Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
27.9 C
Athens

Αβραμόπουλος: Το πρόβλημα είναι οι σχέσεις με την Τουρκία κι όχι με τον Ερντογάν

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ανταγωνισμών και πανδημικής έξαρσης, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, με θητείες στα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Υγείας, αλλά και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε εφ όλης της ύλης συνέντευξη στον Αθήνα 984. 

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μεταναστευτικό, στις ευρωπαϊκές συνθήκες και στα ελληνοτουρκικά, ενώ προανήγγειλε την επιστροφή του στη Βουλή σημειώνοντας ότι είναι ενεργός και θα παραμείνει και στο μέλλον.

Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό-προσφυγικό: «Η Ελλάδα είναι υπό πίεση έχει όμως την αμέριστη βοήθεια της ΕΕ»

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το οποίο χειρίστηκε επί σειράν ετών ως επίτροπος, το συνέδεσε με τη κατάσταση στο Αφγανιστάν, την κρίση του κορονοϊού, αλλά και την αβεβαιότητα για το μεταπανδημικό τοπίο, λόγω της μη αποστολής των απαραίτητων ποσοτήτων εμβολίων στην Αφρική και την Ασία, καυτηριάζοντας τη στάση του πολιτισμένου κόσμου.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Μπροστά σε ένα νέο μεγάλο πρόβλημα, που απασχολεί τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τον ΟΗΕ και την ΕΕ, αφ’ ενός με το Αφγανιστάν όπου ακόμη δεν έχει δώσει αποτελέσματα η εκεί κατάσταση και εφόσον ξεσπάσει εμφύλιος θα έχουμε νέες μεταναστευτικές ροές εκατομμυρίων προς την ασφαλή Ευρώπη κυρίως, ενώ επίσης δεν ξέρουμε τι θα γίνει όταν κλείσει ο κύκλος της πανδημίας...

Ο πολιτισμένος κόσμος έχει αφήσει ανεμβολίαστους τους περισσότερους από τους κατοίκους της Αφρικής και της Ασίας. Μόνο ένα 4% έχει εμβολιαστεί κι αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς αναζήτηση ασφαλούς τόπου… Ζούμε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Περίπου 450 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι σε κίνηση, είτε είναι πρόσφυγες, είτε μετανάστες, νόμιμοι ή παράνομοι, γνωρίζουμε τις αιτίες των μεταναστευτικών ροών» είπε χαρακτηριστικά.

Συνέστησε προσοχή στη διαχείρισή του εκφράζοντας ανησυχία για τις ενδοευρωπαϊκές διαφωνίες και το ενδεχόμενο επανόδου της συνθήκης του Δουβλίνου με συνέπεια την είσοδο και παραμονή στην Ελλάδα μεγάλων μεταναστευτικών ροών, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο και τα συμφέροντα των διακινητών από Τουρκικής πλευράς.
«Η Ελλάδα είναι από τις πύλες εισόδου στην Ευρώπη, χώρα πρώτης υποδοχής και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Ευρώπη μετά το 2016 αντιμετώπισε ζήτημα συνεννόησης. Γύρισαν πολλές χώρες σε πολιτικές κλειστών συνόρων. Έτσι, ήταν δύσκολο να διαμορφώσουμε κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Δε συμφωνούμε στο βαθμό που θέλουμε στην Ευρώπη και σήμερα φοβάμαι ότι πάει να επανέλθει το Δουβλίνο από την πίσω πόρτα. Εάν επανέλθει το Δουβλίνο, στην Ελλάδα όποιος μπαίνει εδώ, θα μένει εδώ. Θα έχει μεγάλη ευθύνη η χώρα μας να διαχειριστεί μια νέα μεταναστευτική ροή, που δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί. Περίπου 5000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Οι διακινητές εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και κρύβονται πίσω πολλά οικονομικά συμφέροντα».

Τοποθετήθηκε υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα λέγοντας ότι «Το πρόβλημά μας είναι οι σχέσεις μας με την Τουρκία κι όχι με τον Ερντογάν. Ο μόνος τρόπος είναι ο διάλογος, ο άλλος δρόμος δεν είναι ούτε καν να τον σκεπτόμαστε… »
Παράλληλα επισήμανε πως «Ο διάλογος πρέπει να εδράζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει τέτοια μηνύματα, αλλά και μηνύματα αποφασιστικότητας. Έχουμε μια νέα εικόνα της Ελλάδας, που θωρακίζεται».

Για τον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας και τη στάση του Ερντογάν εκτίμησε πως «στα μάτια της Δύσης και του ευρωατλαντικού συστήματος, έχει στρατηγική σημασία. Όλοι συνομιλούν μαζί της ανεξάρτητα με ό,τι κάνει ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έχει αρχίσει να αλλάζει κι αυτό προκαλεί ανησυχία. Δε ρίχνει γέφυρες φιλίας, ρίχνει γέφυρες εσωτερικά προς την ακροδεξιά γιατί προσπαθεί να κρατήσει τη δημοτικότητά του. Ξαναξύπνησε το βαθύ κράτος της Τουρκίας με τις πάγιες στρατηγικές βλέψεις… »

Ο κ Αβραμόπουλος άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για την επιστροφή του στη Βουλή σημειώνοντας ότι «διαγράφω διάφορους κύκλους κι επέστρεφα για να είμαι ενεργός στην πολιτική, ακόμη και χωρίς θεσμικό ρόλο. Είμαι ενεργός και θα είμαι ενεργός και στο μέλλον.»

Τέλος μίλησε κολακευτικά για το σταθμό της πόλης λέγοντας πως «ο ΑΘΗΝΑ 9.84 αποτελεί όαση αντικειμενικότητας και σοβαρότητας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Exit Poll (2ο κύμα): ΝΔ: 32%-34% – ΣΥΡΙΖΑ 24%-26%

Εκλογές 2023: Στη Ροδόπη “επικεντρώνεται” η πολιτική σύγκρουση

Η Ροδόπη και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελούν το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εκλογών της...
Άποψη, υποχρεωτική εκπαίδευση, ψηφοφόρου,

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα 44 κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι...

Σαράντα τέσσερα κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μεταξύ αυτών...
Δημοσκόπηση MARC: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Άνετη αυτοδυναμία ΝΔ, παγιωμένη ψαλίδα και επτακομματική Βουλή

Άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερβαίνει τις 20 μονάδες προβλέπουν οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις και ταυτόχρονα προεξοφλούν επτακομματική...

Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και τι αλλάζει σε σχέση...

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου...

Εκλογές 2023: Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία υποβολής ονομάτων και εμβλημάτων

Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία υποβολής ονομάτων και εμβλημάτων από τα πολιτικά κόμματα , τους συνδυασμούς και μεμονωμένους υποψηφίους για τις εκλογές της...

Ο ρόλος των «πρασινοσκούφηδων» στον Έβρο: Επιχειρησιακή αναβάθμιση για τις «Βόρειες Μοίρες» καταδρομέων –...

Η επιχειρησιακή αναβάθμιση για τις «Βόρειες Μοίρες» καταδρομένων αποτελεί έναν από τους άμεσους επόμενους στόχους σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ. Αποτελούν τον ορισμό των...

Στην Χαλκιδική ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Οι 3 στάσεις πριν το Άγιον Όρος

Στη Χαλκιδική συνεχίζει την προεκλογική του περιοδεία του ενόψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου αυτό το Σάββατο 3 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έπεσε τον Μάιο κάτω από το 40% για πρώτη φορά...

Ερντογάν: Ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τα νέα μέλη του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο...

Τουρκία: Σήμερα η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη την προηγούμενη Κυριακή στην προεδρία της Τουρκίας,...

Τουρκία: Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, η ώρα της αλήθειας για την οικονομία

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δυσχερή κατάσταση  και σύμφωνα με τους αναλυτές, η...