Αυξάνονται οι συντάξεις χηρείας

73
Ανάσα για χιλιάδες δικαιούχους: Στο τέλος Σεπτέμβρη καταβάλλονται οι αυξημένες συντάξεις χηρείας

Την αύξηση των συντάξεων χηρείας και την βελτίωση των ηλικιακών προϋποθέσεων χορήγησης τους, προβλέπουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αναλυτικότερα:

Καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών και οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας.

Αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70%. Η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν προβλέπεται όμως η καταβολή αναδρομικών ποσών. Η αύξηση θα χορηγηθεί από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά έως την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.

Διαβάστε επίσης:  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος

Θεσπίζεται κατώτατο όριο σύνταξης. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατα όρια των 360-384 ευρώ.

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξη επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται, χωρίς προσωπική διαφορά.