Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

Αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία

Αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.

Τα κυριότερα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το θωρακικό άλγος και ο ερεθισμός στα μάτια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά.

Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε Κρήτη και Καλαμάτα και η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων συστήνει αποφυγή της έκθεσης στη σκόνη, ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών,  ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων σκόνης μπορεί να έχει συσσωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου και σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 42.000 θάνατοι/έτος αποδίδονται στη σκόνη, ενώ στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα μικροσωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη.

Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και με αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Επίσης η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια.

Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταρεία συστήνει να μένουμε ενημερωμένοι
για την εξέλιξη του φαινομένου και περιορίζουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Επίσης να έχουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στο σπίτι ή το χώρο εργασίας, να χρησιμοποιούμε μάσκα και να είμαστε ενυδατωμένοι. Τέλος, οι ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων για να μειώσουν τα συμπτώματα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Bροχερό το μεγάλο Σάββατο

Άστατος καιρός αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου (04/05) στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού...

Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ – Πώς θα λειτουργήσουν M. Παρασκευή και Μ....

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και τα καταστήματα μένουν ανοιχτά έως τις 19:00 για τις τελευταίες αγορές του Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν επίσης ανοιχτά με άλλα να κλείνουν στις 19:00 και άλλα να μένουν...

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, 3 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίας Μαύρας μάρτυρος, Αγίου Ροδοπιανού. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής: Μαύρος, Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα*, Ροδόπη, Ροδώπη. Αγία Μαύρα Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η...

Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μεταφοράς από Μεγάλη Παρασκευή ως και Τετάρτη του Πάσχα

Με ειδικά προγράμματα δρομολογίων θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και φέτος από τη Μεγάλη Παρασκευή ως και την Τετάρτη του Πάσχα. Όπως κάθε χρόνο,...

Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, όπου νωρίτερα τα οχήματα κινούνταν με πολύ χαμηλές ταχύτητες από τον Ασπρόπυργο έως την Κινέττα.  Χωρίς κανένα πρόβλημα πραγματοποιείται...
Κορωνοϊός: Αναμένεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σήμερα

Επάρκεια προϊόντων και συγκράτηση τιμών λίγο πριν την Ανάσταση – Αυξημένη η κίνηση στην...

Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή και αύριο, Μεγάλο Σάββατο, η κίνηση στην αγορά για τα τελευταία δώρα και για τις προετοιμασίες του εορταστικού τραπεζιού. Σύμφωνα με...
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ίδρυση,1837,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Μαΐου ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1837.... Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ' όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αφρικανική Σκόνη: Ποια χημικά στοιχεία εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Αττικής

Ένα κύμα αφρικανικής σκόνης κάλυψε όλη τη χώρα την Τρίτη (23/4) «βάφοντας» τον ουρανό...

Copernicus: Νέα έφοδος αφρικανικής σκόνης από το Σάββατο

Προειδοποίηση για ένα «εξαιρετικού χαρακτήρα» επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς την δυτική...

Καμπανάκι πνευμονολόγων για την αφρικανική σκόνη

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις...

Ο εφησυχασμός της κυβέρνησης

Παρά τις αστοχίες και τις αβλεψίες της κυβέρνησης, το γεγονός ότι δεν πείθουν οι...