Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Bonus στο Δημόσιο: Επεκτείνεται η καταβολή του, για επίτευξη στόχων, σε υπαλλήλους κλάδων όλων των  υπουργείων 

Τον Απρίλιο ή το Μάιο, και αφού προηγηθεί η σχετική υπουργική απόφαση, αναμένεται να ξεκινήσει να καταβάλλεται φέτος από τον κρατικό Προυπολογισμό το “Κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων” το οποίο θεσπίστηκε με νόμο το καλοκαίρι του 2022 και χορηγήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά σε χιλιάδες  υπαλλήλους του οικονομικού κλάδου όλων των υπουργείων με βάση  την επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων που είχαν προκαθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ανάλογο μπόνους με βάση την επίτευξη στόχων θα προβλεφθεί με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών να καταβάλλεται από το 2025 και στους αποδοτικούς και παραγωγικούς υπαλλήλους όλων των υπουργείων και των φορέων τους μετά από εισηγήσεις των προισταμένων τους.

Η καταβολή του bonus  για φέτος  αφορά υπαλλήλους που απασχολούνται σε υπηρεσίες η φορείς του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ, Γενικές Γραμματείες Ιδιωτικού χρέους, Δημοσιονομικής, Φορολογικής και Οικονομικής πολιτικής , γραφεία και ιδιαίτερα γραφεία υπουργείου Οικονομικών, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κλπ), σε υπαλλήλους  των Οικονομικών Διευθύνσεων των υπουργείων, σε υπαλλήλους που συμμετέχουν σε σχέδια δράσης υπουργείων αλλά και σε φορείς  που έχουν ως αντικείμενο την προώθηση και ολοκλήρωση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Χορηγείται και κατανέμεται για κάθε υπάλληλο μετά από εισήγηση του προισταμένου κάθε υπηρεσίας, ενώ υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης υπό την προυπόθεση ότι δεν θα υπερβαίνει το 15% επί του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος ευθύνης  κάθε υπαλλήλου. Σύμφωνα με το νόμο υπόκειται σε ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις.

Πέρυσι για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων του 2022 χορηγήθηκαν ως bonus 35 εκ.ευρώ εκ των οποίων τα 9 εκ.ευρώ σε υπηρεσίες και φορείς του υπουργείου Οικονομικών και τα υπόλοιπα 26  εκ.ευρώ στις οικονομικές διευθύνσεις των υπολοίπων υπουργείων.Για να λάβει ένας υπάλληλος π.χ του ΣΔΟΕ την πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας θα πρέπει  να συντάσσει και να παραδίδει τις πορισματικές του αναφορές  για τις φορολογικές υποθέσεις που αναλαμβάνει το αργότερο εντός 15 ημερών από την ολοκλήρωση της έρευνάς του.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ “ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ”

Σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 27 του ν. 4940/2022:

1. Στους πολιτικούς υπαλλήλους και στο ένστολο προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, των Οικονομικών Υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), καθώς και στις λοιπές υπηρεσίες και φορείς, που εποπτεύονται ή υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων και Αρωγής, Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, Κτηματικές Υπηρεσίες, Αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, Σ.Δ.Ο.Ε., Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής, Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) καταβάλλεται Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (Κ.Ε.Δ.Σ.), με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων που καθορίστηκαν ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών για κάθε υπηρεσία.

Οι ποσοτικοί στόχοι σχετίζονται ενδεικτικά με τη δημοσιονομική και ταμειακή διαχείριση, τον έλεγχο και τα αποτελέσματα, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο δαπανών, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την επεξεργασία σημαντικού αριθμού κανονιστικών πράξεων δημοσιονομικού περιεχομένου, την έκδοση αποφάσεων απονομής συντάξεων σε δημοσίους υπαλλήλους, την ολοκλήρωση δημοσιονομικών, φορολογικών, τελωνειακών και άλλων ελέγχων, την επεξεργασία αιτημάτων επί κρατικών εγγυήσεων και εν γένει ποσοτικούς στόχους συνδεόμενους με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.

Το Κ.Ε.Δ.Σ. του έτους 2023 έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλεται  στους υπαλλήλους οι οποίοι πέτυχαν τους ποσοτικούς στόχους που τέθηκαν για το 2022. Από το Κ.Ε.Δ.Σ. εξαιρούνται οι υπάλληλοι που θα λάβουν ανταμοιβή εξαιτίας της εμπλοκής τους σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και σε έργα συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή του Κ.Ε.Δ.Σ. δεν μπορεί να υπερβεί τα 9 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2022.

2. Δικαιούχοι να λάβουν πρόσθετες ανταμοιβές παραγωγικότητας για το έτος 2022 είναι και οι παρακάτω κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:

α) Οι πολιτικοί υπάλληλοι και το ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων. Για τους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας, κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ότι η διαδικασία υπολογισμού και καταβολής των ανταμοιβών εκκινεί εντός 30 ημερών από την έκδοση της Πράξης του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει μετά την 27η-3-2023.

β) Οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, οι οποίοι υπηρετούν στις υπηρεσίες ή είναι μέλη των συλλογικών οργάνων για την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης των Δράσεων, Έργων ή και ομάδας Έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

γ) Οι υπάλληλοι που ορίζονται ρητά από τους φορείς υλοποίησης, φορείς χρηματοδότησης ή υπουργεία ευθύνης ότι υλοποιούν τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

δ) Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων-Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων, των τεχνικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και στην Προεδρία της Κυβέρνησης, εφόσον εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

ε) Οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των δικαστηρίων, των εισαγγελιών και των λοιπών υπηρεσιών στις οποίες ασχολούνται.

Η συνολική δαπάνη για την ανωτέρω ανταμοιβή των παραπάνω κλάδων δεν μπορεί να υπερβεί τα 41.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση (20.000.000 ευρώ για την κατηγορία της παραγράφου α, 10.000.000 ευρώ για τις κατηγορίες των παραγράφων β, γ, δ και 11.000.000 ευρώ για την κατηγορία της παραγράφου ε)

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απολογίες χούλιγκανς: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί για τη δολοφονία...

Στην Ευελπίδων απολογούνται από το πρωί οι 31 από τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Την υπόθεση χειρίζονται...

Εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Στις 25 Απριλίου ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα ενόψει των εορτών του Πάσχα. Να σημειωθεί πως, τα καταστήματα θα είναι...
Αβεβαιότητα στους πολίτες για το πότε θα βγούμε από την πανδημία

Πασχαλινοί ρυθμοί στην αγορά – Αισιοδοξία των εμπόρων για αυξημένους τζίρους

 Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα με τους εμπόρους να περιμένουν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και...

Σάββατο του Λαζάρου: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα κάλαντα, τα έθιμα, τα λαζαράκια και...

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασής του. Ο Λάζαρος είναι πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και...

Η φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα στον τόπο της 27 Απριλίου 2024

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Σαν σήμερα 27 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 18β10: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise». 1β875: Ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

7.494 προσλήψεις στο Δημόσιο – Θα αποκτήσουν μόνιμη δουλειά 2.000 ΑμεΑ και 2.500 απόφοιτοι λυκείου

Μπαράζ 7.494 προσλήψεων τον Μάρτιο μονίμων υπαλλήλων και προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε...

Δημόσιο: Έρχεται ο θεσμός του μέντορα

Ο Οδυσσέας όταν έφυγε από την πατρίδα του για τον Τρωικό Πόλεμο εμπιστεύτηκε τον...

AΣΕΠ: Έρχονται 30.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο

Στην προκήρυξη 30.000 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο προχωρούν οι αρμόδιοι φορείς. Μέσα στον...

Δημόσιο: Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων

Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο Δημόσιο σχεδιάζει η κυβέρνηση με διττό στόχο την επιτάχυνση...