Τον Απρίλιο ή το Μάιο, και αφού προηγηθεί η σχετική υπουργική απόφαση, αναμένεται να ξεκινήσει να καταβάλλεται φέτος από τον κρατικό Προυπολογισμό το “Κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων” το οποίο θεσπίστηκε με νόμο το καλοκαίρι του 2022 και χορηγήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά σε χιλιάδες υπαλλήλους του οικονομικού κλάδου όλων των υπουργείων με βάση την επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων που είχαν προκαθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Ανάλογο μπόνους με βάση την επίτευξη στόχων θα προβλεφθεί με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών να καταβάλλεται από το 2025 και στους αποδοτικούς και παραγωγικούς υπαλλήλους όλων των υπουργείων και των φορέων τους μετά από εισηγήσεις των προισταμένων τους.
Η καταβολή του bonus για φέτος αφορά υπαλλήλους που απασχολούνται σε υπηρεσίες η φορείς του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ, Γενικές Γραμματείες Ιδιωτικού χρέους, Δημοσιονομικής, Φορολογικής και Οικονομικής πολιτικής , γραφεία και ιδιαίτερα γραφεία υπουργείου Οικονομικών, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κλπ), σε υπαλλήλους των Οικονομικών Διευθύνσεων των υπουργείων, σε υπαλλήλους που συμμετέχουν σε σχέδια δράσης υπουργείων αλλά και σε φορείς που έχουν ως αντικείμενο την προώθηση και ολοκλήρωση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Χορηγείται και κατανέμεται για κάθε υπάλληλο μετά από εισήγηση του προισταμένου κάθε υπηρεσίας, ενώ υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης υπό την προυπόθεση ότι δεν θα υπερβαίνει το 15% επί του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος ευθύνης κάθε υπαλλήλου. Σύμφωνα με το νόμο υπόκειται σε ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις.
Πέρυσι για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων του 2022 χορηγήθηκαν ως bonus 35 εκ.ευρώ εκ των οποίων τα 9 εκ.ευρώ σε υπηρεσίες και φορείς του υπουργείου Οικονομικών και τα υπόλοιπα 26 εκ.ευρώ στις οικονομικές διευθύνσεις των υπολοίπων υπουργείων.Για να λάβει ένας υπάλληλος π.χ του ΣΔΟΕ την πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας θα πρέπει να συντάσσει και να παραδίδει τις πορισματικές του αναφορές για τις φορολογικές υποθέσεις που αναλαμβάνει το αργότερο εντός 15 ημερών από την ολοκλήρωση της έρευνάς του.
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ “ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ”
Σύμφωνα με τα άρθρα 23 έως 27 του ν. 4940/2022:
1. Στους πολιτικούς υπαλλήλους και στο ένστολο προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, των Οικονομικών Υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), καθώς και στις λοιπές υπηρεσίες και φορείς, που εποπτεύονται ή υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, Γενική Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων και Αρωγής, Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, Κτηματικές Υπηρεσίες, Αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, Σ.Δ.Ο.Ε., Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής, Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) καταβάλλεται Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (Κ.Ε.Δ.Σ.), με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων που καθορίστηκαν ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών για κάθε υπηρεσία.
Οι ποσοτικοί στόχοι σχετίζονται ενδεικτικά με τη δημοσιονομική και ταμειακή διαχείριση, τον έλεγχο και τα αποτελέσματα, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο δαπανών, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την επεξεργασία σημαντικού αριθμού κανονιστικών πράξεων δημοσιονομικού περιεχομένου, την έκδοση αποφάσεων απονομής συντάξεων σε δημοσίους υπαλλήλους, την ολοκλήρωση δημοσιονομικών, φορολογικών, τελωνειακών και άλλων ελέγχων, την επεξεργασία αιτημάτων επί κρατικών εγγυήσεων και εν γένει ποσοτικούς στόχους συνδεόμενους με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.
Το Κ.Ε.Δ.Σ. του έτους 2023 έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλεται στους υπαλλήλους οι οποίοι πέτυχαν τους ποσοτικούς στόχους που τέθηκαν για το 2022. Από το Κ.Ε.Δ.Σ. εξαιρούνται οι υπάλληλοι που θα λάβουν ανταμοιβή εξαιτίας της εμπλοκής τους σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και σε έργα συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Η συνολική δαπάνη για την καταβολή του Κ.Ε.Δ.Σ. δεν μπορεί να υπερβεί τα 9 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2022.
2. Δικαιούχοι να λάβουν πρόσθετες ανταμοιβές παραγωγικότητας για το έτος 2022 είναι και οι παρακάτω κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:
α) Οι πολιτικοί υπάλληλοι και το ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων. Για τους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας, κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ότι η διαδικασία υπολογισμού και καταβολής των ανταμοιβών εκκινεί εντός 30 ημερών από την έκδοση της Πράξης του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει μετά την 27η-3-2023.
β) Οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, οι οποίοι υπηρετούν στις υπηρεσίες ή είναι μέλη των συλλογικών οργάνων για την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης των Δράσεων, Έργων ή και ομάδας Έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
γ) Οι υπάλληλοι που ορίζονται ρητά από τους φορείς υλοποίησης, φορείς χρηματοδότησης ή υπουργεία ευθύνης ότι υλοποιούν τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
δ) Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων-Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων, των τεχνικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και στην Προεδρία της Κυβέρνησης, εφόσον εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
ε) Οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των δικαστηρίων, των εισαγγελιών και των λοιπών υπηρεσιών στις οποίες ασχολούνται.
Η συνολική δαπάνη για την ανωτέρω ανταμοιβή των παραπάνω κλάδων δεν μπορεί να υπερβεί τα 41.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση (20.000.000 ευρώ για την κατηγορία της παραγράφου α, 10.000.000 ευρώ για τις κατηγορίες των παραγράφων β, γ, δ και 11.000.000 ευρώ για την κατηγορία της παραγράφου ε)