Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
23.7 C
Athens

Champions League: Ο «χάρτης» της επόμενης σεζόν – Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα με 36 ομάδες

Σε μια νέα εποχή μπαίνουν οι διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA από τη νέα σεζόν και -όπως φαντάζει φυσιολογικό- το Champions League είναι αυτό που συγκεντρώνει το.. μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Βασική διαφορά είναι η αύξηση των ομάδων από 32 σε 36, αλλά και το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα «μεταπήδησης» από τη μία διοργάνωση σε μια άλλη, καθώς όταν ένας σύλλογος αποκλείεται από τη διοργάνωση, θα σταματά εκεί την ευρωπαϊκή του παρουσία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στο Champions League όσο και σε Europa League και Conference League την επόμενη σεζόν οι 32 ομάδες που χωρίζονταν σε 8 γκρουπ των τεσσάρων θα αντικατασταθούν από μία ενιαία Λίγκα των 36 ομάδων. Κάθε σύλλογος θα κληρωθεί απέναντι σε 7 αντιπάλους, 2 από κάθε από διαφορετικό γκρουπ δυναμικότητας και μία ομάδα από το δικό της γκρουπ.

Δηλαδή, ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένα άτυπος όμιλος από συνολικά 8 ομάδες, ενώ κάθε σύλλογος θα αγωνιστεί 4 φορές εντός και 4 φορές εκτός έδρας.

Από τη Λίγκα των 36 ομάδων, οι πρώτες 8 θα παίρνουν απευθείας την πρόκριση στα νοκ-αουτ και τη φάση των «16», αυτές που τερμάτισαν από την 9η έως την 24η θέση θα περάσουν σε έναν γύρο νοκ-αουτ αντιμετωπίζοντας η μία την άλλη. Από εκεί θα προκύψουν 8 ομάδες που θα συνεχίζουν την πορεία τους στους «16». Τέλος, οι σύλλογοι που θα τερματίσουν από την 25η έως την 36η θέση, θα αποκλείονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εν συνεχεία, από τη φάση των «16» έως τον μεγάλο τελικό, η μορφή των Champions, Europa και Conference League θα είναι ακριβώς η ίδια με την τωρινή, δηλαδή διπλοί αγώνες σε όλα τα στάδια εκτός από τον τελικό που θα είναι μονός.
Πώς διαμορφώνεται η εικόνα του Champions League της σεζόν 2024-25

Έτσι, καθώς τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οδεύουν προς την τελική ευθεία, απομένουν οι τρεις τελικοί (Εuropa League 22/5, Conference League 29/5 και Champions League 1/6), προκειμένου να ολοκληρωθεί το παζλ για την κορυφαία διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Αυτόματα στη νέα διοργάνωση προκρίνονται 25 ομάδες μέσω της θέσης που καταλαμβάνουν στο εγχώριο πρωτάθλημα, με τους κατόχους του Champions League και του UEFA Europa League να έχουν επίσης εγγυημένη θέση. Απαιτείται επανεξισορρόπηση εάν οποιοσδήποτε από αυτούς τους νικητές τίτλου, προκριθεί αυτόματα μέσω της κατάταξης στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Επιπλέον 2 θέσεις θα καλυφθούν από τα ευρωπαϊκά θέματα επιδόσεων, ενώ τα 7 τελευταία «εισιτήρια» θα καθοριστούν μέσω της πρόκρισης.

Συνεπώς, η εικόνα μέρχι στιγμής έχει ως εξής:Αγγλία (4): Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Άστον Βίλα
Ισπανία (4): Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Τζιρόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης
Γερμανία (4): Λεβερκούζεν, Στουτγάρδη, Μπάγερν, Λειψία
Ιταλία (4): Ίντερ, Μίλαν, Μπολόνια, Γιουβέντους
Γαλλία (3): Παρί Σεν Ζερμέν, Μονακό, Μπρεστ
Ολλανδία (2): PSV Αϊντχόφεν, Φέγενορντ
Πορτογαλία (1): Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Βέλγιο (1): Κλαμπ Μπριζ
Σκωτία (1): Σέλτικ
Αυστρία (1): Στουρμ Γκρατς
Ευρωπαϊκές θέσεις κατάταξης (2): Ατλάντα (Ιταλία), Ντόρτμουντ (Γερμανία)

Οι ευρωπαϊκές θέσεις κατάταξης θα πηγαίνουν στις Ομοσπονδίες με τις καλύτερες επιδόσεις από τους συλλόγους τους στις διοργανώσεις ανδρών της UEFA της προηγούμενης σεζόν, με αυτές να είναι για την επόμενη σεζόν η Ιταλία και η Γερμανία.

Επαναπροσδιορισμός του νικητή του Champions League (1):Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

Εάν οι νικητές του Champions League έχουν ήδη προκριθεί στη διοργάνωση από το πρωτάθλημά τους, ο σύλλογος με τον καλύτερο ατομικό συντελεστή συλλόγων από όλους εκείνους που είναι επιλέξιμοι για την πρόκριση των πρωταθλητών (οι εγχώριοι πρωταθλητές Ομοσπονδιών 11 έως 55) θα εισέλθει στον όμιλο απευθείας αντί για τον αρχικό γύρο στον οποίο είχε προκριθεί.

Επαναπροσδιορισμός του νικητή του Europa League (1):Μπενφίκα (Πορτογαλία)

Σε περίπτωση που οι νικητές του Europa League προκριθούν απευθείας στη διοργάνωση από το πρωτάθλημά τους, τότε ο σύλλογος με τον καλύτερο ατομικό συντελεστή από όλες τις ομάδες στα προκριματικά του Champions League (διαδρομή πρωταθλητών και διαδρομή πρωταθλήματος) πηγαίνει απευθείας στο στον όμιλο.

Όπως αναφέρει η UEFA, η παραπάνω κατάταξη είναι προσωρινή, βασίζεται αποκλειστικά σε αθλητικές επιδόσεις και δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν πειθαρχικά θέματα ή θέματα αδειοδότησης.

Επίσης, όλες οι ρωσικές ομάδες αναστέλλονται από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA μέχρι νεωτέρας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το ομορφότερο παραμύθι το έκαναν πράξη, Παναθηναϊκή ανατριχίλα!

Ακόμη και στα παραμύθια δεν είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος αυτό που έκανε φέτος ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, στην απόλυτη σεζόν-κάρμα, για να ζήσουμε όλοι...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 15/6/2024

Οι τρεις αγώνες με τους οποίους συνεχίζεται η αγωνιστική δράση στο Euro 2024, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά όλες οι...

Πρωταθλητής Ελλάδος ο Παναθηναϊκός

Το απίθανο εφετινό μπασκετικό ταξίδι του Παναθηναϊκού, έφτασε στο τέλος του, με τους «πράσινους» να κάνουν δική τους την Ευρωπαϊκή και Ελληνική κορυφή, καθώς...

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός σε ματς τίτλου στο ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έρχονται μονομαχούν στο ΟΑΚΑ για το Game 5 των τελικών, που θα κρίνει τον πρωταθλητή της Stoiximan Basket League. Μετά από μία...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 14/6/2024

Ο πέμπτος τελικός της Basket League ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, καθώς και το εναρκτήριο ματς του Euro 2024 ανάμεσα στην «οικοδέσποινα» της...

Γιαννακόπουλος: “Το τέλος το ορίζει ο δυνατός”

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήρε θέση μετά τον ορισμό των διαιτητών και μίλησε για τη διαδικασία και το Game 5 στο ΟΑΚΑ που θα κρίνει...

“Πράσινη” επίδειξη δύναμης

Ο Παναθηναϊκός άντεξε στα χτυπήματα του συστήματος και πάει για το πρωτάθλημα του αιώνα! Μέσα στο ΣΕΦ, σε σκηνικό ντροπής από τους διαιτητές νίκησε 88-85...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι αθλητικές μεταδόσεις 15/6/2024

Οι τρεις αγώνες με τους οποίους συνεχίζεται η αγωνιστική δράση στο Euro 2024, ξεχωρίζουν...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 14/6/2024

Ο πέμπτος τελικός της Basket League ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, καθώς και...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 13/6/2024

Αγώνες μπάσκετ και τένις περιλαμβάνει το πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά όλες...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 12/6/2024

Ο τέταρτος τελικός της Basket League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και η...