Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
22.9 C
Athens

Χατζηδάκης: 9,1 % παραπάνω έσοδα χωρίς αύξηση φόρων, διότι η οικονομία ανεβαίνει

Απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας απόψε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι τα έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 9,1 % χωρίς να αυξηθούν οι φόροι, επειδή με την ανάπτυξη η οικονομία ανεβαίνει.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση αλλά δεν πρόκειται και να κρύψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, «την οποία προφανώς διαπίστωσε και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές», όπως είπε, και στάθηκε σε δέκα σημεία κριτικής της αντιπολίτευσης σημειώνοντας τα εξής:

1.Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στάση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. «Η θέση μας είναι κρυστάλλινη: είμαστε υπέρ μιας προσέγγισης που δεν θα υπονομεύει την ανάπτυξη.Αλλά ανεξάρτητα από την όποια συμφωνία υπάρξει εμείς θα ακολουθούμε σοβαρή δημοσιονομική πολιτική γιατί αυτή είναι το διαβατήριο για ανάπτυξη, επενδύσεις και εγγυάται ότι η χώρα δεν θα μπλέξει σε νέες περιπέτειες».

2.Πληθωρισμός:«Οι μισές χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχουν υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα. Δεν υπερηφανεύομαι αλλά δεν μπορώ και να ακούω ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό».

3.Ανάπτυξη:«Είναι αυτονόητο ότι οι χώρες με μεγαλύτερο τουρισμό επηρεάστηκαν περισσότερο κατά την περίοδο του κορονοϊού. Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τρίτη σε ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαΐκή Ένωση. 24 χώρες είναι μετά από μας, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ συνήθως συνέβαινε 24 χωρίς να είναι πάνω από εμάς».

4.Ανεργία:«Η κυβέρνηση πήρε την ανεργία το καλοκαίρι του 2019 στο 17,5 % και σήμερα είναι κάτω από 11 %. 300.000 συμπολίτες μας που δεν δουλεύουν το καλοκαίρι του 2019, τώραδουλεύουν και μπορούν να κάνουν μόνοι τους τις συγκρίσεις».

5.Φορολογία:«Έχουμε πράγματι πολύ περισσότερα έσοδα, 9,1 % παραπάνω αλλά χωρίς να έχουμε κάνει καμιά αύξηση φόρου. Μόνο μειώσεις κάναμε. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αύξησης των εσόδων και καλό είναι ιδιαίτερα στην αριστερά να τους ακούσετε. Ο πρώτος είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη, ο δεύτερος η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, ο τρίτος ή αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ο τέταρτος η εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών. Έπαιξαν ρόλο και τα πληθωριστικά φαινόμενα αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό».

6.Μισθοί:«Ο μέσος μισθός πέρυσι ήταν 1176 € και φέτος προβλέπουμε ότι θα κλείσει στα 1250 € περίπου. Άρα πλησιάζουμε τον στόχο της τετραετίας, το 2027 να είναι 1500 €. Μην αγωνιάτε και μην το επισημαίνετε γιατί αποβαίνει μπούμερανγκ για εσάς».

7.Ιδιωτικό χρέος:«Η Ελλάδα παρά την κρίση βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαΐκής Ένωσης, στην 17η θέση. Επιπλέον το ληξιπρόθεσμο χρέος ως ποσοστό επί του συνόλου μειώθηκε από 68,3 % το 2019 σε 61 % τώρα. Η μείωση αυτή δεν είναι άσχετη με τις προσπάθειες που έγιναν για τα κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, και τις άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».

8.Τράπεζες-ανακεφαλαιοποίηση:«Κάποιος παραπληροφόρησε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και ότι έχει ζημιωθεί ο Έλληνας πολίτης. Η πραγματικότητα είναι ότι το Δημόσιο εισέφερε 30, 9 δισεκατομμύρια € στις συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση και είχε όφελος 33,4 δις.από τη μείωση του χρέους, τις μετατρέψιμες ομολογίες και την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρεται σήμερα ήταν εκείνος που προκάλεσε το 2Ο15 με τα γνωστά πειράματα νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

9.Ανισότητες:«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 2022 οι ανισότητες περιορίστηκαν. Δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά λόγω της κυβερνητικής πολιτικής θα περιοριστούν περαιτέρω».

10.Κατάργηση φοροαπαλλαγών:«Μεταξύ των φοροαπαλλαγών που ισχύουν είναι εκείνες που έχουν οι ανάπηροι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι, οι πυρόπληκτοι. Θέλει η αντιπολίτευση να καταργηθούν; Θέλετε να απαλλαγούν από το τεκμήριο οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά να πληρώνουν οι ανάπηροι, οι φτωχοί και οι μονογονεϊκές οικογένειες; Άκουσα τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κουκουλόπουλο που είπε ότι κακώς υπάρχει ειδική μεταχείριση στα μερίσματα, στον ειδικό φόρο ακινήτων και στον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ. Άρα το ΠΑΣΟΚ προτείνει οι φόροι αυτοί να αυξηθούν. Το καταγράφω για να το ακούσουν οι Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ακόμη σε 5 βασικά σημεία αναφορικά με την οικονομία σημειώνοντας τα εξής:

Πρώτον, η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική. Παρά τις κρίσεις η Ελλάδα απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από διαφορετικούς οίκους , σημείωσε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, μείωσε την ανεργία και επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Δεύτερον, η ίδια συνταγή θα εφαρμοστεί το 2024 με ταχύτερο ρυθμό, γιατί «ό,τι έχει πετύχει δεν το αλλάζεις¨.

Τρίτον, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις το 2024 θα αυξηθούν κατά 15,1 % και θα έχουμε περαιτέρω άνοδο των εξαγωγών στις οποίες τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ιστορικά ρεκόρ.

Τέταρτον, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις με επτά διαφορετικούς τρόπους (όπως η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η μονιμοποίηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ κ.α.) Την ίδια στιγμή προχωρά η εφαρμογή 11 διαφορετικών μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Πέμπτον, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής με μέτρα όπως η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, η αύξηση των συντάξεων, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, η αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία με κονδύλια που θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Προχωρούμε, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, συνδυάζοντας την αποτελεσματικότητα με την δικαιοσύνη, την δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία στην πράξη. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο για να ανέβει η χώρα πιο ψηλά».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Κλειστές τράπεζες για 6 ημέρες – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις συναλλαγές σας

Ρολά αναμένεται να κατεβάσουν ξανά οι τράπεζες για διάστημα 6 ημερών λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς. Δηλαδή...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

POS: Σε μείωση κατά 50% της προμήθειας προχωρούν, εντός του Μαίου, τράπεζες, εκδότες καρτών...

Kατά 50% θα μειωθεί από τον Μάιο το μερίδιο των προμηθειών που λαμβάνουν για συναλλαγές μικρής αξίας από μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, ψιλικατζίδικα,...
Έρευνα MARLAB: Τι πιστεύουν οι Έλληνες και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο τουρισμός λόγω COVID-19;

Τουρισμός: Αύξηση εισπράξεων και ταξιδιωτικής κίνησης στο δίμηνο

Ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 24,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Διαμορφώθηκαν σε...

Αποκλιμάκωση του χρέους με πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άλλοι μιλούν για οικονομία, κι άλλοι κάνουν κρουαζιέρα

Οι παλιές καραβάνες της πολιτικής-ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης-συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ότι στο τέλος της...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και...

Χατζηδάκης: Το 90% των επιχειρήσεων προχωρούν στη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς το...