Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.3 C
Athens

Χειμώνας και μετάδοση του κορονοϊού-Τι λένε οι επιστήμονες

Τον τρόπο μετάδοσης του ιού μεταξύ των ανθρώπων καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους διερευνά μια νέα μελέτη, ενόψει του χειμώνα που έρχεται, προκειμένου οι άνθρωποι να γνωρίζουν καλύτερα πώς θα προστατευτούν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο Covid-19 φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικός σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη αναφέρουν πως στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού προστίθεται και ο κίνδυνος της γρίπης, ο οποίος σαφώς επιβαρύνεται από την τάση μας να κλείνουμε τα παράθυρα τους χειμερινούς μήνες.

Η νέα μελέτη διερευνά σε βάθος το μυστικό της ασυνήθιστης επιτυχίας αυτού του ιού, δηλαδή τη μεταδοτικότητα του και τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να μεταφέρεται από τον έναν οργανισμό στον άλλο. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως συμπεραίνεται.

Στις αρχές του Απρίλη, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνταν αν ο κορονοϊός θα εξαφανίζονταν το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ο Γιανουίνγκ Ζου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη, όπως αναμενόταν, στην πραγματικότητα μάλιστα τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά.

Για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο Covid καταφέρνει να επιβιώσει σε περιπτώσεις όπου ο ιός της γρίπης αποτυγχάνει, οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικές θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή και την ομιλία, όταν οι άνθρωποι φταρνίζονται ή βήχουν.

Οι επιστήμονες παράλληλα μελέτησαν το διάστημα που ένα μικρόβιο σαν αυτό παραμένει μεταδοτικό έξω από κάποιον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Σύμφωνα μάλιστα με τα συμπεράσματα των ειδικών, τα αναπνευστικά σταγονίδια -που θεωρούνται ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης- δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης.

«Διαπιστώσαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σταγονίδια αυτά ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτή των έξι ποδιών που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», λέει ο Ζου. Το φαινόμενο αυτό αυξάνεται όσο πιο ψυχρό είναι το περιβάλλον.

Εκτός από την ικανότητα του να ταξιδεύει πιο μακριά, ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, τα σταγονίδια εξατμίζονται ευκολότερα όταν υπάρχουν σε ένα ζεστό και ξηρό περιβάλλον. Αυτό που αφήνουν πίσω τους είναι μικροσκοπικά θραύσματα ιών που ενώνονται με άλλα σωματίδια που διασκορπίζονται στον αέρα με τον βήχα, την ομιλία και την αναπνοή.

«Πρόκειται για πολύ μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία μπορούν να προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό επειδή αιωρούνται στον αέρα για ώρες», σημειώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, Ζου Λαμπ.

Πηγή:weforum.org 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τσέρνομπιλ: 36 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Απριλίου ανακαλύπτεται ο Ερμής του Πραξιτέλη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877... Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων,...

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και ισοφάρισε σε 1-1 τις νίκες

Ο Παναθηναϊκός έμεινε «ζωντανός» στην προσπάθειά του να πάρει την πρόκριση στο Final Four...