Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
26.6 C
Athens

Χρυσοχοΐδης: «Στίγμα» για την ΕΕ η Μόρια αν δεν ληφθούν μέτρα

Το προσφυγικό και η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας απασχόλησαν τη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον Γερμανό  Υπουργό Εσωτερικών, Horst Seehofer και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημ. Αβραμόπουλο, παρουσία του Γάλλου Πρέσβεως, Patrick Maisonnave.

Μετά τη συνάντηση δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης ανέφερε:

«Η σκέψη μας είναι στα θύματα της επίθεσης στο αρχηγείο της Αστυνομίας στο Παρίσι. Παρακαλώ κύριε πρέσβη να μεταφέρετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον υπουργό κύριο Καστανέρ.

Είχαμε την ευκαιρία μετά και την επίσκεψη σας στην Άγκυρα, κ. Υπουργέ και κ. Επίτροπε, να ενημερωθούμε τόσο για την σύνοδο της Μάλτας όσο και για την εξέλιξη των συζητήσεων για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Στη νεώτερη ιστορία του το έθνος μας συγκροτήθηκε στη δίνη  πολέμων και  γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Η θέση της χώρας μας, σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας μας δίνει ιστορικά ιδιαίτερο ρόλο στις μετακινήσεις πληθυσμών. Και μας κάνει πολύ προσεκτικούς όποτε αυτές συμβαίνουν.

Τα μεταναστευτικά ρεύματα Ασίας και Αφρικής δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αντιθέτως,  αναμένεται να ενισχυθούν.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουμε τον αργό, πολλές φορές επώδυνο, δρόμο των συμβιβασμών, των μικρών βημάτων που εξελίσσονται σιγά-σιγά σε δράσεις, εργαλεία, πολιτικές και συμφωνίες.

Στα θέματα μετανάστευσης είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου. Όμως η πρόσφατη σύνοδος στη Μάλτα, απ’ όπου έλειπε η Ελλάδα, άνοιξε μια σχισμή στην ακινησία της προηγούμενης περιόδου.

Φυσικά χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

Φυσικά χρειάζεται, όπως πάντα στην Ένωση, αλληλεγγύη και αναλογική κατανομή των προσφυγικών βαρών. Δεν θα σταματήσουμε να το λέμε, να το διεκδικούμε, να το προωθούμε. Όχι σαν Έλληνες μόνο, αλλά κυρίως σαν Ευρωπαίοι πολίτες. Αιχμή της αλληλεγγύης είναι τα ασυνόδευτα παιδιά. Το ζητούμε από εσάς, το ζητούμε από όλη την Ευρώπη. Είναι πολλά αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να τα υποδεχθούμε αξιοπρεπώς, χωρίς τη συνδρομή των εταίρων μας.

Στις θαλάσσιες πύλες εισόδου της χώρας μας αντιμετωπίζουμε μια νέα έξαρση μεταναστευτικών ροών.

Η Ελλάδα έχει μια μοναδικότητα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πύλες εισόδου: μηδενική σχεδόν απόσταση από τα τουρκικά παράλια. Αυτή η μοναδικότητα διευκολύνει τις ροές και περιπλέκει σημαντικά το θέμα της ενεργούς φύλαξης των συνόρων.

Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 δοκιμάζεται ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα κέντρα υποδοχής. Είναι ουσιώδες να σεβασθούμε όλοι το γράμμα της Κοινής Δήλωσης χωρίς πολιτικές αναγνώσεις που την ακυρώνουν στην πράξη. Με την έννοια αυτή, δύο σημεία της Δήλωσης χρειάζονται απολύτως κοινή κατανόηση από την ΕΕ,, την  Ελλάδα και την Τουρκία:

Πρώτο σημείο, η δυνατότητα επαναπροωθήσεων ανεξαρτήτως του  τόπου διαμονής των αιτούντων άσυλο. Διαφορετικά,  η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη.

Και δεύτερο σημείο η εφαρμογή των επαναπροωθήσεων χωρίς περιορισμό εθνικότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απορρέουσες από την Δήλωση και το ενωσιακό δίκαιο ευθύνες και υποχρεώσεις της: την φύλαξη συνόρων , την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, τις πολιτικές ένταξης, τις επαναπροωθήσεις.

Για να πετύχουμε όμως, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας πρέπει να κάνουν το ίδιο.

Είμαστε όλοι Γάλλοι, όταν υποφέρει η Γαλλία. Είμαστε όλοι Γερμανοί, όταν χτυπάνε το Μόναχο ή το Βερολίνο και χαίρομαι που όλοι μαζί σήμερα αποφασίσαμε ότι είμαστε όλοι Έλληνες, για τη Λέσβο, τη Σάμο, τα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα. Πάνω από όλα όμως είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, σε κοινή γη και πολιτισμό».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη βοήθεια που μπορεί να παρέχει η Γερμανία στην Ελλάδα για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά των προσφύγων, τόνισε ότι:

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα τα οποία έχουμε, τα σύνορα τα ευρωπαϊκά, με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ταυτόχρονα πρέπει όλα εκείνοι οι οποίοι φτάνουν στα σύνορά μας και κάνουν αίτηση για άσυλο και το δικαιούνται, να  κατανεμηθούν  με έναν πιο λογικό  και αποτελεσματικό τρόπο απ’ ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Πρέπει να ξέρετε ότι είμαι εδώ όχι μόνο ως Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, αλλά εκπροσωπώ όλη την Ευρώπη. Εάν δεν βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν δεν βοηθήσουμε τα όμορα κράτη που βρίσκονται γύρω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουμε μια άτακτη μεταναστευτική  πολιτική η οποία πραγματικά θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είναι ένα αδιέξοδο το οποίο το είδαμε το 2015. Είναι ένα αδιέξοδο το οποίο δεν θα πρέπει να  αντιμετωπίσουμε ξανά. Κι αν είμαστε πραγματικά Ευρωπαίοι πρέπει να ξέρουμε ότι αν δεν το αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, κάποια στιγμή αυτές οι ροές μεταναστών και προσφύγων θα εμφανιστούν ατάκτως  σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης, ανέφερα  στον κ. Υπουργό ότι η Γερμανία πολύ ευχαρίστως μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα σε θέματα διοικητικά και διαδικαστικά, με οποιονδήποτε τρόπο.»

Αντίστοιχα ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε: «Ερχόμαστε σήμερα από την Άγκυρα όπου είχαμε  πραγματικά πολύ θετικές  συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Σκοπός, λοιπόν, ήταν και είναι να τυγχάνει πλήρους εφαρμογής η ευρωτουρκική δήλωση. Αυτήν τη διαβεβαίωση μας έδωσαν οι τουρκικές Αρχές και ευχόμαστε σύντομα να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα.

Aυτή η αποστολή δεν ήταν πάρα μια ευρωπαϊκή αποστολή, όπως και ευρωπαϊκό είναι το ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε

Σήμερα επίσης είχαμε όπως  πραγματικά πολύ ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο πρέπει να σας πω, ότι είμαστε σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης, όλον αυτό τον καιρό. Η Ελλάδα χωρίς καμία αμφιβολία  βρίσκεται την περίοδο αυτή υπό πίεση. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί και οι συνθήκες στα νησιά είναι τραγικές για την τοπική κοινωνία αλλά  και για τους ίδιους τους ανθρώπους εκεί. Σε κάθε περίπτωση η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να ισχύει και όλες οι πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν την εφαρμογή της».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πυρά Φλωρίδη σε ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις: «Πάσχει από αγχώδη πολιτικοποίηση» -Από τι κινδυνεύει...

Για αγχώδη προσπάθεια πολιτικοποίησης του θέματος των παρακολουθήσεων εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης. Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρώην...

Η Μονάδα «εφιάλτης» των Τούρκων: ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ και Κύπριοι κομάντος ταπείνωσαν και έτρεψαν...

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε 7 ημέρες με δοκιμασίες σε πολλαπλά αντικείμενα ενώ όλες οι ομάδες διαγωνίστηκαν με δικό τους εξοπλισμό. Σε μια ηχηρή επικράτηση που απέδειξε σε...
Κορωνοϊός: Ανοίγουμε στις 10 Δεκεμβρίου

Τηλεφωνικές υποκλοπές: “72 ώρες της φωτιάς”

Οι «72 ώρες της φωτιάς» ήταν για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά αυτές που μεσολάβησαν από το μεσημέρι της Παρασκευής όπου άρχισαν να...

Το μπαράζ παραβιάσεων των τελευταίων ημερών και ο μεγάλος αριθμός μαχητικών τα οποία απογειώνουν...

Μπορεί τα μηνύματα να ήταν πολλαπλά και ξεκάθαρα όμως δεν ήταν μόνο ο διεθνής παράγοντας αλλά και η γεωπολιτική συγκυρία που ανάγκασαν την Άγκυρα...

Νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή – Πού θα μιλήσει

Νέα παρέμβαση θα κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 31 Αυγούστου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης,...
Παρέμβαση του Προέδρου και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την υπόθεση Κουφοντίνα: Οι δικαστές παραμένουν ανεπηρέαστοι από ευκαιριακά δυσμενή σχόλια

Υπόθεση υποκλοπών: Ο Ντογιάκος καλεί τους πρώτους μάρτυρες

Με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων ανοίγει σήμερα η αυλαία της έρευνας που διέταξε και διενεργεί προσωπικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος...

Πιο κοντά από ποτέ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη για το...

Ήταν, και απολύτως λογικά, αυτό που περίμενε το τελευταίο τριήμερο ο ελληνικός λαός, καθώς μετά το σκάνδαλο υποκλοπών με την «συμμετοχή» της ΕΥΠ και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,191ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΔΕΘ: Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται

«Σχέδια επί χάρτου» από την κυβέρνηση για το «καλάθι» παροχών που θα ανακοινωθεί το...

Πανελλαδικές 2022 – Βάσεις: Αναλυτικά όλες οι σχολές και τα μόρια

Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην...

ΠΟΥ προς χώρες της Ευρώπης: Πάρτε μέτρα τώρα για να αποφευχθεί η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων το Φθινόπωρο

Με την υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον να ηγείται του νέου κύματος της Covid-19 στην...

Πλεύρης: Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων

Λογική, αναμενόμενη και ελεγχόμενη, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού...