Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.4 C
Athens

Διαδήλωση συμπαράστασης στη Χειμάρρα για τον Φρ. Μπελέρη – Κ. Μπακογιάννης: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται

Στη Χειμάρρα, η ομογένεια της Αλβανίας οργάνωσε μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης στον φυλακισμένο επί τρεις μήνες εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Ο ίδιος ο Μπελέρης μέσα από τη φυλακή δήλωσε αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους. Να σημειωθεί πως η αλβανική αστυνομία προσπάθησε να ματαιώσει τη συγκέντρωση αλλά χωρίς να τα καταφέρει. Μέχρι τις 21 Αυγούστου ο Φρέντι Μπελέρης θα πρέπει να έχει αναλάβει καθήκοντα διαφορετικά εκπίπτει.

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Χειμάρρα, Βασίλης Σιώμος, «το μήνυμα είναι μόνο ένα. Η άμεση αποφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας που για 90 ημέρες βρίσκεται στη φυλακή. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε και μήνυμα από τον φυλακισμένο δήμαρχο που ζήτησε από τους φίλους του και όλους τους Χειμαρριώτες να είναι δυνατοί».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης βρέθηκε στη Χειμάρρα και από την πλευρά του έστειλε το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν φυλακίζεται, η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται, η εντολή του λαού δεν νοθεύεται. «Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο. Και αυτός ο δήμαρχος είνα ο Φρέντι Μπελέρης».

Ακόμα ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη ενώ η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας.

Όσον αφορά τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στη Χειμάρρα, είπε στην ΕΡΤ, όπως είπε ο Βασίλης Σιώμος, ότι εμείς στις εκλογές δεν προβήκαμε σε καμία νοθεία, δεν κλέψαμε. Όμως ήρθε το αλβανικό κράτος και μας έκλεψε τον δήμαρχο.

Λίγα 24ωρα πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες απ’ την παράνομη κράτηση του Φρέντι Μπελέρι στις φυλακές Τιράνων κι ενώ η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει ν’ αγνοεί ακόμα και τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελληνική εθνική ομογένεια διαδηλώνει στο κέντρο της Χειμάρρας ζητώντας την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης.

«Αν αναλογιστούμε ότι ο Φρέντι είναι στην φυλακή 3 μήνες με ψεύτικες κατηγορίες θα επρέπε να είναι ράκος. Είναι όμως με αντοχές» τόνισε ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος Μπελέρης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόφαση που να αναιρεί τη βούληση του λαού[ …] Δεν θα επιτρέψουμε κανένα σχέδιο του Έντι Ράμα» υπογράμμισε ο βουλευτής του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Βαγγέλης Ντούλες.

Παρόντες, Έλληνες αυτοδιοικητικοί, με κορυφαίο τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Ο ίδιος ο Μπελέρης εμφανίζεται αισιόδοξος

«Είναι μία μάχη τόσο δικαστική όσο και πολιτική που θα την δώσουμε μέχρι το τέλος με πίστη και την συμπαράσταση όλων αυτών των φίλων. Η δικαιοσύνη πάντα κερδίζει άλλοτε αργά, άλλοτε πιο γρήγορα, αλλά στο τέλος νικά» τόνισε ο Φρέντι Μπελέρη στον ΑΝΤ1

Μήνυμα απήθυνε και ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς: «Έστω κι αυτή την ώρα θα μπορέσει ο Φρέντι να αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Χειμάρρας και καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση αστυνομικοί επιχείρησαν να παραδώσουν στους διοργανωτές έγγραφο για τη μη διεξαγωγή της. Καθώς οι ομογενείς δεν παρέλαβαν το έγγραφο, η Αστυνομία συνέστησε προσοχή ώστε να τηρηθούν τα μέτρα τάξης.

«Είναι μεθοδεύσεις του αλβανικού εθνικισμού που θέλει να διασπάσει την κοινότητα της Χειμάρρας» τόνισε ο συνεργάτης του Φρέντι Μπελέρη, Νέστορας Βάρφης.

Ο Μπελέρης θα μπορούσε εν πρώτοις να ορκιστεί ακόμα και μέσα στη φυλακή, με τα Τίρανα να μην δείχνουν προς το παρόν διάθεση υποχώρησης.

«Το θέμα των περιουσιών είναι που τους καίει γιατί λένε για ξένους επενδυτές ενώ είναι Αλβανοί κατασκευαστές» σημείωσε ο Λεονάρδος Μπελέρης.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει την προφυλάκιση Μπελέρη ως παράνομη, καθώς αγνοήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας, με τις αλβανικές δικαστικές αρχές να έχουν ουσιαστικά προαναγγείλει τη δήθεν ενοχή του.

«O κύριος Ράμα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό[…] το ένα μήνυμα είναι προς την Ελλάδα[..] Μας λέει ότι η ελληνική εθνική μειονότητα δεν μπορεί να εκλέξει τον δήμαρχο της επιλογής της αν αυτός δεν είναι αρεστός του κυρίου Ράμα[…] Η Αλβανία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων» ανέφερε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς πρέσβης επί τιμή και πρώην πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα.

Στόχος της αλβανικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η επαναπροκήρυξη των εκλογών στη Χειμάρρα, με τον Μπελέρη μέσα στη φυλακή. Τελική ημερομηνία θεωρείται η 21η Αυγούστου.

Σημεία δηλώσεων Κ. Μπακογιάννη και Φρ. Μπελέρη:

«Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντι Μπελέρης. Ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το Κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που τού εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χειμάρρας».

Ο κ. Μπακογιάννης, κατά την ομιλία του προς τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους πολίτες της Χειμάρρας -οι οποίοι κατά την άφιξή του στον χώρο της συγκέντρωσης, τού επιφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή φωνάζοντας το όνομά του και «Ελλάς – Ελλάς»- τούς απευθύνθηκε ως «αδέρφια στη γλώσσα και πατριώτες στο φρόνημα», τονίζοντας ότι η πρόσκλησή τους να ενώσει μαζί τους τη φωνή του, αλλά και τη φωνή όλων των Αθηναίων, τον τιμά.

«Η σημερινή επίσκεψή μου στη Χειμάρρα, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, είναι ένα προσκύνημα. Προσκύνημα για την ελευθερία. Τάμα για τη δημοκρατία. Κι ένα καθαρό και ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση», επισήμανε, υπενθυμίζοντας το ψήφισμα συμπαράστασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές.

«Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, της πρωτεύουσας της Ελλάδας και του κέντρου του ελληνισμού, με ομόθυμη απόφαση είναι μαζί σας, εκφράζοντας όλους τους Αθηναίους, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Και αυτό το μήνυμα ήρθα, εδώ, να φέρω. Ως Δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και ως Πρόεδρος του Δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων. Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων με την παρουσία του στη συγκέντρωση, παράλληλα με το ουσιαστικό μήνυμα στήριξης προς τον εκλεγμένο δήμαρχο, τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης του Κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών, σε μια περίοδο που η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Θέλουμε να καλωσορίσουμε την Αλβανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και να ζήσουμε όλοι μαζί στο μεγάλο ευρωπαϊκό μας σπίτι. Το σπίτι αυτό, όμως, έχει γερά θεμέλια: Τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, τα πολιτικά δικαιώματα. Αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες μας. Και είναι αδιαπραγμάτευτες. Όπως είναι οι ζωές, οι περιουσίες, η αξιοπρέπεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Είμαστε πολλοί, αποφασισμένοι και ενωμένοι. Ενωμένοι και δυνατοί γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

Φρ. Μπελέρης: «Ποτέ έως σήμερα τα ζωτικής σημασίας προβλήματά μας δεν είχαν βρει τόσους πολλούς και τόσο ισχυρούς υποστηρικτές – Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη μας»

Την ίδια ώρα, ο Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος κρατείται από τις αλβανικές αρχές από τον περασμένο Μάιο, στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα νίκης μέσα από τη φυλακή, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την έμπρακτη υποστήριξη που έχει λάβει.

«Η δικαιοσύνη κερδίζει πάντα, άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα, αλλά τελικά κερδίζει. Εμάς μάς οδηγεί η πίστη μας. Η πίστη μας και ο αγώνας μας για τα δικαιώματά μας. Για το δικαίωμα να ζούμε και να ευημερούμε στην πατρογονική μας γη. Για το δικαίωμα στη γλώσσα μας, στην περιουσία μας, στην εθνική μας ταυτότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπελέρης και πρόσθεσε:

«Κερδίσαμε τις εκλογές, αλλά και κάτι μεγαλύτερο. Τα χρόνια προβλήματά μας υιοθετήθηκαν από ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Όλοι γνωρίζουν τώρα ότι σε τούτο τον τόπο ο ισχυρός είναι άδικος και καταπατά ανθρώπινα δικαιώματά μας. Όλοι γνωρίζουν τώρα ότι οι Χειμαρριώτες δίνουν έναν πολύχρονο δίκαιο αγώνα. Ποτέ έως σήμερα τα ζωτικής σημασίας προβλήματά μας δεν είχαν βρει τόσους πολλούς και τόσο ισχυρούς υποστηρικτές. Και αυτή είναι μεγαλύτερη νίκη από αυτή των εκλογών».

Ο ίδιος, στο μήνυμά του, κατέληξε: «Είμαι ευγνώμων κυρίως στον Θεό και τους ανθρώπους που με ευλόγησαν μέσα από την στέρηση των δικαιωμάτων μου να μάθουν όλοι για τον πολύχρονο αγώνα μας. Μπορεί να φαίνομαι λαβωμένος, αλλά πιστέψτε το. Είμαι νικητής, είμαστε νικητές».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στάχτη το σπίτι και το αρχείο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Μάτι

Μάτι: Παρέμβαση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ώστε να μην παραγραφούν αδικήματα

Την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα...

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019

Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης,Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας...

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής: Αθανάσιος Μίχος “HOME Figura X”

Αθανάσιος Μίχος HOME Figura X Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Μαΐου | 6μ.μ.  στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα Η έκθεση διαρκεί από...

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους να είναι το βασικό θέμα της ατζέντας συνεδριάζει...
Υπουργείο Εσωτερικών: Ελαστικό ωράριο στο δημόσιο, στήριξη των δήμων και άδειες ειδικού σκοπού

Bonus παραγωγικότητας: Σε ισχύ από το 2025 – Άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα αξιολόγησης...

Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται οριζοντίως στο Δημόσιο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (bonus παραγωγικότητας). Σκοπός είναι η εισαγωγή...

Μεγάλη Δευτέρα: Η αρχή της Εβδομάδας των Παθών – Η ακολουθία του Νυμφίου

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα. Την επόμενη μέρα από την Κυριακή των Βαΐων, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του «Παγκάλου» Ιωσήφ, γιου του Ιακώβ, που...
Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Δίκη για το Μάτι, έξι χρόνια μετά την τραγωδία: 104 νεκροί, 6 ένοχοι, κανένας...

Ένοχοι κρίθηκαν έξι από τους 21 κατηγορούμενους για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς. Με δεδομένες τις πλημμεληματικού χαρακτήρα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και Θράκη

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα παραμείνει κρατούμενος ακόμα κι αν εκλεγεί ευρωβουλευτής

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για...

Οι Σαμαρικοί δίνουν γραμμή για δισταυρία Μπελέρη και Μουρούτη

Πληροφορίες ότι ο μηχανισμός του Αντώνη Σαμαρά σε όλη την Ελλάδα έχει αρχίσει να κινητοποιείται υπέρ...

Νικητές και χαμένοι από την υποψηφιότητα Μπελέρη

Τι μένει, λοιπόν, ως συμπέρασμα από πολιτικό σκάκι που βλέπουμε να παίζεται τα τελευταία...