Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
19.6 C
Athens

Διεθνή καταδίκη των δηλώσεων Ερντογάν ζητά η Ελλάδα

Την άμεση καταδίκη των απρόκλητων απαράδεκτων και προσβλητικών για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά η Αθήνα με τις επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Τις επιστολές έχει αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων εκπορευομένων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες.

Ανάλογη επιστολή απέστειλε και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη, στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατόπιν οδηγιών του κ. Δένδια.

Στις εν λόγω επιστολές παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνεται στις επιστολές, οι δηλώσεις είναι “απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβλητικές για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”.

“O ανοιχτά απειλητικός τους χαρακτήρας και τόνος είναι κάτι παραπάνω από προφανής, διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία σχετικά με τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα” υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών και ζητεί την άμεση καταδίκη τους από όλη τη διεθνή κοινότητα.

“Με το να μην το πράξουμε εγκαίρως ή με το να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει”, τονίζει.

Το περιεχόμενο των επιστολών

Θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας στην πλέον πρόσφατη σειρά εμπρηστικών δηλώσεων εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν ως ακολούθως:

– «[Ελλάδα], η δική σας κατοχή των νησιών δεν μας ανησυχεί. Όταν έρθει ο καιρός, θα πράξουμε αυτό που είναι απαραίτητο. Όπως λέμε ξαφνικά μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ».

– «Ελλάδα, κοίταξε την ιστορία, γύρισε πίσω στον χρόνο. Αν προχωρήσεις αρκετά μακριά, το αντίτιμο θα είναι βαρύ. Ένα πράγμα έχουμε να πούμε στην Ελλάδα: Θυμήσου τη Σμύρνη».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια δύο πρόσφατων ομιλιών του Τούρκου Προέδρου για την 100ή επέτειο του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1919-1922, στην Κιουτάχεια (29/8/2022) και τη Σαμψούντα (3/9/2022) μπροστά σε μεγάλο ακροατήριο.

Πέρα από όσα προαναφέρθηκαν, ο Πρόεδρος Ερντογάν, αναφερόμενος στην επίθεση του Αυγούστου του 1922, σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός είναι εξίσου αχρείος σήμερα όσο ήταν και τότε. Αναφερόμενος ξανά στην επίθεση του 1922, ερώτησε το ακροατήριό του: «Είμαστε έτοιμη για την επίθεση του 2023;».

Αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου μιλούν από μόνες τους. Είναι απρόκλητες, απαράδεκτες και συνιστούν προσβολή έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Η ανοικτά απειλητική τους φύση και ο τόνος τους είναι περισσότερο και από εμφανείς, διαλύοντας έτσι οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το πού αποσκοπούν, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι έχουν μόνο εσωτερικούς σκοπούς ενόψει των προσεχών εκλογών στη χώρα. Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις αυτές κλιμακώνουν μια εξαιρετικά επιθετική ρητορική από τον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο, ακολουθούμενο από άλλους υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, και συνιστούν τη βασική επίσημη θέση της Τουρκίας έναντι της χώρας μου κατά τα δύο τελευταία έτη. Αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία όπου οι διμερείς μας σχέσεις, και όχι με ευθύνη της Ελλάδος, διέρχονται σήμερα μία από τις χειρότερες περιόδους τους εδώ και χρόνια.

Η ρητορική αυτή συνοδεύεται από μια μεγάλη αύξηση των περιστατικών παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επί της ουσίας, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χτίζει την αναθεωρητική της ατζέντα μέσω μιας προπαγάνδας που θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το εδαφικό status quo όπως έχει διαμορφωθεί από τις Συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Επίσης, αυτές οι δηλώσεις, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη πόλωση και γεμίζουν τον τουρκικό λαό με μίσος, εχθρότητα και περιφρόνηση απέναντι στους Έλληνες γείτονές τους, απομακρύνοντας περαιτέρω την προοπτική μιας προσέγγισης.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η τουρκική ηγεσία έχει επιλέξει προφανώς να παρουσιάσει μια μελλοντική επιθετικότητα ως ήδη προετοιμασμένη και κυρίως, ως μια δικαιολογημένη ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας. Εάν το θέμα δεν αντιμετωπιστεί στην πραγματική του διάσταση, η συνολική τουρκική στάση εγκυμονεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής και την πρόκληση συνεπειών, η σοβαρότητα των οποίων είναι δύσκολο να αξιολογηθεί.

Σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε πριν από μερικούς μήνες να κόψει όλους τους διαύλους υψηλού επιπέδου επικοινωνίας με την Ελλάδα. Η χώρα μου, από την πλευρά της, τάσσεται πάντα υπέρ της ανάγκης για διάλογο, ως η μόνη λύση για την επίλυση κάθε διαφωνίας, ειδικά με μία γειτονική χώρα, η οποία ως γνωστόν στους πάντες, διατηρεί το casus belli ενάντια στη χώρα μου.

Αυτό αποτελεί απλά έναν σύντομο απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παραμένω στη διάθεσή σας για επιπλέον γεγονότα και στοιχεία γύρω από το θέμα αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως αποτυπώνεται στη θεωρία αλλά και στην πράξη, κάτι που δύσκολα συναντά κανείς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση διμερών σχέσεων.

Η τουρκική στάση αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για την ενότητα και συνοχή του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη στιγμή. Εξάλλου, σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, που βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εξυπηρέτηση του κοινού σκοπού και η εφαρμογή μέτρων για την υλοποίησή του, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η τουρκική στάση απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να καταδικαστεί από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Εάν αυτό δε γίνει έγκαιρα ή ένα υποτιμηθεί η σοβαρότητα του ζητήματος, ρισκάρουμε να γίνουν ξανά μάρτυρες μιας παρόμοιας κατάστασης με αυτή που διαδραματίζεται σε κάποιο άλλο σημείο της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν θα επιθυμούσε στα αλήθεια να δει. 

Στην επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβεως, Μαρίας Θεοφίλη, η οποία είναι κοινή με αυτή προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Ζοζέπ Μπορέλ, προστίθεται ακόμη ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας θα πρέπει να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη που είναι ο φύλακας της διεθνούς νομιμότητας και ειρήνης».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια

Η Αθήνα απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις

Η ελληνική πλευρά, απαντώντας στο διάβημα στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, απέρριψε εν...

Νέα Δημοκρατία για επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη

Τριάντα τρία χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του ο Παύλος Μπακογιάννης καθοδηγεί και αφυπνίζει τον λαό μας, στον διαρκή αγώνα για τα ιδανικά...

Οικονόμου: “5 ψέματα Τσίπρα”

"Πέντε ψέματα Τσίπρα σ’ ό,τι αφορά την ενέργεια" και "ασύστολο λαϊκισμό", καταλόγισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κριτική του...

Ανδρουλάκης: “Ο δημοσιονομικός λαϊκισμός των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι επικίνδυνος για τη σταθερότητα”

"Για την Ευρώπη είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τις εξελίξεις...

Πολεμικό Ναυτικό: Στροφή στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων – Στο ΓΕΝ καλοβλέπουν τις «Γαλλίδες» La...

H Γαλλία είχε προτείνει και πάλι τις LaFayette όταν σε εξέλιξη ήταν η διαπραγμάτευση για τις καινούργιες φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού το οποίο...

Τα νησιά – «οχυρά» προκαλούν εκνευρισμό στην Άγκυρα – Επίσημη παραδοχή κατασκοπείας Ελληνικού εδάφους

«Βαφτίζει» ως πρόκληση το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας στην αυτοάμυνα την ώρα που η ίδια όχι απλά έχει ανοιχτό το Casus Belliαλλά αμφισβητεί πλέον...

«Το σήμα ‘κλειδώματος’ στο Αιγαίο» – τούρκικο δημοσίευμα

Άγκυρα. Η Ελλάδα ανεβάζει εντάσεις στο Αιγαίο. Τώρα έχει ξεκινήσει τα παιχνίδια του «κλειδώματος των αεροπλάνων μας στα ραντάρ της». Καλά…, γράφει ο αρθρογράφος Güneri...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,216ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Αθήνα απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις

Η ελληνική πλευρά, απαντώντας στο διάβημα στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά...

Κακοκαιρία Bogdan: Έρχεται στη χώρα μας – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς...

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας

Το ερχόμενο Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, μια νέα εποχή για τον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ...

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί: Ισχυρισμοί για μεταφορά τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο

Ρητορική έντασης συντηρεί για ακόμη μία ημέρα η τουρκική πλευρά, δημοσιεύοντας εικόνες από drone...