Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
19.7 C
Athens

Τουρκία: Με απόφαση Ερντογάν η ιστορική Βυζαντινή Μονή της Χώρας θα λειτουργεί ως τζαμί

Τη Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συμμετάσχει σε τελετή για την ολοκλήρωση των έργων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων για τη συντήρηση 201 ιστορικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένης της Μονής της Χώρας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κατά τη διάρκεια τελετής στο συνεδριακό κέντρο του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνδεθεί απευθείας με τη Μονή της Χώρας.

Προηγούμενα δημοσιεύματα τοποθετούσαν χρονικά τα εγκαίνια για τη λειτουργία του ιστορικού βυζαντινού ναού με ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά περί την 23η Φεβρουαρίου, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας τα διέψευσε, ανακοινώνοντας ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τζαμί τον Μάιο. Τα έργα διήρκεσαν τέσσερα χρόνια

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, το 1945 έγινε μουσείο.

Μετά την απόφαση αυτή, ειδικοί από τις ΗΠΑ εκτέλεσαν τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας σοβάδες που τα κάλυπταν. Οι εργασίες, που ξεκίνησαν το 1948, ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα, το 1958.

Όμως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και, έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει ξανά ως τζαμί.

Mονή της Χώρας: Η ιστορία πίσω από το μοναστήρι

Η  Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως  Καριγιέ Τζαμί (τουρκ.  Kariye Camii ή  Kariye Müzesi), υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην  Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα.
Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020, μετατράπηκε σε τέμενος. Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού,νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης. Επίσης, το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης (Μάιος 2017).

Η πρώιμη ιστορία της μονής δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Η παράδοση που τη συνοδεύει τοποθετεί την ίδρυσή της τον 6ο αιώνα από τον άγιο Θεόδωρο, ενώ έχει αποδοθεί και στον Κρίσπο, γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά (7ος αι.). Σήμερα έχει αποδειχθεί πως ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού Αλεξίου Α΄ Κομνηνού Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότερων κτισμάτων που χρονολογούνται τον 6ο και 9ο αιώνα.

Υπέστη σοβαρή φθορά, πιθανώς εξαιτίας σεισμού, και επισκευάστηκε το 1120 από τον Ισαάκιος Κομνηνός. Ο Θεόδωρος Μετοχίτης συνέβαλε στην ανακαίνισή της (1316-21) και ήταν υπεύθυνος για την προσθήκη του εξωνάρθηκα, του νότιου παρεκκλησίου, καθώς και για το διάκοσμο του ναού που περιλάμβανε αξιόλογα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Επιπλέον, κληροδότησε στη μονή σημαντική περιουσία, χτίζοντας παράλληλα νοσοκομείο και δωρίζοντας σε αυτή την αξιόλογη συλλογή βιβλίων του, με αποτέλεσμα να προσελκύσει αργότερα σημαντικούς λογίους. Η μονή μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος με εντολή του μεγάλου βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ (1481-1512) και έγινε γνωστό ως  Καριγιέ Τζαμί.

Σημαντικό μέρος της διακόσμησης του ναού καταστράφηκε. Το 1948 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου και από το 1958 λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Ο Συμεών αναφέρει διηγούμενος το μαρτύριο τού Αγίου Βαβύλα, που αποκεφαλίστηκε στην Νικομήδεια το έτος 298 επί βασιλείας του Μαξιμιανού: «ελθόντες δια νυκτός έβαλαν τα λείψανα των Αγίων μέσα εις έν μικρόν πλοίον, και τα επήγαν εις την Κωνσταντινούπολην … τα ενταφίασαν έξω του τείχους της πόλεως κατά το βόριον μέρος, όπου είναι μοναστήριον, Χώρα ονομαζόμενον». Στην μονή αυτή επίσης διέμεινε τα τελευταία του χρόνια ο πατρίκιος Θεόδωρος Μετοχίτης όπου πέθανε και ετάφη τον Μάρτιο του 1332. Η μονή συλήθηκε από τους Οθωμανούς κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Γιατί  Μονή της Χώρας;

«Χωρίον» ή «Χώρα» έλεγαν οι Βυζαντινοί την έξω των χερσαίων τειχών πεδινή γη και η ονομασία της μονής οφείλεται μάλλον στην ύπαρξη παλαιότερου ναού έξω από τα τείχη του Κωνσταντίνου Α’.
Όταν ο Θεοδόσιος Β΄ έχτισε τα νέα τείχη της Κωνσταντινούπολης, η μονή διατήρησε τον παραδοσιακό προσδιορισμό «εν τη Χώρα», παρά το γεγονός πως ανήκε στον περίβολο των οχυρώσεων.

Το εσωτερικό του ναού

Επάνω από την μεγάλη θύρα από την οποία εισερχόταν εκ του εσωνάρθηκα στο ναό, βρίσκεται η εικόνα του Θεοδώρου του Μετοχίτη, στο ψηφιδωτό που δείχνει τον Μετοχίτη να προσφέρει στον ένθρονο Σωτήρα Χριστό ομοίωμα του ναού.

Ο ναός είχε δύο νάρθηκες τους οποίους κοσμούσαν μωσαϊκά και τοιχογραφίες του Θεόδωρου Μετοχίτη. Τα ψηφιδωτά τού εξωνάρθηκα είναι έξι ημικύκλια που απεικονίζουν τον Χριστό να θεραπεύει ποικίλες ασθένειες.

Επίσης, πολλές εικόνες διακοσμούν τους τρούλους και τους τοίχους. Οι εικόνες είναι από τις ωραιότερες Βυζαντινές. Τα χρώματα είναι έντονα, οι αναλογίες των μελών αρμονικές και η έκφραση των προσώπων φυσική.

Ο μεσαίος τρούλος έχει μία ρωγμή που τον διασχίζει. Στο εσωτερικό του ναού διασώζονται διάφορα μάρμαρα αρμονικής συναρμογής. Οι Οθωμανοί έχουν καλύψει μερικές επιφάνειες με ασβέστη.

Οι λιτανείες στα χρόνια των Βυζαντινών βασιλέων

Στην  Κωνσταντινούπολη των Βυζαντινών βασιλέων εκτελούντο δύο επίσημες λιτανείες. Η μία λιτανεία γινόταν γύρω στις 28 Ιουλίου με την έξοδο του σταυρού από τα ανάκτορα και περιφερόταν σε όλες τις εκκλησίες, αγυιές και οικίες μέχρι την επιστροφή του στο παλάτι την 14η Αυγούστου. Η λιτανεία αυτή είχε σκοπό να φυλάξει ο Θεός τους πιστούς από τα ολέθρια νοσήματα. Η δεύτερη λιτανεία γινόταν με την περιφορά τής εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, και την οποία στον καιρό της πολιορκίας την περιέφεραν στα τείχη για να εμψυχώνουν τους πολιορκημένους.

Η εικόνα έμενε στο παλάτι καθόλη την διάρκεια της μεγάλης νηστείας του Πάσχα. Την Δευτέρα της Διακαινησίμου «μετὰ τῶν ἐν τέλει» (επισήμων), προέπεμπε αυτήν ο βασιλεύς, «μέχρι καὶ τῶν Ὑψηλών ἐκτός».

Μετά την λιτανεία, η εικόνα κατετίθετο στην σεβάσμια  μονή της Χώρας εις κοινή απάντων προσκύνηση. Οι Οθωμανοί, κατά την Άλωση της  Κωνσταντινούπολης, εισέβαλαν και στη  Μονή της Χώρας, άρπαξαν την εικόνα της Οδηγήτρας και την κατατεμάχισαν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Brexit: Δόθηκε η τρίμηνη αναβολή στη Βρετανία

Συναγερμός στην Πολωνία: Ο Τουσκ δέχθηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε την Πέμπτη ότι δέχθηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας του ομολόγου του της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.  Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της χώρας του, η ασφάλεια του Ντόναλντ Τουσκ έχει ενισχυθεί όπως και τα...

Ισραήλ: Εντοπίστηκαν από τον στρατό οι σοροί τριών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινές δυνάμεις ανέσυραν από τη Λωρίδα της Γάζας τις σορούς τριών ομήρων που δολοφονήθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ανακοίνωσε σήμερα ο...

Frontex: Mειώνεται o αριθμός των παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν τα Δυτικά Βαλκάνια για να...

Η «Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων» κατέγραψε  τη μεγαλύτερη μείωση στις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου 69%, για τους πρώτους τέσσερις μήνες του...

Μεσανατολικό: 13 χώρες ζητούν από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση

Οι υπουργοί Εξωτερικών δεκατριών κρατών καλούν το Ισραήλ με κοινή επιστολή τους να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο...

Νέα πρόκληση από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό: Θα αποκαλώ τη χώρα όπως θέλω, να πάτε...

Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο νεορκισθείς πρωθυπουργός των Σκοπίων Κρίστιαν Μιτσκόσκι ο οποίος δήλωσε πως αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλείται όπως...
Φίτσο, Σλοβακία,

Παγκόσμιο σοκ για την επίθεση σε Φίτσο – Ξεπέρασε τον κίνδυνο μετά την χειρουργική...

Πολιτικά κίνητρα πίσω από την επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο βλέπουν οι Αρχές, ενώ σφοδρά ήταν τα πυρά από κυβερνητικά στελέχη που...

Το κοίτασμα μαμούθ που αλλάζει τα δεδομένα -Γιατί προκαλεί αντιδράσεις, ποιοι το διεκδικούν

Ένα πραγματικά τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου που θα μπορούσε να είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο έχουν ανακαλύψει οι Ρώσοι, το οποίο βρίσκεται ωστόσοo σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός για την άσκηση εθνικής κυριαρχίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την οικονομία,...

Τουρκία: Φουντώνουν οι φήμες για σχέδιο συνωμοσίας ή πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης

Αίσθηση προκαλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία οι πληροφορίες ότι απετράπη απόπειρα συνωμοσίας -ή κατά ορισμένους...

Περίπου 100.000.000 ευρώ ετησίως μας στοίχιζε η ένταση με τους Τούρκους στο Αιγαίο

Για τα ελληνοτουρκικά τοποθετήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής ΝΔ, Πρόεδρος Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της...

Ντόρα Μπακογιάννη: “Το 2020 βρισκόμασταν με το δάχτυλο στη σκανδάλη με την Τουρκία”

Στόχος της επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα ήταν η διατήρηση της νηνεμίας στον αέρα και...