Τα καρδιογράφηματα της 9χρονης Τζώρτζινας όπως είχαν καταγραφεί στο μόνιτορ του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε το παιδί επιδείχθηκαν σήμερα στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου την ώρα που στο βήμα της μάρτυρος βρέθηκε η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά.
Η γιατρός που είχε εξετάσει το παιδί μίλησε επί της ουσίας για ένα περιστατικό «εν αιθρία» επισημαίνοντας πως ακόμα και σήμερα που έχει όλα τα δεδομένα από την εξέλιξη της υγείας της στο Καραμανδάνειο δεν θα άλλαζε κάτι από όλα όσα έκανε για την Τζωρτζίνα.
«Στις 29 Μαρτίου εξέτασα τη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου της οικογένειας εξαιτίας των θανάτων των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά» ανέφερε η μάρτυρας και εξήγησε ότι στα παιδιά δεν απαιτούνται τέτοιες εξετάσεις, είπε η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Έγινε επικοινωνία μαζί σας από το Καραμανδάνειο στις 8 Απριλίου;
Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου.
Η μάρτυρας αφού μελέτησε τα καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας ενώπιον του δικαστηρίου σχολίασε: «Και τα δυο καρδιογραφήματα του παιδιού είναι απολύτως φυσιολογικά για την ηλικία του. Καμία υποψία καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο.
Η μάρτυρας εξήγησε πως μια λοίμωξη ή ένα νευρολογικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. «Ακόμη και η γρίπη ή ο κορονοϊος μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή. Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία!» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Με βάση τη δική μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα!».
Η επόμενη φορά που η κ. Καρατζά εξέτασε την Τζωρτζίνα ήταν στις 12 Απριλίου όταν το παιδί βρισκόταν στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίου και όπως είπε εντυπωσιάστηκε, καθώς η ανακοπή δεν άφησε κανένα σημάδι στο παιδί. «Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγο υγρού αντανακλαστικού. Συνήθως τα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά! Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη».
Η παιδοκαρδιολόγος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν θα άλλαζε στάση αν γνώριζε την πορεία της Τζωρτζίνας μέσα στο Καραμανδάνειο.
Πρόεδρος: Αν είχατε ενημερωθεί για την πορεία του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο θα είχατε αλλάξει τη στάση σας και θα το εξετάζατε;
Μάρτυρας: Όχι!
Πρόεδρος: Κάποια στιγμή οι σφίξεις του παιδιού ανέβηκαν στο 120, 132. Τι εκφράζουν;
Μάρτυρας: Ότι ένα παιδί μπορεί να κλαίει… ή ότι ξύπνησε ένα παιδί απότομα.