Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

 Διπλωματικά αντίμετρα της Αθήνας στις Τουρκικές προκλήσεις

Δένδιας – Μπέρμποκ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 11:15 και μετά θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Διπλωματικό μαραθώνιο τρέχει η Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σήμερα θα βρίσκεται στη Λευκωσία όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και θα μιλήσει στη Σύνοδο των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στη Κύπρο.

Σε επιφυλακή!
Η συγκυρία είναι και πάλι κρίσιμη. Δυτικά στο Φαρμακονήσι, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε ναυαγοσωστικό του Λιμενικού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το τουρκικό σκάφος δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις μέσω του VHF και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς. Αλλά, όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ή υλικές ζημιές.

Γεωτρύπανο στις 9 Αυγούστου
Ο υπουργός Ενέργειας Ντονμέζ, ανακοίνωσε πως η Τουρκία βγάζει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» στις 9 Αυγούστου. Θα κάνει γεωτρήσεις «εντός τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης» αλλά
η ακριβής περιοχή ερευνών θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που πιθανόν να συνδέεται με νέα κλιμάκωση της έντασης. Θα δείξει εάν το γεωτρύπανο θα απειλήσει εθνική κυριαρχία της κυπριακής ή της ελληνικής επικράτειας. Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST.

Κυπριακή ΑΟΖ
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Τουρκία πιθανόν να προχωρήσει σε κινήσεις πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανέβασε φωτογραφία από την Μερσίνα από όπου θα αποπλεύσει το γεωτρύπανο.
«Στο Taşucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια με το θαλάσσιο λεωφορείο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han» έγραψε στο Twitter. «Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό – εν όψει και της επικείμενης νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP, η Ανατολική Μεσόγειος, τα παιχνίδια του Πούτιν με την στρόφιγγα του φυσικού αερίου, η αναζήτηση άλλων πηγών και ο ρόλος της Τουρκίας στην διαμεσολάβηση για την έξοδο των ουκρανικών σιτηρών που είναι εγκλωβισμένα στα λιμάνια της χώρας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Νίκου Δένδια.

Σκληρή γλώσσα Μενέντεζ
Την ετοιμότητά του να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου και τη δέσμευσή του στη λύση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας που η Τουρκία αμφισβητεί πλέον θέτοντας θέμα δύο ξεχωριστών κρατών, εξέφρασε ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του που προβλήθηκε στην έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, στη Λευκωσία. Κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις του στην Κύπρο. Τόνισε ότι το status quo του νησιού, οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτες. Αναφέρθηκε και στη συνάντηση της Τεχεράνης Πούτιν – Ερντογάν – Ραϊσί «Είναι από τους «χειρότερους βάναυσους μονάρχες του κόσμου»τόνισε. Επανέλαβε την θέση του ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Παραλήρημα Τσαβούσογλου
«Αν και δεν θα είναι δεσμευτική, η απόφαση του Κογκρέσου θα είναι ένα λάθος» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να πάρουμε τα F-16. Οι διαβουλεύσεις προχωράνε καλά. Δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία που θα μας δέσει χειροπόδαρα».

Ο Τσαβούσογλου επιδόθηκε σε νέο παραλήρημα εναντίον της Ελλάδας.Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «το μόνο του μέλημα στην Ουάσιγκτον ήταν να κατηγορήσει την Τουρκία». «Λένε ψέματα και συκοφαντούν δίχως να ντραπούν» δήλωσε για τους Έλληνες αξιωματούχους. «Έχουν ως πολιτικό καθήκον να επιτίθενται καθημερινά στην Τουρκία. Τους έχει γίνει αρρώστια να κλαίγονται για την Τουρκία».

Αποκάλυψε ότι η Άγκυρα ετοίμασε νέα επιστολή και θα τη στείλει στα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ και στην ΕΕ. «Κατα περιόδους κάνουμε και ενημερώσεις εναντίον αυτών των ψεμάτων και των συκοφαντιών» τόνισε.

Έρχεται η Μπέρμποκ
Την Παρασκευή επισκέπτεται την Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ η οποία ήταν να έρθει πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά νόσησε με κορωνοϊό.

Δένδιας – Μπέρμποκ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 11:15 και μετά θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Το Σάββατο η Μπέρμποκ θα πετάξει στην Άγκυρα όπου θα έχει συνάντηση με τον Τσαβούσογλου. Από τις δηλώσεις που θα κάνει στην Αθήνα θα φανεί εάν το Βερολίνο συνεχίζει το χάιδεμα του Ερντογάν όπως επί Μέρκελ ή εάν παραμένει συνεπές στη θέση που πήρε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ότι η Γερμανία δεν κάνει αποδεκτή καμία παραβίαση εθνικής κυριαρχίας και μάλιστα κράτους – μέλους της ΕΕ.

Ένα άλλο αγκάθι είναι οι εξαγωγές γερμανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και υποβρυχίων που υπάρχει κίνδυνος να στραφούν κατά της Ελλάδας όπως καταγγέλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε υιοθετήσει δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για push backs. “Εικόνες τρόμου και οι ειδήσεις που φτάνουν αυτές τις μέρες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι δύσκολα διαχειρίσιμες» έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα. «Με λυπούν βαθιά. Οι κοινές αξίες μας, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν και στα σύνορά μας #Μelilla #Evros». «Τα γεγονότα και οι καταγγελίες πρέπει να διερευνηθούν πλήρως. Δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ο ανθρώπινος πόνος μάς υπενθυμίζει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε στην #ΕΕ αναφορικά με την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου» τόνισε. Θα φανεί εάν συνεχίσει την ίδια κριτική.

Και βέβαια η Αθήνα τελεί εν αναμονή των όσων θα πει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στην Άγκυρα.

Στο Παρίσι
Ο Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντηση του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τη νέα υπουργό Εξωτερικών του Μακρόν, Κατρίν Κολόνα. Θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Γαλλίας ύστερα από τις γαλλικές εκλογές.

Δύο κρίσιμα τετ α τετ, μέσα σε ένα 24ωρο με ιδιαίτερη σημασία στο μέτωπο των συμμαχιών που κτίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Κασσελάκης: Θέλει μόνο… δύο θητείες ως πρωθυπουργός της χώρας!

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτηςο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στον Αντώνη Σρόιτερ και στην εκπομπή...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κουτσούμπας: Μεγάλη κοροϊδία τα αντίμετρα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε από το βήμα της...

Αυτά είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα της επόμενης τετραετίας

Ενώ στο Μπάρι συζητείται σε επίπεδο Washington Group η συζήτηση για το χρέος και...

Μητσοτάκης: Μεγάλη απάτη τα αντίμετρα – Η Ν.Δ. θα μειώσει τους φόρους

Ο κ.Τσίπρας αντάλλαξε την παραμονή του στην εξουσία με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων...

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τα Μέτρα και τα Αντίμετρα της Συμφωνίας (βίντεο)

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το πρωί...