ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Εκτίμηση για «300.000 πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα αν…»

103
Αποχωρούν από τα νησιά όσοι έχουν πάρει άσυλο

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου οι πρόσφυγες και μετανάστες που ενδέχεται να παγιδευτούν στη χώρα μας, θα ξεπεράσουν τις 300.000, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο Janes.

Αυτό όπως υποστηρίζει το αμερικανικό δίκτυο, αυξάνει την κλίμακα κινδύνου πρόκλησης αστάθειας και κοινωνικής αναταραχής στη χώρα μας, και θα συμβεί εάν αποτύχουν οι διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση του προσφυγικού.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές Ιωάννης Μιχαλέτος και Λόρα Χακάροβα, η ελληνική οικονομία, δεν είναι σε θέση να αναλάβει το κόστος της αστυνόμευσης των προσφύγων και μεταναστών ενώ παράλληλα δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες τους. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση, σχεδόν δεν υπάρχει, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Διαβάστε επίσης:  Χατζηδάκης: Κλιματική αλλαγή, πράσινη ανάκαμψη και ανάπτυξη είναι στο επίκεντρο της κυβέρνησης

Παρόλα αυτά, δεν προβλέπουν αύξηση της ισλαμικής τρομοκρατικής απειλής στην Ελλάδα, ακόμα κι αν αυξηθεί τόσο πολύ ο αριθμός των μεταναστών που θα παγιδευτούν στη χώρα, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Οι δυο αναλυτές αναμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας και προβλέπει την λήψη εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς προσφυγικού ρεύματος, που ξεκινά από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές για να καταλήξει δια μέσου της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.