Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021
19.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1929.... Διοργανώνεται για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες.

Εφιαλτικό Φθινόπωρο για χιλιάδες δανειολήπτες Α΄ Κατοικίας: Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί

Μαζικοί πλειστηριασμοί και “ξαφνικός θάνατος” για την πρώτη κατοικία έρχονται μέσα στις επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες, αφού πλέον με βάση το νόμο που έχει ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας για τους δανειολήπτες, ενώ όσοι θέλουν να σώσουν την περιουσία τους θα πρέπει να φτύσουν… αίμα!

Τα ψέματα τελείωσαν και η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο 4605/2019 των Συριζαίων, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν μεγαλύτερη κατακραυγή στις εκλογές, ψήφισαν σαρωτικές αλλαγές για την α΄ κατοικία, στέλνοντας την “καυτή πατάτα” στους επόμενους.

Το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων προβλέπει γενναίες εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν έως το 80%, ωστόσο, όποιος δεν συνεργάζεται, απλά θα υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της έξωσης!

Ήδη, οι τράπεζες έχουν αποστείλει επιστολές προς δανειολήπτες προκειμένου να σπεύσουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση την πρόταση που θα τους γίνει και αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι επιμέρους παράμετροι, όπως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και η οικογενειακή κατάσταση.

Αυτό είναι το “τυράκι” προκειμένου να ακούσουν από πρώτο χέρι ότι στο εξής δεν πρόκειται να υπάρχει όριο προστασίας της α΄ κατοικίας, ή αυτό θα είναι εξαιρετικά μικρό (έως €40.000). Οπότε θα πρέπει να συνεργαστούν, για το καλό τους!

Στο εξής οι τράπεζες δεν θα… παίζουν με όσους δεν συνεργάζονται και μάλιστα όσοι προχωρούν σε ανακοπή του πλειστηριασμού, θα πρέπει να καταβάλλουν το 8% της οφειλής τους, προκειμένου να αποδείξουν ότι έχουν καλές προθέσεις.

Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει ότι χρειάζεται η λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να μαζευτούν τα μεγάλα ανοίγματα στα “κόκκινα” δάνεια, αλλά και για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος στους πλειστηριασμούς, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο μπήκαν στον “πάγο” από τους Συριζαίους για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας.

Το παρήγορο είναι ότι στις ρυθμίσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δανειακών ανοιγμάτων μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν ανήκουν σήμερα στην κατηγορία των “κόκκινων” δανειοληπτών.

Η πλατφόρμα

Όμως όσοι θέλουν να «σώσουν» την πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι σε ισχύη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λειτουργεί η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.

Τι αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας λειτουργεί μόνο ηλεκτρονικά.

Έτσι, με την υποβολή της αίτησης, αυτή διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους όρους:

  • Διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας.
  • Αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.
  • Χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.
  • Όσον αφορά το λεγόμενο στεγαστικό επίδομα, το ισχύον πλαίσιο προστασίας προβλέπει επιδότηση της δόσης του δανείου από 20% έως και 50% για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και αφορά στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση πάντα την πρώτη κατοικία.

Το ποσοστό της επιδότησης διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά τα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση.

Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 3.125 ευρώ, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 50% για στεγαστικά δάνεια ή άλλους τύπους δανείων, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια η επιδότηση ορίζεται στο 30%.

Οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, αθροιστικά από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 1η Σεπτεμβρίου 2019 έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 85.628 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 17.925 χρήστες, έχουν υποβληθεί 32 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες και έχουν δοθεί δύο προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

self test: Ποιοι πρέπει να κάνουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής

Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όλοι όσο εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό...

Όλες οι πληρωμές από αύριο: υπ. Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από αύριο

Την πληρωμή των αποζημιώσεων για την αποζημίωση δώρου Πάσχα Απριλίου για αναστολές συμβάσεων εργασίας και μια ακόμη καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων περιλαμβάνει...
Σταμπουλίδης για συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους: Θα είναι καταστροφικό για όλους τρίτο αυστηρό lockdown

Κορωνοϊός: Η Αθήνα αποτελεί κέντρο νέων μεταλλάξεων

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες μεταλλάξεις κορωνοϊού που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα από ένα στέλεχος του ιού έκρουσε ο...

Ο ελληνικός χρυσός, το Ελληνικό και το come back Μπουρλά

Πυκνές θα είναι οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα όσον αφορά τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, την μεγαλύτερη ξένη επένδυση-αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ- στην Ελλάδα που...

Γλυκά Νερά: Στενεύει ο κλοιός γύρω από τους δολοφόνους της 20χρονης Καρολάιν

Όλο και περισσότερο στενεύει ο κλοιός γύρω από τους δράστες της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν μπροστά στον σύζυγο και το 11μηνών βρέφος της, η...
Κορωνοϊός: θα αφήσει βαριά εργασιακή “κληρονομιά”

Πρόστιμα- εξπρές από την Επιθεώρηση Εργασίας

Την άμεση επιβολή προστίμου από τους επιθεωρητές εργασίας, χωρίς να προηγηθεί ακρόαση του παραβάτη εργοδότη, προβλέπει για επιπλέον 13 περιπτώσεις το νομοσχέδιο του υπουργείου...
Βάσεις 2020: Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους

Πανελλήνιες 2021: Ποιοι υποψήφιοι ευνοούνται και ποιοι όχι – Σε ποιες σχολές θα ανέβουν...

Λιγότερες κατά 555 είναι οι θέσεις που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας....

Βρείτε μας

7,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Παγώνουν” οι πλειστηριασμοί έως τις 13 Μαΐου

Στο "πάγωμα" όλων των πλειστηριασμών μέχρι και τις 13 Μαΐου 2021 προχωρά το Υπουργείο...

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Για ποιους και μέχρι πότε αναστέλλονται – Οι προϋποθέσεις

Αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί έως τις 13 Μαΐου 2021 ενώ προστατεύεται πλήρως η πρώτη...

ΥΠ.ΟΙΚ.: Οι ρυθμίσεις και τα μέτρα στήριξης για τους δανειολήπτες

Το Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρουσίασε την...

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Σταδιακά μετά τις 15 Μαρτίου η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου Από τις 16 Μαρτίου ξεκινά...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή