Εγκαίνια του κυκλικού ταφικού μνημείου στις Κολόνες Σαλαμίνας

133
εγκαίνια, κυκλικού τάφου, Κολόνες Σαλαμίνας,

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κυκλικού Ταφικού Μνημείου Κολόνων, του πρώτου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στη Σαλαμίνα, τα οποία οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και το Δήμο Σαλαμίνας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων εκπροσώπησε στην εκδήλωση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη κα Ρένα Δούρου.

Το κυκλοτερές ταφικό μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ., δεσπόζει αναστηλωμένο πλέον, στο νοτιότερο άκρο του νησιού, τις Κολώνες Αιαντείου της Σαλαμίνας. Σε μία λιτή και απέριττη εκδήλωση εγκαινίων, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 τα εγκαίνια του μοναδικού αυτού αρχαιολογικού ταφικού μνημείου από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αρχαιολόγο Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Εγκαίνια του ταφικού μνημείου στις Κολόνες Σαλαμίνας

Στις δηλώσεις του ο κος Χατζηπέρος επεσήμανε ότι το Ταφικό Μνημείο στις Κολόνες είναι μόνο η αρχή για το ιστορικό νησί της Σαλαμίνας, το οποίο κρύβει απίστευτους αρχαιολογικούς θησαυρούς και είναι κορυφαίο σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω της Ναυμαχίας. Στο χαιρετισμό του, συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην αναστήλωση του μνημείου την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων κα Χρυσουλάκη Στέλλα, τις αρχαιολόγους κυρίες Κάτουλα Τριανταφυλλιά και Καπετανοπούλου Ανδρομάχη, τον πολιτικό μηχανικό και αναστηλωτή της Ακρόπολης κο Ζάμπα Κώστα και την αρχιτέκτονα Αποστολίκα Φαίδρα από την ανάδοχο εταιρεία, καθώς επίσης και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τον Δήμο Σαλαμίνας και κυρίως τον Αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Μαριδάκη, την Περιφέρεια, τους εθελοντές και κυρίως τον κο Σιδερή Γιώργο, τις Φρυκτωρίες, την επιχείρηση Μεγάλη Άρκτος και ιδιαίτερα την κα Δραγώνα Βίβιαν.

Επεσήμανε ότι η Περιφέρεια στηρίζει την Τέχνη και τον Πολιτισμό και ανακοίνωσε την έγκριση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων LEADER, για όλα τα νησιά και την Τροιζηνία και LIFE για Κύθηρα/Αντικύθηρα, μέσα από τα οποία μπορούν να αντληθούν πόροι για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δημιουργία και τη χάραξη μονοπατιών (στη Σαλαμίνα θα ανοιχθεί αυτό που οδηγεί στο Σπήλαιο του Ευρυπίδη), των παραδοσιακών μύλων κλπ. Για τα ανωτέρω βέβαια, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ολοκληρωμένων μελετών.

Διαβάστε επίσης:  Με τον Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε η Λίνα Μενδώνη

Πρόκειται για έναν σπάνιο κυκλικό ταφικό περίβολο μνημειακής κατασκευής, που μέσα του περικλείει τέσσερις τάφους και ένα λίθινο βάθρο, πάνω στο οποίο πιθανότατα είχε τοποθετηθεί επιτύμβια εγχάρακτη στήλη. Οι κάτοχοί του εικάζεται ότι υπήρξαν αριστοκρατικής καταγωγής και επιφανείς προσωπικότητες της εποχής τους. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Σαλαμίς», κύριος Κυριάκος Μαριδάκης, προσέφερε στην κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη χειροποίητη τιμητική πλακέτα από χαλκό, με αναπαράσταση του εν λόγω ταφικού μνημείου στην αρχική του μορφή, φιλοτεχνημένο από τον Σαλαμίνιο Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη.

Τόσο ο ίδιος ο κύριος Μαριδάκης όσο και μέλη του Ιδρύματος, είχαν την τιμή να συνομιλήσουν με τη Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αρχαιολόγο Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, με την Αρχαιολόγο Δρ. Ιφιγένεια Δεκουλάκου ( η οποία από το 1978 σε συνεργασία με το Χρήστο Μαριδάκη και το Σύλλογο «Αιαντίς», επιμελήθηκε την ανασκαφική έρευνα των αρχαιολογικών χώρων του νησιού, με έμφαση στην αρχαία/κλασική πόλη της Σαλαμίνας) τον καθηγητή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων Δρ. Ιωάννη Λολλο και τους αρχαιολόγους κ. Αντα Κάτουλα , κ. Στέλλα Χρυσουλάκη διευθύντρια Β εφορείας αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων και κ. Εύης Μικρομάστορα καθώς και με μέλη της ομάδας που επιμελήθηκαν την αναστήλωση του μνημείου, για θέματα που σχετίζονται με την άμεση διάσωση, ανάδειξη και προβολή όλων των ιστορικών/αρχαιολογικών χώρων της Ναυμαχίας, της αρχαίας κλασικής πόλης της Σαλαμίνας, του αρχαίου λιμένα, του Τύμβου και της Κυνόσουρας, διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει διεθνής στήριξη στην προσπάθεια αυτή, από το Διεθνές Οργανισμό Ρόταρύ, που εκπροσωπείται στο νησί της Σαλαμίνας από τον Κυριάκο Μαριδάκη, ως Ιδρυτικός Πρόεδρος του Ρ.Ο. Σαλαμίνας «Βασιλεύς Αίας».