Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Είδηση – «βόμβα» για όσους θέλουν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης: Αλλάζουν τα ΠΑΝΤΑ

Big Brother… και πρόστιμα στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης – Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Χρήση ψηφιακών και οπτικοακουστικών μέσων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας εξέτασης για τη χορήγηση άδειας οδήγησης, τήρηση σχετικού αρχείου αλλά και συνεχείς ελέγχους και επιθεωρήσεις όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία επιστρατεύει το υπουργείο Μεταφορών με το νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά τη διαδικασία έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης.

Το αναθεωρημένο σχέδιο νόμου που προέκυψε από τη διαβούλευση και παρουσιάζει το «Έθνος της Κυριακής» θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες με στόχο την πάταξη των δοσοληψίων και του «λαδώματος» αλλά και το φρένο στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, με διπλώματα οδήγησης να φτάνουν απευθείας στα… σπίτια υποψηφίων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εκπαιδευτές θα παραχωρούν προσωρινά τη χρήση των οχημάτων για τη διενέργεια των εξετάσεων και κάθε εκπαιδευτικό όχημα θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση ώστε να επιτυγχάνεται αδιάλειπτη σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου.

Επιπλέον, εντός του οχήματος πρέπει να τοποθετείται κάμερα με μικρόφωνο που θα απεικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης των μοτοσικλετών σε αδιάλειπτη σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου.
Μετάδοση σε πραγματικό χρόνο

Τόσο η θεωρητική εξέταση όσο και η δοκιμασία προσόντων θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και θα καταγράφονται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Το καταγεγραμμένο υλικό, το οποίο θα περιλαμβάνει απεικόνιση του χώρου αλλά των συμμετοχόντων στη θεωρητική εξέταση, το εσωτερικό του εκπαιδευτικού οχήματος ώστε να απεικονίζεται και το οδικό δίκτυο που κινείται το όχημα, θα μεταφορτώνονται την ίδια ημέρα με ευθύνη του εκπαιδευτή σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή και θα αποτελεί συνοδευτικό υλικό της δοκιμασίας.

Επιπλέον, οι Διευθύνσεις Μεταφορών θα είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκλείεται κάθε επικοινωνία ή χρήση ηλεκτρονικής συσκευής και τη διαδικασία της θεωρητικής εξέτασης.

Σημαντικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο και στη διαδικασία των εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι κάθε υποψήφιος οδηγός θα υποβάλλεται πρώτα σε θεωρητική εξέταση και εφόσον επιτύχει θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, η οποία θα διενεργείται σε δύο στάδια που θα διεξάγονται την ίδια ημέρα. Στο πρώτο στάδιο θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης (πορεία) και μόνο εφόσον αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία ο υποψήφιος θα εξετάζεται σε δεύτερο στάδιο των ειδικών δοκιμασιών.

Ωστόσο, εάν ο υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο, υποχρεωτικά θα πρέπει να επανεξεταστεί στο πρώτο.

Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργείται από έναν εξεταστή, ενώ δεν θα επιτρέπεται να βρίσκεται εντός του οχήματος ο εκπαιδευτής. Στα δίκυκλα οι υποψήφιοι θα είναι μόνοι τους επί της εκπαιδευτικής μοτοσυκλέτας.

Οι ειδικές δοκιμασίες διενεργούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή πίστες που υπάρχουν, ενώ δίνεται η δυνατότητα διενέργειάς τους με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματης καταγραφής των δεδομένων κα αυτόματης εξαγωγής του αποτελέσματος.

Επιπλέον, καθιερώνεται σύστημα εποπτείας και αξιολόγησης εκπαιδευτών και εξεταστών, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου θα διενεργεί ελέγχους και οι αξιολογήσεις του Τμήματος Αδειών Οδήγησης θα αξιολογούν το καταγραφικό υλικό της διαδικασίας.
Επίσης, καθιερώνεται ηλεκτρονική καρτέλα υποψηφίου, εκπαιδευτή, εξεταστή, σχολής οδηγών και Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης με όλα τα δεδομένα για τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος.
Τα τσουχτερά πρόστιμα

Πρόστιμο 1.000 ευρώ και απαγόρευση επανεξέτασης από έξι μήνες έως τρία χρόνια προβλέπονται για υποψηφίους που θα υποπέσουν σε παραβάσεις σχετιζόμενες με τις άδειες οδήγησης. Με οριστική αφαίρεση άδειας κινδυνεύουν εκπαιδευτές και σχολές οδηγών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Εντυπωσιακή η τελετή έναρξης – Μαγικές εικόνες στον Σηκουάνα, έλαμψε η...

Λίγο μετά τις 20:30 το απόγευμα της Παρασκευής (26/7/2024) ξεκίνησε η Τελετή Έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, μία από τις κορυφαίες στιγμές της διοργάνωσης. https://www.youtube.com/watch?v=pYQ4VF0h1xY Σύμφωνα...

Σεισμική δόνηση 4,4 ρίχτερ αισθητή στην Ανατολική Κρήτη

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τις...
Κορονοϊός: Η εξομολόγηση 26χρονης στην Κρήτη που έμαθε ότι νόσησε!

Δυστύχημα στην εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας: Νταλίκα καταπλάκωσε οχήματα, 4 νεκροί

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιουλίου στην εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, στο ύψος...

Δίκη Καραϊβάζ: Αρνούνται τις κατηγορίες για τη δολοφονία οι δύο κατηγορούμενοι

Με τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του  δημοσιογράφου  Γιώργου Καραϊβάζ συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Οι δύο κατηγορούμενοι, ελληνικής καταγωγής,...

ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο βήμα του Παύλου Πολάκη με φόντο τις εσωκομματικές εξελίξεις

Η σιβυλλική δήλωση του Παύλου Πολάκη περί «λύσης που θα δοθεί στο συνέδριο» πυροδότησε σειρά σεναρίων γύρω από τις επόμενες κινήσεις του, καθώς στον...

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας – Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η γραμμή των...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 – Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές

Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Ιουνίου ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1840.... Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο. Ο Σάμιουελ Μορς (Samuel Finley...

Καύσωνας: Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί στην οδήγηση

Με το θερμόμετρο να «βαράει» κόκκινο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε οδηγίες για...

Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου με 40 μαθητές επιβάτες χωρίς άδεια οδήγησης

Οδηγός λεωφορείου που είχε συλληφθεί προ ημερών να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και...

Αφαίρεση άδειας οδήγησης όταν ο παραβάτης “χτυπάει κόκκινο” στο πόιντ σίστεμ

Με άμεση αφαίρεση των αδειών οδήγησης θα τιμωρούνται οι παραβάτες οδηγοί που θα «χτυπούν...