Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
23.2 C
Athens

Εκλογές 2023: Οι περιοχές – κλειδιά της 25ης Ιουνίου

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων ο νομός Λαρίσης αποτελεί το βαρόμετρο, καθώς το αποτέλεσμα που θα δώσει ο μεγαλύτερος νομός της Θεσσαλίας είναι σχεδόν ίδιο με το πανελλαδικό, όμως τα κόμματα έχουν στραμμένα τα φώτα τους σε τρεις άλλες περιοχές, που θεωρούνται κλειδιά για την πορεία τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο λόγος για την Κρήτη, την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική. Αυτές οι τρεις περιοχές μπορεί να κρίνουν πολλά σε ό,τι αφορά την αυτοδυναμία που διεκδικεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά και την μάχη της δεύτερης θέσης, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα μειώσει κι άλλο την ψαλίδα που το χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον δύσκολα θα προσπεράσει. Εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε πολύ λογικά θα μιλάμε για τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως και οι τρεις μονομάχοι έχουν αναπτύξει την δική τους στρατηγική για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με βάση φυσικά τους στόχους που έχουν θέσει. Δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει μία άνετη πλειοψηφία στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας να ανεβάσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μειώνοντας την έκταση της ήττας και ο Νίκος Ανδρουλάκης για να ανεβάσει το ΠΑΣΟΚ στην 2η θέση και στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία και Αττική η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν, για διαφορετικούς λόγους, να κρατήσουν και να ενισχύσουν τη συσπείρωσή τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει το επόμενο βήμα.

Η Κρήτη

Ακόμη και με το 54% που έλαβε η Νέα Δημοκρατία το 1974 δεν κατάφερε να βάψει μπλε την Κρήτη, η οποία είχε το πορτοκαλί χρώμα της Ένωσης Κέντρου. Και αργότερα για πολλές δεκαετίες μετατράπηκε σε άντρο του ΠΑΣΟΚ και από το 2012 βάφτηκε ροζ. Ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω και της καταγωγής του είχε θέσει ως στόχο να έχει και μπλε χρώμα το νησί, όμως κανένας δεν περίμενε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και τους τέσσερις νομούς. Με βάση τα ποσοστά που έχει λάβει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου θεωρείται απίθανο όποια συσπείρωση και να επιτύχει στο νησί ο ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει το ματσάκι. Εξάλλου σε όλους τους νομούς η Ν.Δ. έχει διαφορά από τον δεύτερο. Σε Χανιά και Ηράκλειο από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε Ρέθυμνο και Λασίθι από το ΠΑΣΟΚ.

Οπότε εκεί η μάχη θα κριθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρωθεί στο Ρέθυμνο και γι’ αυτό το λόγο έθεσε υποψηφιότητα εκεί ο Αλέξης Τσίπρας για να επιτύχει την ανατροπή και να εκλεγεί βουλευτής ο Ανδρέας Ξανθός. Την ίδια ώρα και ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει την δική του μάχη στο Ηράκλειο, όπου είναι εκ νέου υποψήφιος με στόχο το ΠΑΣΟΚ να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι κράτησε την έδρα της Θεσσαλονίκης μέτρησε πολύ υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην τοπική κοινωνία  και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν είναι 2.000 ψήφοι. Όπως ισχυρίζονται στην Χαριλάου Τρικούπη «εάν καταφέρουμε 1.000 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο σπίτι του κερδίσαμε την 2η θέση». Αν κάποιος γνωρίζει τη σημασία που έχει η Κρήτη σε μια εκλογική αναμέτρηση, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θυμάται τόσο την περίοδο που κυριαρχούσε, όσο και την εκλογική του καθίζηση. Και αυτή η παράμετρος έπαιξε τον ρόλο της στην επιλογή Ανδρουλάκη να αφήσει την έδρα του Ηρακλείου στον Φρέντυ Παρασύρη, ώστε δύο εκλεγμένοι βουλευτές, μαζί με την Ελένη Βατσινά, να «τρέξουν» στον νομό για να τον «γυρίσουν» .

Σημαντική θα είναι και η παρουσία του ίδιου του προέδρου του κόμματος, του οποίου η εντοπιότητα, αλλά και η επαφή του με τον τόπο καταγωγής του, φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Ως ανάχωμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στην Εκλογική Επιτροπή του κόμματος τον Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος εξελέγη πρώτος στο Ηράκλειο.

Η δεξιά του Κυρίου

Όλοι ανέμεναν την πρωτιά της Νέας Δημοκρατία στην Βόρεια Ελλάδα, παρά το δυστύχημα των Τεμπών. Βλέπετε η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ξεχαστεί, όπως ανέμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το γεωγραφικό κομμάτι στης χώρας στην κυριολεξία η Κουμουνδούρου είδε το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια της. Όχι μόνο ήρθε 3ος σε Κιλκίς και Δράμα, αλλά ακόμη και στις Σέρρες, που ήταν υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας τα αποτελέσματα ήταν δραματικά. Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βρεθεί 3ος σε άλλους τέσσερις με πέντε νομούς, όπου πληρώνει ακριβά τις Πρέσπες. Τώρα εξαργυρώνει το ΠΑΣΟΚ τη στάση της αείμνηστης Γεννηματά, η οποία καταψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης έχρισε ως «Μακεδονάρχη» τον Στέφανο Παραστατίδη, ο οποίος όχι μόνο εξελέγη βουλευτής στο Κιλκίς, αλλά εκεί το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παραστατίδης, που ανέλαβε να τρέξει όλη την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ στην Βόρεια Ελλάδα, έγινε γνωστός επί ημερών Γεννηματά, η οποία και τον είχε αξιοποιήσει ως Γραμματέα Οργανωτικού.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ναι μεν έχει δέσει το γάιδαρο της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα σημαντικά ποσοστά που έλαβαν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και τα ποσοστά που έλαβε το κόμμα «Νίκη» ίσως της θολώσουν την αυτοδυναμία. Εάν η «γαλάζια παράταξη» πριονίσει τα ποσοστά των δεξιών κομμάτων στα δεξιά της ακόμη και με ένα 2% τότε ο δρόμος για την αυτοδυναμία είναι σαφώς πιο εύκολος. Οπότε πολύ λογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικεντρωθεί στην Βόρεια Ελλάδα.

Η μαύρη τρύπα της Αττικής

Προ ημερών ένα από τα παλιότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι η Κουμουνδούρου δεν διάβασε σωστά  την κοινωνία. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε τα περισσότερα επιδόματα από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Οπότε λογικά οι πολίτες το εκτίμησαν», ήταν εξήγηση που έδωσε. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται κάποια διαφοροποίηση στις εκλογές που έρχονται. Αναμφίβολα οι απώλειες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ πόνεσαν, αλλά μέχρι τώρα δεν επιτυγχάνεται η συσπείρωση. Ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η απόφαση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να μην δώσουν το χέρι στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Ιωνία που έσπευσε να τους χαιρετήσει θα το πληρώσει συνολικά το κόμμα, όπως έγινε και με το ΜέΡΑ 25 στις εκλογές του Μαΐου. Και αυτό είναι ένα δείγμα του ότι οι πολίτες δεν συμφωνούν με την τοξικότητα.

Στην Αττική το μεγάλο ντέρμπι είναι αυτό μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, όπου ο Περισσός κέρδισε τις επτά από τις οκτώ εκλογικές περιφέρειες. Το ΠΑΣΟΚ επικράτησε στην Ανατολική Αττική λόγω και της υποψηφιότητας του πρώην γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη. Η διαφορά σε όλες τις περιφέρειες είναι μικρή. Και όπως εκτιμούν οι αναλυτές εάν το ΠΑΣΠΟΚ καταφέρει τουλάχιστον να περάσει στην 3η θέση, στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, τότε θα πλησιάσει το στόχο του για την δεύτερη θέση με δεδομένο ότι συνολικά στην επαρχία κατέγραψε ποσοστά μεγαλύτερα από το εθνικό του σκορ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Τρία μέτρα, με ισχύ έως και την 31η Μαΐου 2024, για την αντιμετώπιση της...

Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα και ψηφίζεται αύριο, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και άλλων δύο...

Η Φέτα έγινε “χρυσός”

Σε εκτίναξη της τιμής της φέτας πρόκειται να οδηγήσει η καταστροφή στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκαλούν μεγάλο πρόβλημα...
Ο Βαρεμένος δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό της Σκάρλετ Γιόχανσον

Βαρεμένος: Ο Κασσελάκης ξεπερνά τον Μητσοτάκη σε επικοινωνία – Πρέπει να πει που θέλει...

«Ζούμε σε μια εποχή που έχει αντικατασταθεί η πολιτική από την επικοινωνία κι αυτό το έκανε ο Μητσοτάκης, αντικατέστησε την πολιτική με την επικοινωνία» είπε...
Υπουργείο Υγείας: Αναλυτική κατάσταση με την λειτουργία κλινών ΜΕΘ

Άρτα: Κατέληξε ο 15χρονος που είχε πέσει από τον 4ο όροφο

Έχασε τη μάχη ο 15χρονος από την Άρτα, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 9 Σεπτεμβρίου, πέφτοντας από μπαλκόνι τέταρτου ορόφου. Το άτυχο παιδί αρχικά...

Βουλή Συνάντηση-Κασσελάκη: Αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε θέση

Συνάντηση με την Έφη Αχτσιόγλου έχει αυτή την ώρα ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Μετά από συνάντηση που είχε με Στέφανο Κασσελάκη, η...

Επέλαση της κακοκαιρίας Elias στη χώρα

Επέλαση της κακοκαιρίας Elias στη χώρα με τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Βόρεια Πελοπόννησο να βρίσκονται στο επίκεντρο.  Το νέο κύμα κακοκαιρίας, ξεκίνησε από τη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια έπληξε τα Τρίκαλα.   Καταρρακτώδεις βροχές έχουν πέσει στη δυτική Θεσσαλία, ενώ έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε...
Τάδε έφη Φίλης: Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική

Φίλης εναντίον Κασσελάκη

Σφοδρή επίθεση στον Σ. Κασσελάκη εξαπέλυσε ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, μιλώντας την Τρίτη το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1. «Δεν είναι φαινόμενο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θεσσαλία: Όλες οι περιοχές είναι προσβάσιμες πλην του οικισμού Κεραμίδι Τρικάλων

Όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες στο τρίγωνο μεταξύ Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων είναι ανοικτές,...

Πολιτική Προστασία: Ακραίος κίνδυνος και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Δευτέρα 24 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας...

Ετσι ψήφισαν οι νέοι στις διπλές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2023

Εντυπωσιακά ποσοστά ψήφου στους νέους, καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες διπλές εκλογές, την...

Εκλογές 25ης Ιουνίου 2023: Οι 300 της νέας Βουλής

Η σύνθεση της νέας Βουλής, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023,...