ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Βουλιάζει η οικονομία της

49
Wall Street Journal,καταστροφή,Τουρισμός,Τουρκία,

Βουλιάζει η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, καθώς νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκαλύπτει πως ο μειωμένος αριθμός των επισκεπτών έχει οδηγήσει στην απώλεια μιας ολόκληρης μονάδας από το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας.

Η καθίζηση της μέχρι προσφάτως κραταιάς τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας αποδίδεται τόσο στην τρομοκρατία όσο και την εσωτερική πολιτική αστάθεια που ήρθε ως απόρροια της απόπειρας του πραξικοπήματος. Όπως η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά, η Τουρκία ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των κρίσιμων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που είχε έναντι των ανταγωνιστών της.

Σημειώνεται ότι ορισμένα από αυτά τα πλεονεκτήματα αφορούν το διεθνές δίκτυο του εθνικού της αερομεταφορέα, τις μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές και την μη ανάγκη έκδοσης τουριστικής βίζας για την πλειοψηφία των επισκεπτών.

Διαβάστε επίσης:  Μπακογιάννη: «Η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα - Η Ελλάδα πρέπει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων»

Για να κατανοηθεί καλύτερα το μέγεθος και η οικονομική σημασία της συγκεκριμένης απώλειας πρέπει να σημειωθεί πως το τουριστικό εισόδημα αντιστοιχούσε στο 3,7% του ΑΕΠ της Τουρκίας και είχε δημιουργήσει 600.000 άμεσες θέσεις εργασίας και είχε στηρίξει σχεδόν 1.000.000 άλλες από σχετικούς τομείς.

Πηγή: mignatiou.com