Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
16.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1822.... Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα, με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.  

Έλληνες Φιλόσοφοι στις θέσεις των Αγίων…

Ήταν το 1995 όταν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα-πρόσκληση από τον αρεοπαγίτη Αναστάσιο Βόλτη να επισκεφτώ το Μοναστήρι της Γόλας με τις αγιογραφίες των Ελλήνων φιλοσόφων.

Να δω τα ερείπια. Να κινητοποιηθούμε με ένα αφιέρωμα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προκειμένου να αποτελέσει προηγούμενο για την αναστήλωση του απο κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που είδα με συγκλόνισε. Οι Αρχαίοι Φιλόσοφοι στη θέση των Αγίων. Ίσως γιαυτό το άφησαν ερείπιο. Ήταν σταύλος όπου οι ποιμένες της περιοχής χρησιμοποιούσαν τα ερείπια για να βάζουν μέσα τα ζωντανά τους.

Το πρώτο συναίσθημα ήταν ότι η Αριστοτελική σκέψη εξακολουθούσε να επιδρά και να συγκινεί βαθιά τόσο κατά τους βυζαντινούς όσο και μεταβυζαντινούς χρόνους.

Συγκίνησε όχι μόνον εκείνους που ασχολήθηκαν με τη φιλοσοφία και την τέχνη, αλλά και πολλούς άλλους επώνυμους ή ανώνυμους που ανήκαν στα ευρύτερα στρώματα των Ορθοδόξων λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Έλληνες Φιλόσοφοι στις θέσεις των Αγίων...

Είναι από τα 5-6 Μοναστήρια στον κόσμο, πού στον πρόναο έχουν “αγιογραφηθεί” εννέα (9) αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι.

Το μοναστήρι είναι κτισμένο στην περιοχή της Γόλας στην ομαλή πλευρά του Μύτικα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000, σε περιοχή με κλίμα υγιεινό, γεμάτη υπεραιωνόβιες καστανιές, πεύκα, έλατα αλλά και γκρίζους απότομους βράχους. Συγκλονιστικό τοπίο. Απίστευτη διαδρομή.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας και την εποχή των καταφυγίων του Ταϋγετου κτίστηκαν τα περισσότερα μοναστήρια και σ’ αυτή την εποχή έχει τις ρίζες του και το μοναστήρι της Γόλας.

Έλληνες Φιλόσοφοι στις θέσεις των Αγίων...

Πρώτη μαρτυρία είναι η κτητορική επιγραφή στην εσωτερική πρόσοψη της θύρας διά χειρός Δημητρίου Κακαβά, που αναφέρει ότι ανακτίστηκε και αποπερατώθηκε το 1632.

Είναι μια εποχή που ο Ελληνισμός έχει ανακάμψει και είναι σε θέση να κτίσει έργα στην περιοχή, όπως ο ναός Κούμπαρη ( 1602), Αγίων Τεσσαράκοντα (1620), Αγίων Αναργύρων ( 1621), Γόλας ( 1632) και Ζερμπίτσας ( 1639).

Κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων όλων των γύρω χωριών και στα τέλη του 18ου αιώνα δοκιμάστηκε σκληρά από τους μουσουλμάνους Βαρδουνιώτες.

Το 1830 στέγασε το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο της Κάτω Ρίζας, και στο νάρθηκά του εικονίζονται οι μορφές των Ομήρου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Θουκυδίδη και άλλων αρχαίων σοφών που βρίσκονται και σε άλλα μοναστήρια που υπήρξαν εστίες παιδείας.

Έλληνες Φιλόσοφοι στις θέσεις των Αγίων...

Στη διάρκεια της Αντιβασιλείας ( 1833-35) η Γόλα και η Ζερμπίτσα υπάγονται στην επισκοπή Λακεδαίμονος.

Το 1834 διαλύεται και η περιουσία της Μονής εκποιείται.

Στη συνέχεια ιο 1844 δέχεται επιδρομή ληστών και λεηλατείται.

Στη διαδρομή του χρόνου γνώρισε και νέα δεινά.

Το 1922 προσαρτήθηκε στη Ζερμπίτσα και ενώ οι μοναχοί διασκορπίστηκαν, ο ηγούμενος Ιερόθεος αρνήθηκε την υπαγωγή και παρέμεινε εκεί μόνος ως το 1943.

Έλληνες Φιλόσοφοι στις θέσεις των Αγίων...

Κατά τα έτη 1962-68 ο ηγούμενος της Ζερμπίτσας Θεόφιλος Σιμόπουλος αγωνίζεται για τη διάσωσή του και καταφέρνει ώστε τα μοναστήρια Γόλας και Ζερμπίτσας να χαρακτηριστούν διατηρητέα μνημεία.

Το 1974 επισκευάστηκαν τρία κελιά και ακολούθησε ανακεράμωση του Καθολικού.

Το 1995 αναστηλώνεται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Καθολικό, ο ναός και ο νάρθηκας της Μονής, είναι γεμάτο από τοιχογραφίες που σώζονται σε καλή κατάσταση και σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες το εικονογραφικό έργο δεν ανήκει στον ίδιο αγιογράφο και στην ίδια χρονική περίοδο.

Οι αγιογραφίες του νάρθηκα, εκτός από την πτώση των κονιαμάτων σε ευρεία έκταση, έχουν καταστεί και εξίτηλες και παρακολουθούνται δύσκολα.

Το χαρακτηριστικό στο νάρθηκα είναι, ότι στο δυτικό τοίχο απεικονίζονται αρχαίοι φιλόσοφοι και ποιητές αλλά είναι πιο πολύ φθαρμένο αυτό το τμήμα του ναού.

Στο δυτικό τοίχο στην πιο ψηλή από τις τρεις ζώνες, πάνω από την κεντρική είσοδο στο νάρθηκα, που διακόπτει τις δύο χαμηλότερες ζώνες, εικονίζονται ολόσωμοι αρχαίοι Έλληνες σοφοί.

Η σειρά της εικονογράφησης από αριστερά είναι η εξής: πρώτος ο Σόλων. Η εικόνα του είναι μισοκατεστραμμένη και το κείμενο του ειληταρίου, που κρατεί στο αριστερό χέρι έχει εξαλειφθεί.

Ακολουθεί ο Θουκυδίδης, ο ιστορικός, του οποίου το πρόσωπο σώζεται.

Τρίτος ιστορείται ο Πλούταρχος σε στάση διδασκαλίας. Το πρόσωπό του έχει φθαρεί και στο ειλητάριο διαβάστηκε η φράση «…ότι Θεού σοφία…».

Πάνω από την αψίδα της θύρας της εισόδου εικονίζεται σε στηθάριο η «Σιβήλα η σοφή» (Σίβυλλα) με «ανατολίζουσα» περιβολή, που θυμίζει μοναχικό γυναικείο ένδυμα.

Έχει τα χέρια σε στάση δέησης, όπως τουλάχιστον δείχνει το δεξί χέρι που σώζεται, το άλλο έχει φθαρεί.

Μετά τη θύρα διακρίνεται ο Αριστοτέλης, που φέρει μανδύα σε σχήμα φελονίου, διακοσμημένο με μαύρες και λευκές γραμμές.

Έλληνες Φιλόσοφοι στις θέσεις των Αγίων...

Στο αριστερό του χέρι κρατεί ειλητάριο, όπου διαβάζεται η φράση «Ακάματος φύσει Θεού γέννησις…».

Ακολουθεί ο Πλάτων με επίσημο ένδυμα άρχοντα, όπως φαίνεται από διακοσμήματα του φορέματος.

Το μέτωπό του εκφράζει βαθιά σκέψη και η στάση του δηλώνει ενορατικότητα. Στο ειλητάριο , που κρατεί με το δεξί χέρι, αναγνώστηκε η φράση «Ο παλαιός νέος και ο νέος αρχαίος…». Η παράσταση διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Έβδομος στη σειρά ο Χίλων, ο Λακεδαιμόνιος σοφός (ένας λόγος για να περιληφθεί στις παραστάσεις σοφών σε ένα μοναστήρι της Λακεδαίμονος), εικονίζεται με πλούσια ενδυμασία, που διακοσμείται με ζωηρόχρωμα σχέδια.

Το ειλητάριο, που κρατεί με το δεξί χέρι, είναι αδύνατο να αναγνωσθεί.

Στη γωνία ΒΔ ιστορείται ο Όμηρος, η παράσταση είναι σχεδόν κατεστραμμένη.

Έλληνες Φιλόσοφοι στις θέσεις των Αγίων...

Οι απεικονίσεις των φιλοσόφων στη Γόλα προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μοναδικότητα του φαινομένου σε περιοχή της νότιας Ελλάδας, καθότι οι έξι από τους επτά ναούς, που έχουν εικόνες των αρχαίων σοφών, βρίσκονται κυρίως στη βόρειο Ελλάδα.

Άξιο προσοχής είναι και το γεγονός ότι πουθενά αλλού δεν έχει ιστορηθεί ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, απ’ ό,τι γνωρίζουμε.

Ο τρόπος που παριστάνονται οι σοφοί δίνει την αίσθηση ελληνικής έκφρασης, γι’ αυτό και τα πρόσωπα είναι όλα ασκεπή και τα ειλητάριά τους είναι πλατιά και θυμίζουν αρχαίες στήλες αναγραφής ψηφισμάτων..

Το ρεπορτάζ κινητοποίησε την τοπική κοινωνία και την ιερατική κοινότητα. Το μοναστήρι αναστηλώθηκε. Δεν έχει επανδρωθεί. Αυτή είναι η μόνη απειλή…

Πηγή: https://www.facebook.com/paoaoaps/posts/344337789419836

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο αρχαιότερος φάρος του κόσμου βρίσκεται ανάμεσα στο Νότιο Πήλιο και τη Σκιάθο

Ο αρχαιότερος φάρος του κόσμου βρίσκεται ανάμεσα στο Νότιο Πήλιο και τη Σκιάθο

Ο θαλάσσιος δίαυλος ανάμεσα στο νότιο Πήλιο και τη Σκιάθο, όσο και αν φαίνεται ως ένα απλό και ακίνδυνο πέρασμα πλάτους μόλις 2,5 μιλίων,...

Επίλεκτη ομάδα Ζ-ΜΑΚ: Αυτή είναι η μονάδα “φάντασμα” που προστατεύει τις βραχονησίδες

Η αφρόκρεμα των Ειδικών Δυνάμεων, οι Έλληνες κομάντος που κανείς δεν θέλει να βρει μπροστά του, βρίσκονται παντού στο Αιγαίο. Στο λιμανάκι της Σκάλας Καμείρου,...
Συμβουλές, SOS, επικοινωνία, παιδιά,

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Έξι SOS στην επικοινωνία με τα παιδιά

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr) Στην καθημερινή επαφή με τα παιδιά μας υπάρχουν πολλές επικοινωνιακές ρουτίνες. Άλλες τις γνωρίζουμε από πριν, άλλες...
Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος από τις 22 έως και τις 26 Φεβρουαρίου

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος από τις 22 έως και τις 26 Φεβρουαρίου

Τα έκτακτα μέτρα αλλά και η διασπορά του κορωνοϊού έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση αιμοδοτών στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη μείωση...
Καρδιτσιώτικη μονάδα μέτρησης χιονιού

Καρδιτσιώτικη μονάδα μέτρησης χιονιού

Μιας και βρισκόμαστε στα μέσα του Χειμώνα καλό είναι να μαθαίνουμε καμιά λέξη παραπάνω. Στην περίπτωση που βρεθείτε στην Καρδίτσα και χιονίζει να ξέρετε να...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Όταν οι γονείς γίνονται αρωγοί στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Οι γονείς θα είναι πάντα πρότυπο – Είτε θετικό είτε αρνητικό

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας * Η αλληλουχία είναι στην φύση των ανθρώπινων σχέσεων. Αναπόφευκτα οι γονείς είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας. Αρκεί...
Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος από τις 22 έως και τις 26 Φεβρουαρίου

Δήμος Αθηναίων: Εθελοντική αιμοδοσία στις 14 Φεβρουαρίου

Σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για αίμα είναι αυξημένες, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει ακόμη μια δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στο...

Βρείτε μας

7,764ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυτοί είναι οι Άγιοι Προστάτες – Θεραπευτές των ασθενών

Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι ευσπλαχνικοί απέναντι των ανθρώπων.Ωστόσο, μέσα από τη μακρόχρονη...

Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης – Γιορτή σήμερα 13 Δεκεμβρίου

Τη μνήμη του Αγ. Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστη τιμά σήμερα, 13 Δεκεμβρίου,...

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος – Γιορτή σήμερα 7 Οκτωβρίου

Τη μνήμη των Αγίων Σεργίου και Βάκχου τιμά σήμερα, 7 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας....

Άγιοι Αλέξανδρος, Ιωάννης και Παύλος ο νέος, Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης

Τη μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου, των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, τιμά σήμερα, 30...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή