Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Ενέργεια: Καλπάζουν ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Νέο άλμα καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κόντρα της Ρωσίας με την Ευρώπη με αφορμή τις κυρώσεις έχουν βάλει ξανά φωτιά στην ενέργεια χωρίς να διαφαίνεται αποκλιμάκωση.

Το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά (TTF) εκτοξεύτηκε ξανά σήμερα έως 24% στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν να διαμορφωθεί στη συνέχεια στα επίπεδα των 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ανοδικά κινήθηκε εξάλλου και το αργό πετρέλαιο με τις τιμές να ξεπερνούν ξανά τα 105 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου (Brent) και τα 102 δολάρια στις ΗΠΑ (αμερικανικό αργό WTI).

Οι ανατιμήσεις αυτές καταγράφονται μετά την απόφαση της Gazprom να προχωρήσει από σήμερα Τετάρτη σε διακοπή της τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο ,αλλά και την απόφαση του ρωσικού γίγαντα να κλείσει τις στρόφιγγες και στην Πολωνία.

Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες καθώς η ενέργεια και ειδικά το φυσικό αέριο φαίνεται να γίνεται όπλο στη γεωπολιτική διαμάχη και τη συνεχώς εντεινόμενη κόντρα μεταξύ της Ρωσίας και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Από το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργείται μεγάλος χαμένος είναι οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες που θα δουν ξανά το κόστος των υγρών καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα να αυξάνεται σημαντικά. Πιέσεις δημιουργούνται επίσης έτσι στους ήδη βεβαρυμμένους προϋπολογισμούς πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης και της Ελληνικής, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον κρατικό κορβανά μέσω επιδοτήσεων και άλλων μέτρων. Σημειώνεται ότι πλέον στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό του ηλεκτρικού ρεύματος (περίπου 30%) παράγεται πλέον από φυσικό αέριο.

Αρχίζουν να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη Ισπανία και Πορτογαλία πήραν το πράσινο φως από την Κομισιόν ώστε να επιβάλουν ανώτατο όριο στις τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις χωρίς προηγούμενο ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Το όριο τέθηκε στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ανακοίνωσαν χθες τα αρμόδια για την Ενέργεια και το Περιβάλλον υπουργεία των δύο χωρών.

«Η (πολιτική) συμφωνία (μας) επιτρέπει να προστατεύσουμε τους καταναλωτές που είναι εκτεθειμένοι στην αγορά», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Ντουάρτε Κορντέιρο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά το ντιλ. «Η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο σήμερα (στη χονδρική αγορά) είναι 90 ευρώ. Αυτό προστατεύει τους πάντες», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.

Το ανώτατο όριο τιμών θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ τους επόμενους 12 μήνες, δήλωσε ο Κορντέιρο μετά τη συνάντηση της Ισπανίδας υπουργού Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα και της επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ Μαργκρεθ Βεσταγκερ στις Βρυξέλλες.

Ράλι σχεδόν 500% στις διεθνείς τιμές από πέρσι

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος του φυσικού αερίου είναι αυξημένο κατά σχεδόν 500% από τον Ιανουάριο του 2021. Το ίδιο διάστημα το ράλι των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου έχει πλησιάσει το 110%.

Καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχεια θα είναι κυρίως οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς μια διαφαινόμενη εντονότερη σύγκρουση της Μόσχας με τις Βρυξέλλες μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και να οδηγήσει σε ενεργειακό και όχι μόνο πόλεμο.

Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από άλλες χώρες με γιγαντιαία τάνκερ, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Ειδικά για το φυσικό αέριο όμως, μια από τις αδυναμίες της Ευρώπης λόγω της πολυετούς εξάρτησής της από τη Ρωσία στον τομέα αυτό είναι ότι δεν διαθέτει επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους για την αποθήκευση LNG όπως αυτό καταφτάνει με τάνκερ. Αυτό συμβαίνει επειδή μέχρι τώρα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη τη Γερμανία προμηθεύονταν φυσικό αέριο απευθείας μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

Πηγή: ΟΤ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Κλειστές τράπεζες για 6 ημέρες – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις συναλλαγές σας

Ρολά αναμένεται να κατεβάσουν ξανά οι τράπεζες για διάστημα 6 ημερών λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς. Δηλαδή...

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

POS: Σε μείωση κατά 50% της προμήθειας προχωρούν, εντός του Μαίου, τράπεζες, εκδότες καρτών...

Kατά 50% θα μειωθεί από τον Μάιο το μερίδιο των προμηθειών που λαμβάνουν για συναλλαγές μικρής αξίας από μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, ψιλικατζίδικα,...
Έρευνα MARLAB: Τι πιστεύουν οι Έλληνες και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο τουρισμός λόγω COVID-19;

Τουρισμός: Αύξηση εισπράξεων και ταξιδιωτικής κίνησης στο δίμηνο

Ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 24,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Διαμορφώθηκαν σε...

Αποκλιμάκωση του χρέους με πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε...

Καύσιμα: Φωτιά η τιμή της βενζίνης

Η Μαρία Ζάγκα πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών Αττικής τόνισε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος στα πρατήρια της Αθήνας που πωλούν σε τόσο υψηλές τιμές,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πάσχα 2024: Πού κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Σταματημό δεν έχει το «ράλι» της ακρίβειας κάτι που αναμένεται να έχει βαρύ αντίκτυπο...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια,...

Μέση ανατολή: Τυχόν ανάφλεξη θα οδηγήσει πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι στο αργό πετρέλαιο 

Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που θα...

Σκρέκας: Οι τιμές είναι σε αποκλιμάκωση – Τι αναμένεται για το “καλάθι του Πάσχα”

«Τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν», τόνισε αναφορικά με τη μάχη της κυβέρνησης...