Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

«Επιχείρηση» Έβρος: «Σφραγίζουν» με φράχτη και τη Νέα Βύσσα – Μέτρα αποτροπής από το ΓΕΕΘΑ

Με φράχτη μήκους 100 μέτρων ο οποίος σταδιακά μπορεί να επεκταθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις στήνουν τείχος αποτροπής στο πιο «καυτό» σημείο του Έβρου τις τελευταίες εβδομάδες.

Στελέχη του Στρατού Ξηράς με τη βοήθεια μηχανημάτων τα τελευταία 24ωρα εργάζονται εντατικά στην περιοχή της Νέας Βύσσας κοντά στην Ορεστιάδα όπου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα.

Είναι το σημείο του ποταμού σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες μεγάλες ομάδες μεταναστών κατάφεραν και βρεθούν πάνω σε Τουρκικές αμμονησίδες με τελικό στόχο να περάσουν το ποτάμι με κάθε δυνατό τρόπο προς το Ελληνικό έδαφος. Οι ομάδες μεταναστών εκμεταλλεύονται την πολύ πυκνή βλάστηση ώστε να κινηθούν αθέατα κυρίως τη νύχτα. Με τη βοήθεια των δουλεμπόρων και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με την ανοχή ή ακόμα και τη συνδρομή των Τουρκικών αρχών φτάνουν στις όχθες του Έβρου ή στις αμμονησίδες και αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία.

Οι Ελληνικές αρχές παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις των ομάδων μεταναστών και λαμβάνουν πλέον επιπρόσθετα μέτρα. Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν δράση καθαρίζοντας τμήματα της Ελληνικής όχθης κοντά στη Νέα Βύσσα και τοποθετώντας τον πρώτο φράχτη ακριβώς απέναντι από την μεγαλύτερη Τουρκική αμμονησίδα. Εκεί που τις προηγούμενες ημέρες περισσότεροι από 300 μετανάστες μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά εντοπίστηκαν έτοιμοι να περάσουν στην Ελλάδα.

Στην περιοχή σήμανε συναγερμός με λήψη αυξημένων μέτρων ενώ η Ελληνική Αστυνομία ήρθε σε επαφή με την Τουρκική πλευρά ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών. Ταυτόχρονα και σε διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση ανέλαβε δράση η οποία τελικά έφερε αποτελέσματα με τους γείτονες να σπεύδουν με λέμβους και να παραλαμβάνουν όλους τους μετανάστες.

Αν και ο υπό κατασκευή φράχτης θα έχει σε πρώτη φάση μήκος μόλις 100 μέτρα η περιοχή στην οποία στήνεται θεωρείται καίριας σημασίας και ένα από τα περάσματα τα οποία επιλέγουν οι δουλέμποροι να κατευθύνουν τους μετανάστες. Το μέτρο είναι αποτρεπτικό και αν απαιτηθεί ο σιδερένιος φράχτης μπορεί να επεκταθεί ή ανάλογοι μεταλλικοί φράχτες να στηθούν και σε άλλα σημεία με έντονη βλάστηση. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που οι οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν ανάλογες εργασίες με καθαρισμό περιοχών και νησίδων, κατασκευή κωλλυμάτων, τοποθέτηση συρματοπλέγματος κατά μήκος της όχθης του Έβρου. Έπειτα από την κρίση του 2020 έχουν αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία και σε αγαστή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία που έχει την κύρια ευθύνη εποπτείας με τους συνοριοφύλακες λειτουργούν από κοινού.

Αν και όπως τονίζουν οι αρμόδιες αρχές παρά την αυξημένη τις τελευταίες εβδομάδες κινητικότητα η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο και οι αριθμοί εμφανίζονται να είναι ανάλογοι με αυτούς του περασμένου καλοκαιριού. Βασική όμως διαφορά είναι ότι πλέον η ύπαρξη του φράχτη στο Νότιο Έβρο λειτουργεί αποτρεπτικά σε απόλυτο βαθμό με αποτέλεσμα οι ομάδες μεταναστών να κατευθύνονται πλέον Βόρεια από τις Καστανιές με επίκεντρο τα Νέα Βύσσα αλλά και τα Μαράσια όπου την περασμένη εβδομάδα μια μεγάλη ομάδα αποτελούμενη από 91 μετανάστες μεταξύ των οποίων και 34 παιδιά κατάφεραν και πέρασαν σε Ελληνική αμμονησίδα.

Όπως ήδη έχει αναφέρει Ελληνικές αρχές έχουν αν απαιτηθεί ήδη έτοιμο προς εφαρμογήσχέδιο ενίσχυσης σε τρία επίπεδα.Το σχέδιο αφορά ενίσχυση των συνοριοφυλάκων με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από ολόκληρη τη χώρα όπως ακριβώς είχε γίνει το 2020 στα γεγονότα της μεγάλης κρίσης στον Έβρο.

Αν και ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης κατά την περιοδεία του στον Έβρο εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός οι αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο. Και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ενισχύσουν τις δυνάμεις αποτροπής τόσο με προσωπικό όσο και με μέσα.

Στην πλήρη επιφυλακή των συνοριοφυλάκων συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα παρατηρητήρια που διαθέτουν, τα περίπολα που αναπτύσσουν στην παραποτάμια περιοχή και τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που διαθέτουν. Ενώ αποτελούν τη δεύτερη γραμμή άμυνας πίσω από τις δυνάμεις των συνοριοφυλάκων που έχουν την κύρια ευθύνη επιτήρησης των συνόρων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια

Την τελευταία του εβδομαδιαία επισκόπηση πριν το Πάσχα, κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη γνωστή ανάρτησή του στο FB, στην οποία αναφέρεται στον...

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Στην εκδήλωση...

Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Η ΝΔ μπορεί να φτάσει το 35% στις ευρωεκλογές

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να φτάσει έως και το 35% αν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές αυξηθεί σημαντικά η συσπείρωσή της,...

Ανδρουλάκης στα Παραπολιτικά: “Θείο δώρο” ο Κασσελάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να μπει φρένο στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τις ανισότητες που...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ασφάλεια σε τρία μέτωπα επιδιώκει η κυβέρνηση

Πριν από περίπου 10 ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, βρέθηκε στα βορειοανατολικά...

Ο Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τα έργα επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

«Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη. Θωρακίζουμε τα σύνορα στον Έβρο και είμαστε εδώ για...

Απόρθητο Φρούριο ο Έβρος: Η ώρα των φονικών βλημάτων Spike Nlos – Τα digital χαρακτηριστικά τους που… ιδρώνουν τους «Συμμάχους»

Συμφωνία των ελληνικών αρχών με το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δίνει νέες δυνατότητες στην ικανότητας...

Μητσοτάκης από Έβρο: Πολλά θα αλλάξουν στην πρόληψη – Πέραν του “Evros pass” θα υπάρχει “Dadia pass”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το δάσος της Δαδιάς, όπου έγινε παρουσίαση της...