Επιμένει το ΔΝΤ στην περικοπή συντάξεων

24
ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ το 2020

Απότομα προσγειώνει την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις το ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας ότι θα παίξει μέχρι τέλους το ρόλο του σκληρού στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Το Ταμείο ζητάει μάλιστα να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης – εκτός από τις συντάξεις – και της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020.

«Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κινηθεί η Ελλάδα με πειστικό τρόπο προς κοινωνικές πολιτικές φιλικές για την ανάπτυξη. Βλέπουμε την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου για το 2019 και το 2020 ως κάτι που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Μάλιστα, εκτίμησε πως οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου θα είναι τα μέτρα αυτά που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου», από τον οποίο θα δοθεί στη συνέχεια η ευκαιρία για μειώσεις των φορολογικών βαρών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ και δήλωσε ο κ. Ράις.

Η ρητορική του ΔΝΤ αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση τόσο για την ουσία του ζητήματος των συντάξεων όσο και για το δημοσιονομικό χώρο και τις φοροελαφρύνσεις. Θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, αλλά και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι ότι οι φοροελαφρύνσεις θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως του δημοσιονομικού χώρου ή των τελικών αποφάσεων για τις συντάξεις, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το ποσό που θα προκύψει από το δημοσιονομικό χώρο να αξιοποιηθεί για το κοινωνικό μέρισμα κι άλλες παροχές

Διαβάστε επίσης:  ΦΠΑ: Τι κερδίζουν όσοι μετακινούνται με μαζικής μέσα μεταφοράς - Το κέρδος για τους θαμώνες καφέ

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, πριν από μερικές ημέρες, κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του κι είχε δηλώσει ότι το Ταμείο δεν έχει ρόλο στις αποφάσεις για τις συντάξεις, καθώς αυτό αποτελεί αρμοδιότητα μόνο των Ευρωπαίων εταίρων. Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο κ. Ράις δήλωσε πως «εμείς βοηθάμε στην εποπτεία», εξηγώντας πως το Ταμείο δεν εμπλέκεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η διαπραγμάτευση, όμως, για τις συντάξεις είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του πως παραμένει ανοικτή, διαψεύδοντας την αισιοδοξία και… σχεδόν βεβαιότητα που εξέφρασε μόλις προχθές, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.