Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
9.6 C
Athens

Επιστολική ψήφος: Με στόχο να «γκρεμίσει» την αποχή – Πώς θα εφαρμοστεί από τις ευρωεκλογές

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μια ακόμα μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, εισάγοντας τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των εκλογέων στις προσεχείς ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε αυτήν τη νέα ρύθμιση στο υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος σε μια “ιστορική τομή” και “γενναία μεταρρύθμιση” που επιτρέπει στους εκλογείς να ασκήσουν το υψηλότερο δημοκρατικό τους δικαίωμα, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί η αποχή.

Το προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή Θεόδωρο Λιβάνιο θα υποβληθεί σε διαβούλευση από διακομματική επιτροπή τις επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους πολίτες, έτσι ώστε να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολική ψήφος αποτελούσε ομόφωνο αίτημα όλων των ομογενειακών σωματείων και των Ελληνικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης


Ηδη, από τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και από παλαιότερες τοποθετήσεις των προέδρων τους, διαφαίνεται πως οι περισσότεροι θα προσέλθουν στον διάλογο με θετική διάθεση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε σχετικά κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό για την καθιέρωση της επιστολής ψήφου στις ευρωεκλογές» υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προτείνει την νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου κατά το πρόσφατο παρελθόν. Ο ίδιος βέβαια σημείωσε ότι αναμένει το τελικό κείμενο της κυβέρνησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου και προστατεύεται το αδιάβλητο της εκλογικής νομοθεσίας. Πάντως, ο κ. Κασσελάκης θεωρεί ότι η παρουσία του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προσελκύσει μεγαλύτερες εκλογικές δυνάμεις από την ομογένεια και γι αυτό αναμένεται να επιδιώξει την μαζικότερη συμμετοχή των απόδημων στις επόμενες αναμετρήσεις.

«Ναι καταρχάς, αλλά με θεσμικές εγγυήσεις ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με συνέντευξή του στο Mega. Επίσης, η Χαριλάου Τρικούπη σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναμένει να δει θεσμικά και επίσημα και όχι δια ανακοινώσεων τις διαδικαστικές εγγυήσεις που συνοδεύουν την πρόταση υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου αλλά και τις κατηγορίες ψηφοφόρων τις οποίες θα αφορά. Από την πλευρά μας, έχουμε αποδείξει έμπρακτα διάθεση συναίνεσης με τη θετική μας ψήφο στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Για εμάς η συμμετοχή στη δημοκρατία δεν είναι ζήτημα ανακοινώσεων, μικροπολιτικής ή πυροτεχνημάτων αλλά ένα από τα πλέον κρίσιμα θεσμικά ζητήματα λειτουργίας της πολιτείας και ως τέτοιο θα πρέπει να προσεγγιστεί».

Αρνητική θέση παίρνει το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας την επιστολική ψήφο «απαράδεκτη και επικίνδυνη». «Η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, αφού οτιδήποτε άλλο εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση ακόμα πιο άμεσων πιέσεων και εκβιασμών στους ψηφοφόρους» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Περισσός.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι η επιστολική ψήφος είναι «δημοκρατική επιλογή» πρόσθεσε όμως ότι αν δεν υπάρξει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων ο ίδιος θα καταγγείλει την διαδικασία. Να σημειωθεί ωστόσο πως το υπο διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπει την ανανέωση των εκλογικών καταλόγων ώστε να διαγραφούν εκλογείς που έχουν φύγει από την ζωή.

Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός είχε προτείνει κατά την συζήτηση της άρσης των εμποδίων στην ψήφο των απόδημων « να εξετασθεί η επιστολική ψήφος για ομογενείς με κωλύματα υγείας και κινητικές δυσκολίες».

Πέραν αυτών η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε θέσει προεκλογικά την ανάγκη διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος κυρίως νέων ψηφοφόρων που αδυνατούν να ψηφίσουν λόγω εποχιακής εργασίας στον τουρισμό ή ακαδημαϊκών υποχρεώσεων.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις» κινείται σε τέσσερις άξονες:

εκλογή ευρωβουλευτών
διευκόλυνση ψήφου εκλογέων
εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων
και διευκόλυνση πρόσβασης ΑμεΑ στον προεκλογικό διάλογο.
Συγκεκριμένα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας δύναται να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα. Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται για την ώρα στην εν λόγω πρωτοβουλία μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη στο gov.gr για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών (σ.σ. τέλος Απριλίου 2024). Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Προκαλεί όσους τον αμφισβητούν ο Κασσελάκης: ’Η πρόεδρος μέχρι τις εθνικές εκλογές ή προσφυγή...

Δεν έχει τέλος το χάος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ με όλους εναντίον όλων και το κόμμα να βγαίνει ακόμα πιο τραυματισμένο. Ο Στέφανος Κασσελάκης...

Πάνω από 8.000 αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα: Στελέχη της αντιπολίτευσης δίπλα στα τρακτέρ

Ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών, με 8.000 χιλιάδες διαδηλωτές να συρρέουν με σημαίες, κόρνες και πανό από όλη την Ελλάδα...

Στέλιος Κούλογλου: “Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτο”

Με αφορμή την κρίση που εκδηλώνεται στο ΣΥΡΙΖΑ λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας o Στέλιος Κούλογλου, ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής. «Το...

Covid-19: Τι δείχνει η μεγαλύτερη έως σήμερα παγκόσμια μελέτη για τις σπάνιες παρενέργειες των...

Τα εμβόλια που προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια, παρατεταμένα συμπτώματα αλλά και θάνατο από λοίμωξη από κορωνοϊό συνδέθηκαν με μικρές αυξήσεις σε νευρολογικές, αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις στη μεγαλύτερη...

Ώρα μηδέν (ξανά) για τον ΣΥΡΙΖΑ – Έρχεται πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη 

Από την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται η επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς...

Κατώτατος μισθός: Πόσο αναμένεται να αυξηθεί – Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Πάνω από 800 ευρώ θα διαμορφωθεί από την 1η Απριλίου 2024 ο κατώτατος μισθός με την νέα αύξηση από 780 ευρώ μεικτά που είναι...

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η δεύτερη πράξη της Πολιτικής Γραμματείας παρουσία Κασσελάκη

Μετά τη χθεσινή εξάωρη εκρηκτική συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έληξε χωρίς απόφαση, νέο κρίσιμο ραντεβού έδωσαν τα μέλη της, για σήμερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε λειτουργία η πλατφόρμα “Μάθε πού ψηφίζεις”

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις»...

Βουλή: Με συναίνεση 208 βουλευτών πέρασε το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων

Με τη στήριξη 208 βουλευτών (68 όχι, 24 παρών) και τεσσάρων συνολικά κομμάτων, πέρασε...

Ψήφος αποδήμων: Καταργούνται οι περιορισμοί για την έγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους 

Σε διαβούλευση μπήκε από σήμερα νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την κατάργηση των...

Μητσοτάκης: Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των αποδήμων

«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση ένα νομός με ένα...