Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Έρχεται το “νέο” επίδομα ανεργίας

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και σύνδεσή του με το μισθό που ελάμβανε ο άνεργος τα τελευταία χρόνια της απασχόλησή του πριν την έξοδό του στην ανεργία, θα περιλαμβάνει ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή προς ψήφιση, τους πρώτους μήνες του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα αλλάζει άρδην το τρόπο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, ώστε να συνδεθεί  με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Αύξηση

Στις προτάσεις που εξετάζει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνεται η αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία. Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το επίδομα να είναι κοντά στον μέσο μισθό. Ακολούθως, θα μειώνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης, θα φθάνει τα σημερινά επίπεδα  (στα 479 ευρώ).

Βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος όταν εργαζόταν. Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας μέσος μισθός των τελευταίων χρόνων πριν ο άνεργος χάσει την εργασία του. Ποσοστό αυτού θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει. Του πρώτους έξι μήνες θα χορηγείται επίδομα ανεργίας περίπου 60% του μέσου μισθού των τελευταίων ετών.

Τους υπόλοιπους μήνες το επίδομα ανεργίας θα επανέρχεται στη σημερινή βάση δηλαδή θα είναι ποσοστού του κατώτατου μισθού. στη βάση που ήδη υπάρχει, δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ. Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτει» κανείς άνεργος.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της  επιδότησης  είναι  σταθερό  για  όλους  (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10%  των  εγγεγραμμένων ανέργων.

Πηγή: ΟΤ.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυτό είναι το μυστικό καταφύγιο του Λυκαβηττού (βίντεο)

Η Αθήνα, πριν από την δεκαετία του ’50 και πριν την μεγάλη οικοδομική αλλαγή στην πόλη, ήταν ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση. Όσοι επίδοξοι...

Σαν σήμερα 27 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 18β10: Ο Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise». 1β875: Ο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 27 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λάζαρος, Λάζος, Λαζαρία, Λαζαρούλα.
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...

Καιρός με δύο «διαθέσεις»: Πρόγνωση μέρα- μέρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

«Μοιρασμένος» θα είναι ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα. Ξεκινά με καλοκαιρία και λίγη σκόνη (περισσότερη τη Μεγάλη Πέμπτη) και καταλήγει με ανοιξιάτικες αστάθειες. Σάββατο...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
SZ: Υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων από την Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Απριλίου τα γερμανικά στρατεύματα  καταλαμβάνουν την Αθήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941... Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τρεις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών και επιβληθεί στη χώρα η στυγνή τριπλή (γερμανική,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έρχεται νέο επίδομα 625 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι ποια είναι η διαδικασία για να το εισπράξουν

«Καινούργιο» επίδομα μέχρι 625 ευρώ σε κατηγορία δικαιούχων από την ΔΥΠΑ. Η Δημόσια Υπηρεσία...

Άνεργοι: Εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.725 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης του ΣΕΒ, το οποίο...

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου που περιέχει το αυξημένο επίδομα γέννησης

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιέχει και τη διάταξη...

Η αύξηση στο επίδομα γέννησης και τα μέτρα στήριξης της οικογένειας και των νέων γονέων

Την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα,...