Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020
22.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1806.... Εισέρχονται θριαμβευτικά στο Βερολίνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο στρατός του.

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ – Πώς θα μοιάζει, ποιοι οι φόβοι

Το ερώτημα για την άφιξη ενός ψηφιακού νομίσματος από μια κεντρική τράπεζα είναι το «πότε» και όχι το «εάν».

Αυτό σημειώνει ο αρθρογράφος των Financial Τimes, Μάρτιν Σάντμπου, υποστηρίζοντας πως οι χώρες που θα πρωτοπορήσουν εκδίδοντας ένα επίσημο ηλεκτρονικό νόμισμα θα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα.

Αφενός γιατί το ηλεκτρονικό νόμισμα συμβάλει σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να εφεύρουν οικονομική τεχνολογία που συνδέεται με ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, αφετέρου δε επειδή οι χρήστες είναι πιθανόν να υιοθετήσουν πιο βολικές λύσεις πληρωμών.

Γεγονός επίσης είναι ότι καμία κεντρική τράπεζα δεν θα ήθελε να μείνει πίσω στον ανταγωνισμό της οικονομικής τεχνολογίας, στον οποίο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επιδίδονται όχι μόνο οι μεγάλες τράπεζες αλλά και μικρότερες. Αυτό που θέλουν να δώσουν στος καταναλωτές είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών ακόμα και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, ανταγωνιζώμενες έτσι ήδη υπάρχουσες μεθόδους ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως τα «ψηφιακά πορτοφόλια» ή τα κρυπτονομίσματα.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε φανερές τις προθέσεις τη με μια σχετική αναλυτική μελέτη ευρώ για το ψηφιακό ευρώ.

Η μελέτη εξετάζει πώς ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να σχεδιαστεί, εξετάζει σενάρια στα οποία θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει καθώς και μια μακρά λίστα από χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να λύσουν πιθανά προβλήματα.

Η ίδια η ΕΚΤ πάντως δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή το θέμα είναι το «αν» θα συμβεί κάτι τέτοιο και όχι το «πότε». Οι Financial Times έχουν άλλη γνώμη. Επικαλούνται, μάλιστα τον συντάκτη της μελέτης της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος ανέφερε πως η πρόθεση της τράπεζας ήταν,να είναι έτοιμη να παράσχει ένα ψηφιακό νόμισμα σε περίπτωση που οι λαοί της Ευρωζώνης αποφασίσουν ότι το θέλουν.

Σε σχετικό πειρασμό εξάλλου τους έχουν βάλει και μεγάλες εταιρείες όμως η Facebook, που έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία εικονικού νομίσματος, του επονομαζόμενου Libra.

Η αλλαγή των προτιμήσεων

«Έχουμε παρατηρήσει μείωση στη ζήτηση ρευστού ως μέσω πληρωμής» δηλώνει ο Πανέτα, προσθέτοντας πως η πανδημία ευνόησε ακόμα περισσότερο τις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και πως «αν και το ρευστό είναι ακόμα το πιο σημαντικό, αυτές οι διαδικασίες δεν είναι γραμμικές και πρέπει να κοιτάς μπροστά»

Ο Πανέτα δήλωσε επίσης πως «δεν θα ήταν σοφό να μην είσαι έτοιμος να κάνεις ό,τι μπορεί για να παρέχεις το συντομότερο δυνατόν ψηφιακά μέσα πληρωμής από την κεντρική τράπεζα σε περίπτωση που ο κόσμος ζητήσει τέτοιες υπηρεσίες»

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα βγάλει τέτοιο νόμισμα σήμερα. Διαβάζοντας όμως τη μελέτη της , είναι δύσκολο να αντισταθείς στην ιδέα ότι οι ευρωτραπεζίτες έχουν αρχίσει πλέον να το σκέφτονται ως μια πολύ καλή ιδέα.

«Το μεγαλύτερο κίνητρο δεν είναι ότι οι άλλοι προηγούνται», δηλώνει ο Πανέτα, αλλά ότι «παρατηρούμε μια αλλαγή στις προτιμήσεις» ως προς τους ψηφιακούς τρόπους πληρωμών.

«Ένα ψηφιακό νόμισμα από μια ξένη κεντρική τράπεζα γίνεται το μέσον πληρωμής που ο κόσμος θέλει να χρησιμοποιεί επειδή δεν θέλει να κυκλοφορεί με χαρτί στην τσέπη. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να τους δώσουμε αυτό το εργαλείο, φαντάζεστε το σενάριο, αν επιλέξουν να αλλάξουν σε κάποιο άλλο νόμισμα».

Οι πειρασμοί μιας άλλης επιλογής νομισμάτος ολοένα και αυξάνονται. Εκτός από την Facebook και το Libra, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στοχεύει να είναι η πρώτη που θα εκδόσει ψηφιακό νόμισμα, καθώς επιχειρεί να διεθνοποιήσει το κινεζικό νόμισμα, γουάν, και να μειώσει την εξάρτησή της από το σύστημα του αμερικανικού δολαρίου.

Εμπορικές τράπεζες δοκιμάζουν εφαρμογές ψηφιακών πορτοφολιών, ενω στη Σουηδία, που είναι η λιγότερο εξαρτημένη στο ρευστό χρήμα χώρα στον κόσμο, η Riksbank έχει ήδη ξεκινήσει να δοκιμάζει μια «ηλεκτρονική κορόνα».

Οι φόβοι

Έτσι, σε σκέψεις βάζει τους ιθύνοντες των κεντρικών τραπεζών, το γεγονός ότι μια μαζική φυγή προς ψηφιακά νομίσματα, θα μπορούσε να βλάψει τις εμπορικές τράπεζες, στερώντας τους την φτηνή και σταθερή πηγή χρηματοδότησης όπως είναι οι καταθέσεις.

Πώς θα μοιάζει

Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να έχει τη μορφή ψηφιακής μάρκας σε μία «χειροπιαστή συσκευή», όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή μια προπληρωμένη κάρτα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για πιο εύκολοες και πιο…ανώνυμες ηλεκτρονικές πληρωμές.

Το μέλλον

Σε κάθε περίπτωση , όπως αναφέρουν οι Financial Times, ακόμα και αν σήμερα η ΕΚΤ δεν έχει πάρει την απόφαση για να εκδώσει ένα ψηφιακό ευρώ απέχει ελάχιστα από τον «να θέσει τον στόχο της έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ στο μέλλον».

Ένα μέλλον που δεν φαίνεται να είναι και τόσο μακρινό καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, ύστερα από 6 μήνες διαβουλεύσεων και αρχικών τεχνικών πειραματισμών, η ΕΚΤ θα αποφασίσει να μπει σε μία φάση έρευνας που μπορεί να διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ελληνοτουρκικά: Γαλλική βάση στην Λέρο; – Σοκ στην Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Το λιμάνι της Λέρου ήταν η σημαντικότερη ναυτική βάση στον 2ο Π.Π. – Αυτή την βάση θα μπορούσε να προσφέρει η...
Ο Ερντογάν καλεί την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα

Το σκίτσο που έκανε έξαλλο τον Ερντογάν

Δείτε τι ανέβασε Ολλανδός πολιτικόςΤην έντονη αντίδραση, όχι μόνο των μελών της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε...

Κακοκαιρία “Κίρκη”: Έρχονται από το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσουν...

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη....
Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Νέα μηνύματα της Αθήνας προς την Τουρκία, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ισραήλ.
27 Οκτωβρίου 1940, Ιταλός πρέσβης, "τελεσίγραφο", Μεταξά,

27 Οκτωβρίου 1940. Ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι πριν από την επίδοση του τελεσίγραφου στον...

Μία ημέρα πριν από την 28η Οκτωβρίου και οι Ιταλοί βρίσκονται σε πυρετό διεργασιών. Ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι που ήδη έχει λάβει το τελεσίγραφο...
σαν σήμερα, Βερολίνο, Ναπολέων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1806.... Εισέρχονται θριαμβευτικά στο Βερολίνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο στρατός του.

Αυτό είναι το αμυντικό υπερόπλο με ακτίνες λέιζερ που αποκτά η Ελλάδα

Συμφωνία Ελλάδας, Γερμανίας, Αγγλίας, Ουγγαρίας για νέο υπερόπλο που αναχαιτίζει πυραύλους με ακτίνες λέιζερ Ένα νέο υπερόπλο αναχαίτισης πυραύλων,...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
944ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τέλος τα μετρητά; Έρχεται το ψηφιακό ευρώ

Τι είναι και πότε θα μπει στη ζωή μας ο νέος τρόπος...

ΕΦΚΑ: “Μαύρη τρύπα” 250 εκατομμυρίων ευρώ

“Μαύρη τρύπα” τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζει -σύμφωνα με πληροφορίες- ο ΕΦΚΑ...

Λάρισα: Τουρίστες με πλαστά 50ευρα

Ήρθαν στη χώρα μας για “διακοπές”, γεμίζοντας την αγορά της Λάρισας με...

Τιμές στα ύψη: Πόσο κόστιζαν 15 προϊόντα με δραχμή και πόσο με ευρώ

Τι παίρναμε από το περίπτερο της γειτονιάς μας με 500 δραχμές στην...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή