ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΜΩΡΟ» ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ: Εντάσεις πολλών ταχυτήτων

23
Οι "μεγάλοι τέσσερις" της Ε.Ε. στις Βερσαλλίες.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία υποστήριξαν από τις Βερσαλλίες την ιδέα μιας Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων, ενώ προετοιμάζεται η πανηγυρική σύνοδος στη Ρώμη για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη της ενωμένης Ευρώπης. Οι προετοιμασίες διεξάγονται υπό τη σκιά του Brexit, αλλά και ηχηρά υπόκωφων εσωτερικών εντάσεων μεταξύ των μελών της Ε.Ε.

«Ενότητα δε σημαίνει ομοιομορφία», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, οικοδεσπότη της συνάντησης στο Παλάτι των Βερσαλιών. «Πρέπει να έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε αν δεν θέλουν όλοι να συμμετέχουν. Μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων είναι αναγκαία, αλλοιώς πιθανόν να κολλήσουμε. Αν η Ευρώπη κολλήσει και δεν αναπτυχθεί περαιτέρω, τότε η δουλειά για την ειρήνη, ίσως τεθεί σε κίνδυνο ταχύτερα από όσο πιστεύει κανείς», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Νέα θητεία για τον Τουσκ

Στην αυριανή συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλες, όπου θα μετέχει και η Βρετανία, θα αποφασιστεί μια νέα θητεία για τον Τουσκ, μέχρι το τέλος του 2019. Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία, πρότεινε αντί του Τουσκ, τον ευρωβουλευτή Γιάσεκ Σάριους –Βόλσκι. Η επανεκλογή του Τουσκ θεωρείται δεδομένη καθώς «πιστεύεται ότι χειρίστηκε επιτυχώς κρίσεις, όπως των προσφύγων και το ελληνικό χρέος». Την πολωνική πρόταση στηρίζει μόνο η Ουγγαρία – της οποίας ηγείται ο λαϊκιστής, υπέρμαχος μέτρων κατά των μεταναστών, Βίκτορ Όρμπαν. «Νομίζω πως θα αφήσουμε τους Πολωνούς φίλους μας να αντιμετωπίσουν τον κρύο άνεμο μονάχοι», έλεγε άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ο Τουσκ εδώ και χρόνια κατηγορείται από τον Γιάροσλαβ Καζίνσκι για «ηθική αυτουργία» στο θάνατο του δίδυμου αδελφού του, τότε Πολωνού προέδρου Λεχ Καζίνσκι, σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία το 2010.

Διαβάστε επίσης:  Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής εναντίον Τραμπ - «Επαίσχυντες» οι δηλώσεις του δίπλα στον Πούτιν

Ενότητα μετά το Brexit

Η αιφνίδια ανακοίνωση της Πολωνίας πως προτείνει άλλον υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ε.Ε. υπογραμμίζει διαφορές ανατολής –δύσης στο μπλοκ των 28 κρατών. Και η χρονική συγκυρία είναι κακή, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν ενόψει της Ρώμης, να εμφανίσουν μια εικόνα ενότητας στη μετα –Brexit εποχή. Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν τη διήμερη σύνοδο κορυφής, πως «ο πρόεδρος Τουσκ πιστεύει πως το μήνυμα κλειδί στη Ρώμη, πρέπει ακόμη να είναι η ενότητα. Πράγματι, αν στη Ρώμη πρόκειται να γεννηθεί ένα νέο μωρό, το όνομά του θα πρέπει να είναι Ενότητα και όχι κάτι που να έχει σχέση με πολλές ταχύτητες».

Ρ.Α.