Ετοιμάζεται αμερικανική «απόβαση» – Κυβέρνηση Τραμπ σε επιχειρηματίες: «Επενδύστε στην Ελλάδα»

42
Ο Τραμπ προετοιμάζει τους Αμερικανούς για έως και 200.000 νεκρούς

Kαι ξαφνικά αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο τομέα των επενδύσεων.

Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που είδαμε μια μεγάλη Αμερικανική εταιρεία να έρχεται στη χώρα μας.

Λογικό βέβαια ελέω γραφειοκρατείας που επικρατεί στο τόπο μας. Ειδικά την τελευταία τετραετία, δεν είδαμε μμια μεγάλη επένδυση λόγω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο ξεπούλημα αεροδρομίων στους Γερμανούς.

Οι ΗΠΑ βέβαια πίσω από το οικονομικό σκέλος, ενδιαφέρονται κυρίως για το γεωπολιτικό, διότι δεν είναι σίγουροι για την πορεία της Τουρκίας. Θα παραμείνει στο άρμα της Δύσης, ή θα προσκολληθεί στη Ρωσία;

Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΡΑΜΠ

Το πολυπόθητο μήνυμα για πολλές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες, εξέπεμψε προ ελάχιστων εβδομάδων από την καλοκαιρινή Ουάσινγκτον, στο υψηλότατο επίπεδο, η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ: «Η Ελλάδα είναι μια φιλική και ασφαλής χώρα για τις ΗΠΑ».

Η προτροπή σε επιχειρηματικούς ομίλους και funds να μη φοβηθούν να επενδύσουν στη χώρα μας έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία του Κ. Μητσοτάκη, στο τέλος του κύκλου των Μνημονίων, καλεί ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν στο «restart» (την επανεκκίνηση) που δρομολογεί για την Ελλάδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Κρίσιμους παράγοντες για αυτήν την πολύ θετική για την Ελλάδα αμερικανική στρατηγική αποτελούν σε ένα πρώτο επίπεδο η γεωπολιτική και οι συνθήκες που έχουν επικρατήσει στους περιφερειακούς και διεθνείς συσχετισμούς τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Ευρώπη, Νοτιοανατολική και Κεντρική. Η Ελλάδα έχει προσδιορισθεί, πλέον, ως κρίσιμος εταίρος μεταξύ των χαρακτηριζόμενων ως «μετωπικών κρατών», συμμαχικών προς τις ΗΠΑ.

Η εμπεδωμένη αντίληψη, και μέσα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων, που εκπέμπει η χώρα μας τόσο σε σχέση με τις συμμαχίες της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στη Μεσόγειο και την Ανατολή όσο και σε διμερές στρατηγικό επίπεδο με τις ΗΠΑ -με αιχμή την άμυνα, την ασφάλεια και την ενέργειαδημιουργεί πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα «Π» από διεθνείς και αμερικανικές πηγές, η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ το επόμενο χρονικό διάστημα θα σημειώσει νέα εμβάθυνση, όχι μόνο στον αμυντικό τομέα, με τη στρατηγική διμερή συμφωνία, αλλά και στον οικονομικό και τον επενδυτικό. Με δεδομένη την όλο και πιο αρνητική «τάξη πραγμάτων» στη σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ, δείχνει προεξοφλημένη η επιλογή της Ουάσινγκτον να επιταχύνει «αποεπένδυση» των αμερικανικών κεφαλαίων από την Τουρκία και επανεπένδυση μεγάλου μέρους αυτών σε άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης:  Κορωνοϊός: Στους 167 οι νεκροί

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ

Στην Αθήνα θα βρεθεί αρχές Σεπτεμβρίου ο αμερικανός υπουργός εμπορίου Wilbur Ross και θα έχει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και παράγοντες του κλάδου ενέργειας.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η παρουσία του Ross στην Αθήνα συνδέεται και με το ενδιαφέρον αμερικανικού fund – δεν είναι το Carlyle – το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 30% των ΕΛΠΕ.
Να σημειωθεί ότι στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν το Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,5%.

Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πλευρά Λάτση έχει επικοινωνήσει στην ελληνική κυβέρνηση την ύπαρξη ενδιαφέροντος από το αμερικανικό fund το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Λάτση.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η πώληση του 15% των ΕΛΠΕ από το ποσοστό που κατέχει ο Λάτσης και επίσης 15% από το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Το fund θα ελέγχει το 30%, το Paneuropean Oil περίπου 30,3% και το ελληνικό δημόσιο 20,5%. Το βασικό ερώτημα είναι εάν το ελληνικό δημόσιο θέλει να πουλήσει με την παραδοχή ότι Λάτσης και το αμερικανικό fund θα ελέγχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ.