Εβδομάδα εξοπλιστικών εξελίξεων ξεκινά από σήμερα στην Βουλή, όπου συνολικά 5 προγράμματα δρομολογούνται, φέρνοντας αλλαγές στην ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως είχαμε αποκαλύψει η Task Force που εγκαταστάθηκε στην ΓΔΑΕΕ με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αποδίδει έργο και μάλιστα με ρυθμούς πρωτόγνωρους.
Η ιδέα ίδρυσης της «Ομάδας Κρούσης» ήρθε μετά για την υλοποίηση όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ (προμήθεια 18 μαχητικών Rafale, 4 καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, αναβάθμιση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, εμπλουτισμός οπλοστασίου και των τριών Κλάδων και αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας).
Η “Task Force” του ΓΕΕΘΑ, που αποτελείται από ικανό αριθμό έμπειρων στελεχών και από τους τρεις Κλάδους ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο φόρτο που δημιουργούν οι νέες απαιτήσεις, ιδρύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου κι έπιασε δουλειά αμέσως στην ΓΔΑΕΕ. Κι οι πρώτοι καρποί αυτής της ομάδας φάνηκαν στα τέλη Νοεμβρίου όπου πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Επιτελείων προς τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικώς με Υποπρογράμματα που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση.
Τα επόμενα προγράμματα που έρχονται προς έγκριση είναι:
Η Προμήθεια των Μ1117
Όπως έχουμε αποκαλύψει πρώτοι γίνεται αγώνας δρόμου να ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων 80 θωρακισμένων οχημάτων M1117 από την Αμερικανική Βάση, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας και να ακολουθήσουν μετά τα υπόλοιπα οχήματα, σε σύνολο 1.200, που παραχωρούν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα.
Αναβάθμιση των F-16 block 50
Εκτός από την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, όπως γράψαμε το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΑ έτρεξε τις διαδικασίες τον εκσυγχρονισμό των 38 F-16 Block50, που έχουν έδρα την 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο. Το κόστος εκσυγχρονισμού των επιπλέον 38 F-16 σε Block 52, με απαρτία από τα 84 F-16, που θα αναβαθμιστούν σε Viper, θα κοστίσει έως 700 εκατ. ευρώ και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσουν ένα σύνολο 122 πανίσχυρων F-16, που θα πλαισιώνονται από τα 30 μη αναβαθμισμένα Block 30 του τύπου, τα 18 Rafale, τα 24 Mirage 2000-5 και τα 36 βομβαρδιστικά Phantom F-4.
Κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα
Το θέμα είχε αναδείξει ο γράφων στην Realnews της Κυριακής, τον Σεπτέμβριο. Η συμφωνία για το φιλόδοξο σχέδιο θεαματικής αναβάθμισης του κέντρου εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα και την μετατροπή του σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης έκλεισε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Πλέον έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες και οι νέοι «Ίκαροι» της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετούν πλέον με αξιόλογα αεροπλάνα.
Ταυτόχρονα με τις νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν, η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πόλος έλξης για πολλές πολεμικές αεροπορίες χωρών της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής αλλά και του Κόλπου, που θα στέλνουν τους πιλότους τους για εκπαίδευση.
Η προμήθεια των Rafale
Πλέον, ήρθε η ώρα μετά από διάστημα περίπου τριών μηνών, με διαδικασίες που έτρεξαν από το ΓΕΕΘΑ και την “Task Force”, να φτάσει στο τέλος της η υπόθεση προμήθειας των συνολικά 18 μαχητικών 4ης γενιάς, Rafale.
Όπως γράψαμε πριν λίγες ημέρες, η σύμβαση που θα έρθει στην Βουλή θα περιλαμβάνει κι επιπλέον 400 εκατ. για την προμήθεια όπλων και την συντήρηση υφισταμένων, που θα φέρουν τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά.