Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
19.3 C
Athens

Φωτιά στη Ρόδο: Κάηκαν τρία σπίτια, εκκενώνονται Γενάδι και Βατί

Μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο στη Ρόδο με την φωτιά να έχει μπει σε αυλές σπιτιών ενώ ακούγονται και εκρήξεις. Αλλάζουν διαρκώς οι άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατευθύνεται σε Γενάδι και Κιοτάρι. Δόθηκε εντολή μέσω της Αστυνομίας να αδειάσει το χωριό.

Τρία σπίτια πήραν σπίτια και γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Παράλληλα γίνονται χωματουργικές εργασίες για να σταματήσει η πυρκαγιά στο δυτικό ρέμα από το Κιοτάρι. Επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Δευτέρας (24/7) ο κ. Βαθρακογιάννης: «Όλες οι δυνάμεις επιχειρούν. Στη Ρόδο είναι σε εξέλιξη μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπείο» διευκρινίζοντας ότι η κατεύθυνση του ανέμου είναι νότια.

«Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις» ανέφερε περιγράφοντας αναλυτικά τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

«Καίγονται σπίτια» δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Ζαννετούλης, τονίζοντας -ιδιαίτερα φορτισμένος- ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας καμένη γη. Την ίδια ώρα της ανείπωτης τραγωδίας, οι πιο φωτεινές στιγμές της ιστορίας γράφονται από τους εθελοντές. Τους εθελοντές στα μέτωπα της πυρκαγιάς και τους εθελοντές στους χώρους φιλοξενίας των πυρόπληκτων επισκεπτών και κατοίκων.

Στα κλειστά γυμναστήρια, στα σχολεία, ακόμα και στα σπίτια, όπου πολλοί ροδίτες τα άνοιξαν για να φιλοξενήσουν κόσμο.

Σημιεώνεται ότι, πυροσβέστες και εθελοντές συνέχισαν όλη τη νύχτα τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, ενώ από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχουν ενταθεί, για έβδομη ημέρα, οι προσπάθειες και από αέρος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Μέτρα της κυβέρνησης για τη Ρόδο:

  • Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.
  • Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύμματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.
  • Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.
  • Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.
  • Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες
  • Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειας με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ. Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.
  • Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.
  • Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
  • Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα σήμερα Μ. Πέμπτη και αύριο Μ. Παρασκευή με την Τροχαία να βρίσκεται επί ποδός σε όλη τη...
μονιμοποιήσεις, συμβασιούχοι, ΑΣΕΠ,

Bonus στο Δημόσιο: Πώς υπολογίζεται και από πότε τίθεται σε ισχύ

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων περνάει στην επόμενη φάση και ανοίγει σε όλο το Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις μισθών και...
ΣΥΡΙΖΑ: Ως κίνηση απελπισίας χαρακτηρίζει την πρόταση της Ν.Δ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Καλογρίτσα

Βουλή: Ψηφίστηκε από 158 βουλευτές της ΝΔ ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής χθες 1η Μαΐου 2024 νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των...

Ποινικός Κώδικας: Από σήμερα σε ισχύ – Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 1η Μαΐου, ο νέος Ποινικός Κώδικας που περιλαμβάνει πληθώρα αλλαγών, επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, την αυστηροποίηση των ποινών...
Κορωνοϊός: Στη "μάχη" και το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός

Κοζάνη: Νεαρός ήπιε φυτοφάρμακο – Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς του αντίδοτου στο νοσοκομείο

Συναγερμός σήμανε στην Κοζάνη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, καθώς ένας νεαρός κατανάλωσε φυτοφάρμακο. Σύμφωνα με το kozanimedia, η Αστυνομία ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για να...
Εξιτήριο στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας: “Υπερνίκηση των θλίψεων με τη δύναμη της Αναστάσεως”

Με το μήνυμά του για το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, αφενός υπενθυμίζει τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη- από...

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλεiστες έως και την Τρίτη 7 Μαΐου

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου συμπίπτει με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (Μ. Τετάρτη) και σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον...

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στη Λιοσίων

Ένας νεκρός σε φωτιά σε ξενοδοχείο στην Λιοσίων η οποία ξέσπασε το απόγευμα της...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Μαρκόπουλο: Συνελήφθη 77χρονος για τη φωτιά στη Βραυρώνα – Έκαιγε κλαδέματα σε αγροτεμάχιο

Τη σύλληψη ενός 77χρονου για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο...