Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη για τρίτη ημέρα – Πολλές οι ενεργές εστίες – Μειώθηκε η ένταση των ανέμων

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά για τρίτη ημέρα, ενώ οι κάτοικοι πέρασαν μια ακόμη δύσκολη νύχτα σε Κορινθία και Δυτική Αττική, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Σχίνο. Η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και έχει ξεπεράσει τα 40.000 στρέμματα.

“Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν οι κατοικίες” σημείωσε. “Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα προχωρήσαμε σε προληπτικές εκκενώσεις και εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 σε τοπικό επίπεδο για οικισμούς και περιοχές. Η δεύτερη απεικόνιση της Copernicus δείχνει πάνω από 40.000 στρέμματα καμμένης δασικής έκτασης”.

Υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες και επιχειρούν 12 αεροσκάφη διαφορετικών δυνατοτήτων και τρία ελικόπτερα. 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων οχημάτων και 89 οχήματα βρίσκονται στα σημεία με τη συνδρομή του στρατού αλλά και εθελοντών πυροσβεστών.

“Δώσαμε μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε ανέμους με ριπές που ξεπέρασαν και τα 7 μποφόρ κατά περιπτώσεις. Ήταν δύσκολες οι συνθήκες, το σημαντικό ήταν ότι ξημέρωσε και μας βρήκε ως Πυροσβεστικό Σώμα να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο διάσπαρτες μικρές καύσεις και πουθενά κάποιο μέτωπο. Η συμβολή των εναερίων μέσων από το πρώτο φως είναι σημαντική και σωτήρια. Από τις 4:30 το πρωί έχει πέσει η ένταση των ανέμων, κάτι που θα διευκολύνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων” δήλωσε στον Realfm 97,8 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Ψάλτη και της Πόπης Χατζηδημητρίου.

Η πρώτη εικόνα από δορυφόρο, που έδωσε στη δημοσιότητα το σύστημα «Κοπέρνικος», το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα, είναι ενδεικτική της καταστροφής. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές που έχει κάψει η πυρκαγιά, που οδήγησε στην εκκένωση πολλών οικισμών. Με κόκκινη γραμμή καταγράφονται τα σημεία του πύρινου μετώπου και το πράσινο περίγραμμα σκιαγραφεί τη ζώνη ενδιαφέροντος.

Τα μηνύματα από το 112

Το βράδυ της Πέμπτης, εστάλη νέο μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους κάτοικοι σε περιοχές κοντά στα Μέγαρα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το “112” προκειμένου να απομακρυνθούν από τις περιοχές τους για προληπτικούς λόγους. “Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη και ραγδαία ενίσχυση ανέμων στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή από Χάνι Δερβένι έως Άνω και Κάτω Πευκενέα, απομακρυνθείτε άμεσα προς Μέγαρα για προληπτικούς λόγους”.

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των κατοίκων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας. “Φύγαμε όπως ήμασταν” ανέφερε κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

“Την ώρα που ήρθε η αστυνομία και φώναζε «εκκενώστε τα σπίτια» λέμε «μας κύκλωσε η φωτιά και πρέπει να φύγουμε». Δεν μπορούμε να περιγράψουμε πως αισθανθήκαμε εκείνη την ώρα. Το τρέμουλο που νιώθαμε. Φοβόμασταν για τη ζωή μας” ανέφερε μία ηλικιωμένη κάτοικος της περιοχής. Μία άλλη κάτοικος εγκατέλειψε το σπίτι της με τις πιτζάμες της χωρίς να προλάβει να πάρει τίποτα μαζί της.

“Πεντέμιση με έξι το πρωί ήρθε η αστυνομία και φώναζε βγείτε από τα σπίτια. Εμείς το βράδυ είχαμε καταλάβει ότι μύριζε, αλλά ήταν νύχτα, είχε καπνούς και δεν ξέραμε από πού προέρχεται η φωτιά” είπε μία κάτοικος του Αλεποχωρίου. “Φύγαμε όπως ήμασταν. Ευτυχώς βάλαμε και ένα ρούχο της δουλειά. Ούτε τα φάρμακά μου δεν πήρα μαζί μου. Τα ξέχασα” περιέγραψε άλλη κάτοικος.

“Η εικόνα είναι καταστροφική”

“Η εικόνα στην περιοχή είναι καταστροφική. Η ζημιά είναι τεράστια” ανέφερε ο Βαγγέλης Μορώγιαννης, ο οποίος είναι κάτοικος του Άνω Πευκενέα. Ο κ. Μωρόγιαννης απομάκρυνε από την περιοχή την οικογένειά του και έμεινε πίσω για να προστατεύσει την περιουσία του.
“Το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν επιχειρούν εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής και οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί. Έχουμε ακόμη μία φωτιά σε εξέλιξη και το πρόβλημα είναι ότι η περιοχή αυτή είναι δύσβατη” συμπλήρωσε ο κ. Μορώγιαννης. Και συνέχισε: “Ανησυχούμε πολύ καθώς πρόκειται για τις κύριες κατοικίες μας, τις περιουσίες μας”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλη φωτιά στην Σητεία: Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για φωτιά που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα στην...

Κορινθία: Σε αργία έθεσε ο Δήμος Ερέτριας τον Παλαιοχριστιανό που ζει σε λαγούμι

Σε αργία τέθηκε από σήμερα, Τετάρτη (21/2) ο 45χρονος «Παλαιοχριστινός» που εργαζόταν εξ αποστάσεως...

Κορινθία: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα λαγούμια – Προσήχθη ο 47χρονος πατέρας – Έλειπαν η μάνα και τα ανήλικα παιδιά

Προσήχθη πριν από λίγα λεπτά ο 47χρονος άνδρας που ζει με την οικογένειά του...

Περιστέρι: Νεκρός άνδρας έπειτα από φωτιά σε διαμέρισμα

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας, κατά την διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς μικρής έκτασης, σε διαμέρισμα επί...