“Φουρόγατος”: Η θρυλική αγριόγατα της Κρήτης (Βίντεο)

Στα όρια του μύθου...

329
Αυτός, λοιπόν, είναι ο περίφημος κρητικός Φουρόγατος

“Ο ΝΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ Ο ΚΟΠΑΝΟΣ…”

“…τον αντίσκοψε ο Γιάνναρος ο μπογιατζής που τον έλεγαν και Φουρόγατο, γιατί ‘χε αγκαθωτά ανασηκωμένα μουστάκια…”.

“Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ” – Νίκος Καζαντζάκης

Αυτός, λοιπόν, είναι ο περίφημος κρητικός Φουρόγατος, ο Felis silvestris cretensis! Η θρυλική αγριόγατα της Κρήτης, που ενέπνευσε τον Μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη να ονοματίσει έναν απ’ τους πιο χαρακτηριστικούς ήρωες του εμβληματικού του έργου, του “Καπετάν Μιχάλη”.

Στα όρια του μύθου ο περίφημος “φουρόγατος”

Στα όρια του μύθου ο περίφημος “φουρόγατος”, αφού κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήξερε στα σίγουρα αν επιβιώνει ακόμα στα κρητικά όρη και φαράγγια…

…Ώσπου τις προάλλες, εκεί στον Ομαλό, στα Λευκά Όρη, έπεσε στα χέρια (τρόπος του λέγειν…) ενός Κρητικού κτηνοτρόφου. Που αποφάσισε αγανακτισμένος να στήσει παγίδα στο “άγνωστο ζώο”, που του σκότωνε τα νεογέννητα πρόβατα. Κι έκπληκτος, είδε να ‘χει πιαστεί μια τεράστια γάτα (!). Ήταν, μάλιστα, τόσο άγρια, που ήταν αδύνατον να πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί της παγίδας.

Διαβάστε επίσης:  Κλείνουν σχολεία λόγω κορωνοϊού

Προς τιμήν του, ο κτηνοτρόφος δεν σκότωσε το πανέμορφο ζώο, αλλά ενημέρωσε τους αρμόδιους. Και μετά από τις εξετάσεις, η όμορφη θηλυκή αγριόγατα, βάρους 3,6 κιλών, αφέθηκε σήμερα και πάλι ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον, μ’ ένα τσιπάκι προκειμένου να παρακολουθούνται οι κινήσεις της.

…Γιατί εάν επιβεβαιωθεί 100% μέσω των εξετάσεων DNA ότι πρόκειται για τον περίφημο κρητικό “φουρόγατο”, θα πρόκειται για γεγονός τεράστιας επιστημονικής σημασίας.

Εδώ στη σύντομη αιχμαλωσία στο κτηνιατρείο:

 

…Κι εδώ τη στιγμή που εξαφανίζεται στη φύση, εν ριπή οφθαλμού:

Απελευθέρωση Φουρόγατου στην Κρήτη

 

…Να ‘ναι καλά, ό,που και να βρίσκεται. Να ‘ναι καλά κι αυτό το παλικάρι, ο Κρητικός βοσκός, που σεβάστηκε τη Φύση, βάζοντάς τη πάνω από την όποια δική του “ζημία”. Άξιος!

Πηγή: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009964834484&hc_ref=ARTLo5gUCj47pKgZCFP2bauFGPgZV9b5tP7SxGZ_ummxB28JzuusrVcrTHGoa1tt9Xs