Η ετυμηγορία των Γάλλων πολιτών που προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα είναι καθοριστική όχι μόνο για την πορεία της δικής τους χώρας, αλλά και για την Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, θα καταδείξει αν η τάση στροφής προς δεξιούς ή και ακροδεξιούς λαϊκιστές, θα ενισχυθεί.

Ενώ ο ξένος Τύπος έβριθε από χαριτωμένα ρεπορτάζ – για την εκστρατεία του Μακρόν πόρτα πόρτα, για το ποια θα είναι η πρώτη κυρία ή πρώτος κύριος μετά το δεύτερο γύρο, ήρθε το χτύπημα στο παρισινό βουλεβάρτο, να τα ανατρέψει όλα. Επίθεση του ISIS ή όχι, η επίθεσηστη Λεωφόρο των Ηλυσίων, προκάλεσε τερματισμό των προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει ανεβάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο το όριο επιφυλακής για πιθανή τρομοκρατική επίθεση, μετά το 2015 όταν στην επίθεση στο Μπατακλάν σκοτώθηκαν 230 άνθρωποι.
Τρεις μέρες πριν τις εκλογές, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν φερόταν αδιαμφισβήτητη νικήτρια του πρώτου γύρου. Συντηρητικοί, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και εμμέσως πλην σαφώς ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μαζί με σημαντικά στελέχη αμφότερων των κομμάτων, έριχναν το βάρος τους υπέρ του «ανεξάρτητου» Εμμανουέλ Μακρόν.

Τρίτος στις δημοσκοπήσεις ερχόταν ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λυκ Μελενσόν, για τον οποίο διάφορες αναλύσεις υποστήριζαν πως θα είναι η καθοριστική δύναμη, μιας και κατάφερε να ταράξει τα νερά της παραδοσιακής γαλλικής πολιτικής. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, έρχεται τελευταίος, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν των Συντηρητικών, παρότι επέμενε μέχρι τέλους να μην αποσύρει την υποψηφιότητά του λόγω σκανδάλων, έρχεται τέταρτος.
Ο Φιγιόν, προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να ποντάρει σε κάποια κέρδη από τον τρόμο. Προτεραιότητά του, είπε, αν είναι ο επόμενος πρόεδρος, θα είναι η μάχη κατά του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού. Εμείς ή αυτοί».
Ασφάλεια και «προτιμήσεις»
Από δευτερότριτο θέμα στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων, που εστίαζαν περισσότερο σε κοινωνικά, εργασιακά προβλήματα, το θέμα της ασφάλειας κέρδισε πόντους μετά την επίθεση. Συνακόλουθα, ο υποψήφιος που εστίαζε στα πρώτα, κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, ο Μελενσόν, είναι ο πρώτος που επηρεάζεται περισσότερο από αυτό το χτύπημα. Την καινούργια μόδα ανάμιξης σε εκλογές ξένου κράτους, ακολουθεί ασμένως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Από την Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε πως η αιματηρή επίθεση στο Παρίσι θα έχει «μεγάλη επίδραση» στις προεδρικές εκλογές και εξήρε την θαυμάστριά του, ακροδεξιά υποψήφια, για τη στάση που κρατά σε θέματα μετανάστευσης.
Τραμπ: H επίθεση ενισχύει τη Λεπέν

Μιλώντας στο Associated Press, υποστήριξε ότι δεν υποστηρίζει ανοιχτά τη Λεπέν, αλλά τη χαρακτήρισε υποψήφια που έχει τις ισχυρότερες απόψεις «σε ό,τι αφορά στα σύνορα και σε ό,τι συμβαίνει τώρα στη Γαλλία». Η ιδιότητά του ως ιδιοκτήτη πολυτελών καζίνο, τον δελέασε να επιχειρήσει και την πρόβλεψη ότι η επίθεση που στοίχισε τη ζωή ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων δύο, πιθανότατα ενισχύει τη Λεπέν. «Άλλη μια τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Ο λαός της Γαλλίας δεν θα ανεχθεί περισσότερες», έγραψε και στο twitter.
ISIS δια.. πάσαν νόσο;
Παρόλο που την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το ISIS, το άτομο που αναγνώρισε ως δράστη, δεν ήταν το σωστό. Κι αυτό, ξεσήκωσε αμφιβολίες για το αν όντως είχε σχέση με το συμβάν. Η αστυνομία βρήκε ένα χειρόγραφο σημείωμα που επαινούσε το ISIS κοντά στο νεκρό δράστη. Αλλά σημειώματα είχαν βρεθεί και κοντά στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ, που έδειχναν προς την κατεύθυνση του ISIS, όμως αποδείχθηκε πως επρόκειτο για κίνηση παραπλάνησης, από τζογαδόρο του χρηματιστηρίου που στοιχημάτισε σε πτώση της τιμής των μετοχών της ομάδας μετά την επίθεση. Η … χαρά των συνωμοσιολόγων, ήταν κι όταν πολλοί θυμήθηκαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για επίθεση στη Σουηδία, που δέχεται πολλούς μετανάστες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είχε ποτέ συμβεί μέχρι τότε. Επίθεση έγινε αργότερα και κάποιοι ψιθύρισαν πως ο Τραμπ μπέρδεψε… τις ημερομηνίες.
Αλληλο -συγχαρητήρια και προσδοκίες

Η Λεπέν, ήταν η πρώτη που συνεχάρη τον Τραμπ μετά την εκλογή του, ενώ αμφότεροι, πανηγύρισαν την απόφαση στης Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τραμπ που επαίρεται πως η εκλογή του σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πολιτικής εποχής, ως να κρατά κρυστάλλινη σφαίρα, έχει προβλέψει πως τη Βρετανία θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και η Λεπέν, μιλά συνεχώς για Frexit, για απέλαση όλων των ξένων που είναι καταγεγραμμένοι σε λίστες υπόπτων τρομοκρατών, για ανάκτηση των συνόρων της Γαλλίας από την Ε.Ε. αν εκλεγεί. Αντιθέτως, ο Μακρόν εμφανίζεται ως ο εγγυητής της παραμονής στην Ε.Ε. και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις. Στον Μακρόν τηλεφώνησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να ενημερωθεί σύμφωνα με εκπρόσωπό του για τις εκλογές, όμως το τηλεφώνημα θεωρήθηκε έμμεση υποστήριξη στον Μακρόν.
Πρώτη δύναμη οι αναποφάσιστοι
Δημοσκόπηση που έγινε για την εφημερίδα Le Point μετά την επίθεση της Πέμπτης, δικαιώνει την πρόβλεψη του Τραμπ. Η Λεπέν φέρεται να συγκεντρώνει 23 % στον πρώτο γύρο, από 22% που της έδινε προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο Μακρόν έπεσε μισή μονάδα, στο 24,5%. Φιγιόν και Μελενσόν παίρνουν 19% . Μεγάλη και ίσως καθοριστική δύναμη, οι αναποφάσιστοι, που σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos, ανέρχονται σε 31%.
Επιμέλεια: Ρένα Ακριτίδου