ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΟΥΙΑΝΑ: Γενική απεργία στις «παρυφές» των εκλογών (βίντεο)

130
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σε βενζινάδικα όταν τα οδοφράγματα αποσύρθηκαν προσωρινά την Κυριακή και κάποια καταστήματα, κυρίως τροφίμων, άνοιξαν, για να μπορέσουν οι πολίτες να εφοδιαστούν.

Παρέλυσε από τη γενική απεργία που κηρύχθηκε σήμερα η μακρινή αποικία της Γαλλίας στη Νότια Αμερική. Κλειστά ήταν σχολεία και καταστήματα στη Γαλλική Γουιάνα, ενώ φόβοι για γενική αστάθεια, ανάγκασαν τον πρόεδρο Ολάντ να κάνει έκκληση για ψυχραιμία.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα, με αιχμή την κακή κατάσταση της οικονομίας και την ασφάλεια. Οδοφράγματα που έστησαν διαδηλωτές έχουν διαταράξει την κυκλοφορία. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν ταξίδια στη Γαλλική Γουινέα, λόγω κινδύνου βίαιων επεισοδίων.  «Πρώτη προτεραιότητα είναι ο αγώνας κατά της ανασφάλειας», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ από το Παρίσι.

Αναβολή εκτόξευσης του Arianespace

Η Air France και η Air Caraibes ματαίωσαν πτήσεις τους στη Γουιάνα, ενώ αναβλήθηκε και η εκτόξευση του πυραύλου Arianespace από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στο Κούρου της Γουιάνα.

 

 

“Τεταμένη κατάσταση”

«Αυτό παρατράβηξε! Ό,τι έχουμε, λεηλατείται, είναι καιρός να αναγνωριστεί ο λαός της Γουιάνα», έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γυναίκα σε οδόφραγμα κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Την γενική απεργία προκήρυξαν 37 συνδικάτα ζητώντας ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και η ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, ανέφερε πως αντιπροσωπεία υπουργών θα μεταβεί στη Γουιάνα πριν το τέλος της εβδομάδας αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. «Η κατάσταση είναι τεταμένη», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Υπεράκτιων Εδαφών. Η γαλλική κυβέρνηση είχε στείλει αντιπροσωπεία για να διαπραγματευτεί με τους απεργούς, αλλά οι περισσότεροι από τους 22 δημάρχους της Γουιάνας, αρνήθηκαν να τη συναντήσουν, ζητώντας να έρθουν αυτοπροσώπως Γάλλοι υπουργοί. Η «Κολεκτίβα για να προχωρήσει η Γουιάνα», ζητά καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην οικονομική ανάπτυξη, προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανανέωση των προσπαθειών να κρατηθούν τα παιδιά στα σχολεία. Οι 250.000 κάτοικοι της Γουιάνας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισροές δημόσιων κονδυλίων. «Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί γρήγορα σ΄ αυτά τα αιτήματα», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, μετά από πρόσφατη επίσκεψή της. Ο συντηρητικός υποψήφιος πρόεδρος, Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε πως η κατάσταση στη Γουιάνα είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής του Ολάντ. Η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, κατήγγειλε «βάρβαρες, ελάχιστες υπηρεσίες» της γαλλικής κυβέρνησης στη Γουιάνα. Μια παρόμοια εξέγερση που είχε γίνει στη Γαλλική Γουιάνα το 2008, για τις υψηλές τιμές καυσίμων, διήρκεσε 11 μέρες και έληξε μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης να πέσουν οι τιμές.

Διαβάστε επίσης:  Τουρκία: Ξυπνά ο χειρότερος φόβος του Ερντογάν