Παλαιστίνιοι σε όλη τη Δυτική Όχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ συμμετείχαν σε γενική απεργία υποστήριξης εκατοντάδων φυλακισμένων στο Ισραήλ συμπατριωτών τους, που βρίσκονται στην 11η ημέρα απεργίας πείνας.
Στη Ραμάλα τα καταστήματα ήταν κλειστά και δεν κυκλοφόρησαν δημόσια μέσα συγκοινωνίας. Οι κρατούμενοι που σύμφωνα με παλαιστινιακές πηές είναι 1300-1500, ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για 1100, ζητούν καλύτερες συνθήκες κράτησης και περισσότερες επαφές με συγγενείς τους. Η απεργία, δήλωσε ο Καντουρά Φαρές, επικεφαλής Συλλόγου υποστήριξης Κρατουμένων, «αντανακλά τη μεγάλη ανησυχία του κόσμου» για τους κρατουμένους.
Μπλακάουτ στη Γάζα με απόφαση Αμπάς
Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα έμεινε η ελεγχόμενη από τη Χαμάς, Γάζα, μετά από απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να σταματήσει να πληρώνει το Ισραήλ για το ηλεκτρικό στην πόλη. Γιατροί ανέφεραν πως οι υπηρεσίες υγείας είναι στα όρια κατάρρευσης και καταστηματάρχες μίλησαν στο ΑΡ για τεράστια προβλήματα. Ιδιαίτερα κινδυνεύουν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ Κίντρα περίπου 620 ασθενείς που πρέπει να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, καθώς και πρόωρα νεογνά που χρειάζονται θερμοκοιτίδες.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δεν ελέγχει τη Γάζα εδώ και μια δεκαετία. Και πριν την ανακοίνωση του Αμπάς, τα δύο εκατομμύρια κατοίκων της περιοχής είχαν για μεγάλα διαστήματα καθημερινά, πρόβλημα ηλεκτροδότησης. Η Π.Α. δεν διευκρίνισε το λόγο της απόφασης, αλλά η πίεση προς τη Χαμάς προϋπήρχε, με καθυστερήσεις πληρωμών περίπου 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και με παρακράτηση εδώ και δύο εβδομάδες, ισραηλινών καυσίμων για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της Γάζας.
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του αξιωματούχου της Χαμάς, Ισμαήλ Ρουντβάν, ο οποίος προειδοποίησε για «έκρηξη στο πρόσωπο της σιωνιστικής κατοχής» και των συνεργατών των κατακτητών, είτε από την Π.Α. είτε όχι. «Δε θα πληρώσουμε πολιτικό τίμημα γι αυτό το έγκλημα», τόνισε. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ραμί αλ Χαμντάλα, δεν έκρυψε τα πολιτικά κίνητρα της Π.Α. λέγοντας σε εκδήλωση στη Ραμάλα, ότι η άρση της παρακράτησης μισθών δημοσίων υπαλλήλων, εξαρτάται από το αν η Χαμάς κινηθεί προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης και παραδώσει τον έλεγχο της Γάζας.
Με το βλέμμα στις συνομιλίες
Η Χαμάς είναι αγκάθι στα πλευρά του 82χρονου Αμπάς σε όλη τη διάρκεια των 12 χρόνων του στην εξουσία. Το κίνημα της Φατάχ, το οποίο ελέγχει την Π.Α. είχε πολεμήσει έναν σύντομο εμφύλιο το 2007 με τη Χαμάς στη Γάζα. Από τότε, μετά τη νίκη της Χαμάς σε κοινοβουλευτικές εκλογές, το κίνημα δεν ασκεί έλεγχο στην περιοχή.Η ανάκτηση του ελέγχου στη Γάζα θα τον ενίσχυε πολιτικά, καθώς αναμένεται πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επανέναρξη ειρηνευτικών προσπαθειών που έχουν βαλτώσει από το 2014. Η νέα αμερικανική ηγεσία, έχει ήδη αμφισβητήσει τη λύση των δύο κρατών, στη διάρκεια της επίσημης συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον Τραμπ στις ΗΠΑ.Ο πολιτικός αναλυτής Χάνι αλ Μάσρι, έγραψε πως η κατάσταση στη Γάζα, επιτρέπει στο Ισραήλ και σε περιφερειακά και διεθνή μέρη, να συνεχίσουν να αμφισβητούν τη νομιμότητα της ηγεσίας του Αμπάς και το αν όντως εκπροσωπεί όλους τους Παλαιστινίους.