Για στενές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου” μίλησε ο Καμμένος

26

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος,στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αίγυπτο,μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Καμμένος τόνισε συγκεκριμένα ότι «δεν είναι μία απλή διπλωματική σχέση και μία σχέση απλής φιλίας αυτή που κτίζουμε με την Αίγυπτο, αλλά μία στενή και σημαντική συνεργασία, η οποία τώρα ξεκινά και έχει σκοπό τη δημιουργία ενός άξονα ασφαλείας στη Μεσόγειο, που ξεκινά από την Ελλάδα με την Κύπρο και φτάνει μέχρι την Αίγυπτο, επεκτεινόμενος προς τη Μέση Ανατολή, την Ιορδανία αλλά και στα Αραβικά Εμιράτα και προς βόρεια με τη Βουλγαρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων».

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι κοινός στόχος των δύο χωρών. Έτσι, όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «με την Αίγυπτο, δημιουργούμε ένα κοινό αμυντικό χώρο με στόχο τη στενή συνεργασία και την καταπολέμηση της συνεργασίας. Η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και των αρχηγών των Επιτελείων υπό τις διαταγές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε προηγούμενες επισκέψεις, έχουν οδηγήσει σε στενές αμυντικές σχέσεις, που έχουν οδηγήσει σε συνεχείς κοινές ασκήσεις αλλά και κοινούς αμυντικούς σχεδιασμούς.

Με την ανακήρυξη της Οικονομικής Ζώνης, ενώνεται πλέον ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, στο πιο ευαίσθητο σημείο που πρέπει να ελεγχθούν τα θέματα ασφάλειας και να σταματήσει η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από τη διακίνηση πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων.

Τα μεγάλα έργα στο Σουέζ έχουν ξανανοίξει το δρόμο του μεταξιού. Ο επόμενος σταθμός του μεταξιού από την Αίγυπτο είναι η Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Απελευθερώστε τους Έλληνες στρατιωτικούς

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της ομογένειας στη στενή αυτή σχέση των δύο λαών, απευθυνόμενος κυρίως στους εκπροσώπους της παροικίας που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση με την επιχειρηματική τους ιδιότητα.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος:

«Η σχέση μας με την Αίγυπτο δεν είναι μία τυχαία σχέση που δημιουργήθηκε με την Αίγυπτο για γεωπολιτικούς λόγους. Τη σχέση αυτή, την κτίσαμε επί πάρα πολλά χρόνια και ευχαριστώ που είναι εδώ οι Έλληνες της Αιγύπτου, η ομογένειά μας. Στηριζόμαστε λοιπόν στην ελληνική ομογένεια και στηριζόμαστε στην παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο την αδελφική σχέση των δύο λαών».

Ενώ, τέλος, αναφερόμενος στην παρουσία ελληνικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Καμμένος τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για τη δημιουργία κοινών δράσεων» για τις οποίες θα υπάρχει η πλήρης πολιτική κάλυψη του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας και του Υπουργείου Άμυνας της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι εκτός από τις ιδιωτικές εταιρείες, «κύριος κορμός της προσπάθειας θα είναι και οι δύο κρατικές εταιρείες, η ΕΑΒ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέληξε, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «η στενή αμυντική συνεργασία και η επιχειρηματική παρουσία δίνουν προοπτικές και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως είναι η Λιβύη και οι χώρες της Μ. Ανατολής.

Θα παίξουμε σημαντικό ρόλο μαζί με την Αίγυπτο στο ξαναχτίσιμο και της Λιβύης αλλά και της Συρίας».