Γιατί οι αστυνομικοί φοβούνται για «καυτό φθινόπωρο» και ταραχές στους δρόμους

32
Πέντε συλλήψεις και είκοσι πέντε προσαγωγές έως τώρα από τα επεισόδια

Τα δεκάδες προκλητικά επεισόδια ομάδων αναρχικών και οπαδών της βίας, μέσα σε μια παθητική-εξευτελιστική στάση της ΕΛΑΣ διατεταγμένη από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, έχουν αποθρασύνει τις ομάδες αναρχικών τραμπούκων τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Με ανενόχλητους και μαξιμαλιστικούς στόχους ανεμπόδιστους, από εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκκλησίες έως δημόσια κτίρια (μετά καταλήψεων συχνά) και επιθετικές διαθέσεις εναντίον των ΜΑΤ και όλων των δυνάμεων της Αστυνομίας. Από αστυνομικά τμήματα, περιπολικά και περιπόλους έως ομάδες και λεωφορεία των ΜΑΤ.

Εκτίμηση κύκλων της ΕΛΑΣ είναι “ότι η ατιμωρησία αποθρασύνει τις ομάδες αυτές, που αποτελούνται από φανατικούς οπαδούς της βίας και της σύγκρουσης με το Κράτος, ότι πρόκειται για πρόβες τζενεράλε της επιθετικής τακτικής τους, την οποία είναι αποφασισμένες και συντονισμένες,  να πυροδοτήσουν σύντομα σε Αττική και Θεσσαλονίκη- και ίσως άλλες μεγάλες πόλεις – τον καυτό Φθινόπωρο «της μεγάλης αναταραχής».

Ομάδες με περίεργη και συχνά ύποπτη στελέχωση, υποστηρίζουν στην ΕΛΑΣ, σε μια περίεργη συνύπαρξη «ιδεολόγων της βίας και της αναρχίας» με εγκληματικές δραστηριότητες κάθε είδους, από κλοπές και ληστείες έως το εμπόριο ναρκωτικών. Μετά τους υπολογισμούς αυτούς,  «κόκκινο» χτυπά η ανησυχία στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας, για ένα ενδεχόμενο «θερμό» φθινόπωρο, με φόντο την εκρηκτική κατάσταση στα Εξάρχεια, αλλά και τον πρωτοφανή ξυλοδαρμό του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας, και των ταραχών το φθινόπωρο, με φόντο τη συνεχιζόμενη ανομία στα Εξάρχεια αλλά και υπό τη σκιά του πρωτοφανή ξυλοδαρμού του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:  Aπό το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος-Σε δύο φοιτητές από τα Σεπόλια η υποτροφία Αντετοκούνμπο

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αφήνουν αιχμές για τη στάση της πολιτικής «ήπιας διαχείρισης» που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι ως συνέπεια οι αστυνομικοί γίνονται όλο και πιο διστακτικοί και άτολμοι στη λήψη αποφάσεων, ενώ στον αντίποδα οι ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων όλο και αποθρασύνονται.

Ο προβληματισμός των Αρχών εντείνεται περαιτέρω από ένα απειλητικό κείμενο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε εφημερίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου οι συντάκτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το ότι «μπαίνουμε για τα καλά στην εποχή των ταραχών».

Πιθανή αφετηρία των ταραχών θεωρούνται οι κινητοποιήσεις για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της το επόμενο Σαββατοκύριακο, τη στιγμή που οι αστυνομικοί βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο καθήκον και των συγκρατημένων εντολών από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ανησυχίες για ενδεχόμενο «καυτό» φθινόπωρο έρχονται στον απόηχο του μπαράζ περιστατικών ανομίας που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες, πρωτίστως έναντι πολιτικών και θρησκευτικών στόχων.

Μόνο τον Αύγουστο, αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στη Μονή Πετράκη με βόμβες μολότοφ και δύο φορές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με βόμβες μολότοφ, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις προκάλεσαν επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο.