Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους

109
Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» ο Προϋπολογισμός 2020

Εκτός από την ελάφρυνση του χρέους, απαιτείται και σοβαρή αναδιάρθωσή του, τόνισε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δια στόματος του καθηγητή Πάνου Καζάκου, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο κ. Καζάκος έκανε γνωστό ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας μάλιστα πως «έχουμε σχεδόν το διπλάσιο». Αυτό, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, είναι και ο δείκτης αποτυχίας της ελληνικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις δύο διαφορετικές σκέψεις που υπάρχουν γύρω από το ελληνικό χρέος- εκείνη της Ευρώπης και εκείνη του ΔΝΤ-, ο κ. Καζάκος σημείωσε:

Αισθάνομαι να είμαι πιο κοντά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πάμε πιο κοντά σε αυτό που λέμε οι Θεσμοί για ελάφρυνση χρέους, επιμήκυνση και μορατόριουμ πληρωμών, ρύθμιση επιτοκίων κ.λπ. Δεν είναι λίγο, είναι σημαντικό. Το ερώτημα είναι αν αρκεί αυτό το πράγμα. Κατά την γνώμη του Γραφείου δεν αρκεί η ελάφρυνση, γιατί θα παραμείνει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο χρέος αποθαρρύνει επενδυτές. Θέλω να πω δηλαδή ότι έχουμε ένα επιχείρημα να ζητήσουμε κάτι παραπάνω από την ελάφρυνση

Έτσι, τόνισε ο κ. Καζάκος, πως τάσσεται περισσότερο υπέρ της άποψης του ΔΝΤ που κάνει λόγο για αναδιάρθρωση κι όχι απλώς επιμήκυνση.

Οι επτά λόγοι αποτυχίας των Μνημονίων που οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου τον Αύγουστο του 2015:

Είχαμε «πολύ πιο έντονο το αρχικό αμάρτημα» σε σχέση με Ιρλανδούς, Πορτογάλους και Κύπριους.

Το μέγεθος της λιτότητας που μας ζητήθηκε: «Φέρει ευθύνη και η Ευρώπη. Μας ζητήθηκε δημοσιονομικός άθλος που μας υπερέβαινε και μάλιστα με λάθος πολλαπλασιαστές», υπενθύμισε.

Διαβάστε επίσης:  Σκυλακάκης: Η ανάπτυξη θα έρθει σίγουρα το '21, αλλά δεν ξέρουμε πότε ακριβώς

Το μείγμα της λιτότητες: Ρίξαμε το βάρος στην αύξηση των φόρων και την μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Λιαργκόβας ανάφερε ότι η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει πως όσο περισσότερο βασίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή στην αύξηση φορολογίας τόσο πιο πενιχρά είναι τα αποτελέσματα.

Έλλειψη εξαγωγών. Οι εξαγωγές σε Ιρλανδία και Πορτογαλία πήγαν καλύτερα. Εμείς είχαμε μικρή εξαγωγική βάση και παρά την εσωτερική υποτίμηση οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν.
Κοινωνική δικαιοσύνη μέτρων και στα τρία μνημόνια. «Η δέκατη εντολή για να πετύχει πρόγραμμα είναι να είναι κοινωνικά δίκαιο και αποδεκτό», είπε και συμπλήρωσε πως «και για τα τρία μνημόνια ερώτημα είναι αν προωθούσαν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού βγάζει την Ελλάδα τελευταία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία. Αν και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, δεν φθάνει να περνούν από την Βουλή, πρέπει και να εφαρμόζονται, σημείωσε ο κ. Λιαργκόβας.

Απουσία Θεσμών: «όπου υπάρχουν αδύναμοι θεσμοί πριν από κρίση είναι δύσκολο να έχεις αποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα. Εμείς δεν έχουμε ισχυρούς θεσμούς εκτός από το ΑΣΕΠ.

Δεν φθάνει να αλλάξουν μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και οι θεσμοί», επεσήμανε και ζήτησε «να ενισχυθούν οι τυπικοί θεσμοί και να καταπολεμηθούν οι άτυποι όπως το πελατειακό κράτος».

Οι παραπάνω παράγοντες παρουσιάστηκαν από τον κ. Λιαργκόβα, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.