Η Κωνσταντινούπολη του 18ου αιώνα στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

161
Κωνσταντινούπολη, μουσείο Μπενάκη,

Από 60 έργα με θέμα την Κωνσταντινούπολη του 18ου αιώνα αποτελείται η έκθεση «Τόμας Χόουπ Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης» που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Τα δημιουργήματα του συλλέκτη, διακοσμητή αλλά και συγγραφέα Τόμας Χόουπ, φυλάσσονταν κλεισμένα για 50 χρόνια στην βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη και θεωρούνταν xαμένα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, διπλώτα πανοράματα της Κωνσταντινούπολης, οθωμανικά παλάτια, ταφικά μνημεία και τζαμιά είναι τα βασικά θέματα που απιεκονίζονται.

Η σημασία της συλλογής δεν εξαντλείται στο αισθητικό κομμάτι αλλά αποτελεί και ένα σπάνιο εικαστικό εύρημα για τους μελετητές του οθωμανικού πολιτισμού καθώς η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι φτωχή σε οπτικές μαρτυρίες για την Τουρκία και το έργο του Τόμας Χόουπ αποτελεί μία αστείρευτη δεξαμενή υλικού.

Διαβάστε επίσης:  Με τον Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε η Λίνα Μενδώνη

Την έκθεση συνοδεύει έκδοση δίγλωσση, (Ελληνικά/Αγγλικά), η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες των έργων και συνοδευτικά κείμενα σχετικά με τον καλλιτέχνη και την εποχή του, από τις επιμελήτριες της έκθεσης κα Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ιστορικό της τέχνης και Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη.

Το εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ, το μειωμένο 5 ευρώ. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.