Επιχειρησιακό σχέδιο για τη διατήρηση αποθεμάτων τροφίμων καλείται να υιοθετήσει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, αλλά και μελλοντικών ακραίων φαινομένων (καύσωνες, ξηρασίες, φυσικές καταστροφές κ.α.) προκειμένου να αποφύγει δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές που αντιμετώπισαν άλλες χώρες λόγω της έλλειψης τροφίμων.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ανέλαβε την πρωτοβουλία «εκπόνησης σχεδίου διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων τροφίμων στην Ελλάδα» και μάλιστα με σχετική επιστολή που έστειλε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, καθώς και τις Διοικητικές Περιφέρειες με την οποία τις καλεί να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιμπούκας, κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 υποστήριξε:
“Όλη αυτή η κατάσταση που βιώσαμε στο προηγούμενο διάστημα κι αυτά που είδαμε όχι τόσο στην Ελλάδα, κυρίως στο εξωτερικό, μας ευαισθητοποίησαν ότι χρειάζεται να εξετάσουμε τη δυνατότητα λειτουργίας κάποιων στρατηγικών αποθεμάτων, διατροφικών αποθεμάτων, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε περιπτώσεις κρίσης.
Η μελέτη προς το παρόν είναι ακόμη στο σχεδιασμό, με σκοπό να δούμε για την Ελλάδα τί μπορούμε να σχεδιάσουμε για στρατηγικά αποθέματα τροφίμων για να ένα μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο θα είναι αναγκαίο να προμηθεύει τον κόσμο σε έκτακτες συνθήκες.
Το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί με τη συνεργασία πολλών υπηρεσιών, κυρίως των περιφερειών. Για ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορείς να έχεις ένα κέντρο διανομής τροφίμων για όλη τη χώρα, θα πρέπει να υπάρχουν μικρά περιφερειακά κέντρα, τα οποία να αφορούν την κάθε Περιφέρεια. Ο ελληνικός χώρος είναι δύσκολος. Υπάρχουν νησιά, υπάρχουν βουνά, δεν είναι ομοιόμορφος, συνεπώς για την κάθε Περιφέρεια πρέπει να έχεις ένα μικρό στρατηγικό σχέδιο που να μπορεί να καλύπτει τη συγκεκριμένη Περιφέρεια και φυσικά να υπάρχει κι ένας κεντρικός συντονισμός σε όλο αυτό”.