Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.9 C
Athens

Η ελληνική απάντηση στις τουρκικές παραβιάσεις είναι η ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά του Αιγαίου

Τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναπτύχθηκαν με εντολή του ΓΕΕΘΑ ύστερα από το μπαράζ των εναέριων τουρκικών παραβιάσεων του τελευταίου 34ωρου.

Θα παρακολουθούν και θα εγκλωβίσουν στόχους

Πρόκειται για συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη στα νησιά και τα οποία μεταφέρονται σε χώρους διασποράς και θα τεθούν σε λειτουργία. Ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο και αν χρειαστεί θα «εγκλωβίσουν» στόχους στο ραντάρ.

Επισημαίνεται από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η ανάπτυξη των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία άλλη τουρκική παραβίαση στο FIR Αθηνών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παράλληλα θα γίνουν συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της Κρήτης με γαλλική φρεγάτα, ενώ στα δυτικά της Πελοποννήσου θα υπάρξουν συνεκπαιδεύσεις με αντιτορπιλικό συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν».

Αιφνιδιαστική παραίτηση! Ο επικεφαλής των συνομιλιών για τα ΜΟΕ με την Τουρκία, διαφώνησε με τον Αποστολάκη

Το πάγωμα των ΜΟΕ

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων η Ελλάδα απάντηση παγώνοντας τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο θέμα της έντασης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν και δήλωσε πως ενημέρωσε το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

«Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη» είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης. Εξήγησε δε, πως υπονομεύει την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με καμία από τις κυρώσεις, κάτι που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή οικογένεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και με τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα της στάσης της Τουρκίας στον κ. Πάιατ, δηλώνοντας σε σχετική ερώτηση:

«Όπως σας είπα, οι προκλήσεις δε θα μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Προφανώς παντού θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας».

Για τις τουρκικές προκλήσεις ενημέρωσε και τον Γάλλο πρέσβη ο Νίκος Δένδιας. «Συναντήθηκα με τον Πρέσβη της Γαλλίας P.Maisonnave. Στο επίκεντρο η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενημέρωσα επίσης τον Πρέσβη για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, όπως με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά» έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, μετά το χτεσινό διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, σήμερα έγινε και νέο διάβημα διαμαρτυρίας από το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη για το πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Το μετέωρο βήμα του Παύλου Πολάκη με φόντο τις εσωκομματικές εξελίξεις

Η σιβυλλική δήλωση του Παύλου Πολάκη περί «λύσης που θα δοθεί στο συνέδριο» πυροδότησε σειρά σεναρίων γύρω από τις επόμενες κινήσεις του, καθώς στον...

Γεωργιάδης: Έκκληση στους γιατρούς να μην απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«Κάνω μια έκκληση στους γιατρούς να μην ακολουθήσουν την αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτή η προτροπή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου εάν τελικά επιτύχει...

Γαλλία: Σαμποτάζ στο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας – Σοβαρά προβλήματα με τα δρομολόγια

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά κατά μήκος των γραμμών που συνδέουν την πρωτεύσουσα με τα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο η γραμμή των...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 – Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές

Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές και άνοδο στις πιο χαμηλόβαθμες «έδειξαν» τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής για το 2024, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα

Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επί της Αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών Εθνικής Οικονομίας...

Αμετανόητος ο Πολάκης: “Θα το ξαναέκανα”

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κυλικείο της Βουλής, λίγη ώρα μετά την πρωτοφανή επίθεσή του εναντίον συνεργάτιδας υπουργού που οδήγησε...
"Μπάχαλο" στη Βουλή από τον Πολάκη

Εκτός Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης

Τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Φον ντερ Λάιεν αποφασίζει για τους νέους Επιτρόπους – Τα περιζήτητα χαρτοφυλάκια και τι θα πάρει η Ελλάδα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άλλα πέντε χρόνια,...

Έρχονται πολύ άσχημα νέα για την Ελλάδα – Τι τρομακτικό θα γίνει το έτος 2100

Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2100 και η σύγκριση με την Τουρκία – Η τεράστια...

Καύσωνας: Η Μεσόγειος φλέγεται

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα καυτό Σαββατοκύριακο, οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου βιώνουν...

Νίκος Δένδιας: Σκληρή απάντηση στην αήθη επίθεση των Τούρκων για το Κυπριακό

Δηκτική και σκληρή ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην ανακοίνωση του Τουρκικού...