Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Η επόμενη μέρα για το Ισραήλ: Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Τεχεράνη και ο ρόλος ΗΠΑ, Ευρώπης

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις φλέγουσες εξελίξεις στη Μέσα Ανατολή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν, που φέρουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ενώ εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα. Και αυτό είναι το καταστροφικό σενάριο που η Ουάσινγκτον φοβάται τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια ώρα, το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Δεδομένο ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει το χτύπημα»

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε πως είναι δεδομένη η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. «Το θέμα είναι πώς θα χτυπήσει. Θα χτυπήσει απευθείας το Ιράν ή κάποιο στόχο εκτός Ιράν; Ο τρόπος που έγινε η επίθεση αυτή από το Ιράν επιχειρησιακά προκαλεί κάποια ερωτήματα».

«Ο τρόπος που το έκανε το Ιράν ήταν γιατί ήθελε να δείξει την άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο, αφετέρου μπορεί κανείς να εικάσει ότι όλες οι προειδοποιήσεις πριν την επίθεση εξυπηρετεί όποιον θέλει να τελειώσει αυτό τον πόλεμο. ήταν κατά κάποιο τρόπο προειδοποιητικό».

Εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, είπε ο κ. Δεσποτόπουλος. «Έγινε μία επίθεση από τηνΤεχεράνη , όχι κάποιον τρίτο. Ήθελε να στείλει μήνυμα στο Ισραήλ: “τελείωσε τον πόλεμο, αλλιώς θα εμπλακούμε άμεσα”».

Όσο για τον ρόλο της Δύσης, εκτίμησε πως Ευρώπη και ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να κατευνάσουν τα πνεύματα, καθώς τα δύο ανοιχτά μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας μπορούν να την καταστήσουν ανίσχυρη μελλοντικά.

«Η Δύση έχει δύο μέτωπα ανοιχτά, τη Γάζα και την Ουκρανία. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει δύο ανοιχτά μέτωπα. Η Δύση αυτό που θέλει είναι να κλείσουν αυτά τα δύο μέτωπα, γιατί έχουν κρατήσει καιρό. Είναι λογικό να υπάρχουν πιέσεις στον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο», είπε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Προϋπολογισμένη η κίνηση του Ιράν»

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α., τόνισε στο MEGA πως η κίνηση των Ιρανών ήταν προϋπολογισμένη.

«Το Ιράν ήθελε να δώσει περιθώρια στο Ισραήλ να το διαχειριστεί με τους δικούς του όρους. Πιστεύω αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι διπλωματικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ», είπε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η πιο εύκολη λύση για το Ισραήλ είναι η προσβολή από τη θάλασσα, ωστόσο σημείωσε πως μία τέτοια σύγκρουση δεν συμφέρει το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χερτζόγκ σημείωσε πως «η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου» και πρόσθεσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και άλλες αφρικανικές χώρες αποσύρουν τον...

Σε μία κίνηση που προκαλεί ανησυχία ως προς την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησαν η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, το.. Καμερούν, η Σενεγάλη, Αλγερία και...

Ντουμπάι: Έργο – μαμούθ 35 δισ. για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Πράσινο φώς άναψε ο ηγέτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τον νέο τερματικό επιβατικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum αξίας...

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση...

Washington Post: Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι από τις πιο βαριά...