Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
22.3 C
Athens

Η γήρανση του πληθυσμού καθιστά αναγκαία την αναμόρφωση του ασφαλιστικού – Τι αλλάζει στην επικουρική ασφάλιση

Η δραματική γήρανση του πληθυσμού, τα στενά οικονομικά περιθώρια, η διασφαλισμένη συνταγματικότητα και η ενίσχυση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αποτέλεσαν την φαρέτρα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα της επικείμενης αναμόρφωσης της επικουρικής ασφάλισης.

Το θέμα, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, με την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντά με τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του ΚΚΕ να αποχωρούν από την αίθουσα.

Την επιτακτική ανάγκη παρέμβασης στην επικουρική ασφάλιση, η οποία αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, από το βήμα της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Τσακλόγλου, τα τελευταία 40 έτη (1980-2020):

-O αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 35%.

-Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 44%.

-Οι ηλικιωμένοι (άνω των 65) σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%).

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από 157.000 που ήταν το 1960, μειώθηκαν σε 148.000 το 1980, σε 103.000 το 2000 και σε 84.000 το 2019.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, αν διατηρηθεί το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα), θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος

Η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τα εξής χαρακτηριστικά: στηρίζεται στη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου (βασική αρχή των ασφαλίσεων), μειώνοντας έτσι την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον «δηµογραφικό κίνδυνο». Έχει δημόσιο χαρακτήρα, προστατεύει τις υφιστάμενες συντάξεις – κύριες και επικουρικές – δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα µας. Προωθεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας ισχυρά αντικίνητρα για την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.

-Η δημόσια επικουρική ασφάλιση σταδιακά μετατρέπεται από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, με την δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022

-Θα είναι τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης και θα παρέχει τις αντίστοιχες εγγυήσεις

-Το νέο σχήμα θα καλύπτει νεοεισερχόμενους με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και εργαζόμενους κάτω των 35 ετών, αλλά σε προαιρετική βάση.

-Αντί οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται.

-Επιλογή από μικρό αριθμό επενδυτικών προφίλ

-Επαγγελματική διαχείριση / Ισχυρή Εποπτεία

-Μέγιστη δυνατή διαφάνεια.

Ως προς το κόστος μετάβασης, ο Πάνος Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι μεσοπρόθεσμα είναι χαμηλότερο από τα 50 δις ευρώ που αναφέρονται στον δημόσιο διάλογο, ενώ μακροπρόθεσμα το όφελος θα είναι σημαντικό.

Σε νομικό επίπεδο, επισημαίνεται ότι εφόσον το Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα είναι υποχρεωτικό και καθολικό, μπορεί να έχει και άλλη μορφή πέραν της σημερινής αναδιανεμητικής, χωρίς να προσκρούει στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η ασφάλιση των εργαζομένων είναι μέριμνα του κράτους.

“Βαθιά υποκρισία”

Για βαθιά υποκρισία και αντιφάσεις κατηγόρησαν την κυβέρνηση η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η τομεάρχης Κοινωνικής Προστασίας Θεανώ Φωτίου, προειδοποιώντας ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί την προώθηση τέτοιου είδους ρύθμισης.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση:

-Η συνεχής επίθεση στα εισοδήματα και η ενίσχυση της εργασιακής επισφάλειας, λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

-Η κυβέρνηση επικαλείται το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, όταν η ίδια παρουσίασε αναλογιστική μελέτη σύμφωνα με την οποία με τον ασφαλιστικό νόμο που προώθησε, το σύστημα είναι βιώσιμο έως το 2070.

-Δεν παρουσιάζει, ούτε κατ’ εκτίμηση, το κόστος της μετάβασης στο νέο σύστημα, το οποίο θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

-Αποφεύγει να αναφερθεί στο γεγονός ότι σε 14 περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών, συστήματα τέτοιου τύπου απέτυχαν με τους πολίτες να πληρώνουν το υψηλό κόστος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

«Λαβράκια» από την ΑΑΔΕ: Συνταξιούχος απέκρυψε εισοδήματα άνω των 2 εκατ. ευρώ

Εφορία: Νέου τύπου έλεγχοι το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος με τα… tablet ανά χείρας

Σαρωτικούς ελέγχους  στα νησιά του Αιγαίου , του Ιονίου , την Κρήτη  και σε άλλους  τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα  ξεκινούν  από αύριο  τα...

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως και 9% φέτος – Επαναφορά των δώρων εξετάζει...

Στο τραπέζι του εκλογικού επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως βρίσκεται η καθιέρωση μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης υπό μορφή δώρου σε όλους τους συνταξιούχους από...
ΟΠΕΚΑ: Την Παρασκευή τα προνοιακά επιδόματα

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα τα επιδόματα – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Μια σειρά από επιδόματα και παροχές καταβάλλει σήμερα, Τετάρτη 31 Μαΐου ο ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους. Αναλυτικά: 170 εκατ. ευρώ σε 680.000 δικαιούχους για Οικογενειακά Επιδόματα Παιδιού82 εκατ. ευρώ...
Παρατείνεται η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος

Διαθέσιμη στο "myAADE" είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας όσοι φορολογούμενοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις εφόσον διαπιστώνουν λάθη ή παραλείψεις...
Συντάξεις Ιανουαρίου 2021: Ποια Ταμεία πληρώνουν τη Δευτέρα

Ευάλωτοι δανειολήπτες: Ξεκινά η επιδότηση των επιτοκίων των δανείων κατά 50%

Ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς φτάνει μόλις σε αριθμό τους 3.842 έως στις 25 Μαίου  είναι από τις τράπεζες ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων ενήμερων  για...

Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές εργαζόμενοι και άνεργοι – Έρχεται πρόγραμμα και για συνταξιούχους

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πρόγραμμα δωρεάν διακοπών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ): Η πλατφόρμα αναμένεται να «ανοίξει» ακόμη και στις επόμενες 48...

Επίδομα 350 ευρώ σε μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες – Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση...

Επίδομα 350 ευρώ χορηγεί το Κράτος σε μαθητές που γράφουν στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Την ενίσχυση μπορούν να διεκδικήσουν υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Από 28 – 31 Μαρτίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου

Από την Τρίτη 28 έως και την Πέμπτη 30 του μηνός θα καταβληθούν οι...

Ποιοι θα λάβουν προκαταβολή επικουρικής σύνταξης

Σήμερα, με εμβόλιμη πληρωμή, καταβάλλεται η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης- συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ-...

Ο ΕΦΚΑ εκκαθάρισε πάνω από 50% των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων σε 60 μέρες

Με σχέδιο μέσα σε 60 ημέρες ο ΕΦΚΑ εκκαθάρισε πάνω από το 50% των...

Πότε θα δοθούν οι επικουρικές συντάξεις Μαρτίου

Από τις 22 έως και τις  24 Φεβρουαρίου αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και...