Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

Η Κομισιόν κατοχύρωσε το όνομα “φέτα” για τους Έλληνες παραγωγούς

Μεγάλη επιτυχία αποτελεί για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τυροκόμους η απόφαση της Κομισιόν να δεσμευτεί ο όρος «φέτα» αποκλειστικά και μόνο για τους πραγματικούς Έλληνες παραγωγούς ΠΟΠ.

Όρος που θα τεθεί σε ισχύ  στο πλαίσιο της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ), επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου επιτυχία» το επίπεδο προστασίας που εξασφαλίστηκε στις διαπραγματεύσεις για τις καταχωρημένες γεωγραφικές ενδείξεις της γηραιάς ηπείρου, οι οποίες περιλαμβάνουν και τον «λευκό χρυσό» της Ελλάδας.

Διευκρίνισε, δε, ότι με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής «εξασφαλίζεται πως η ονομασία “φέτα” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γενικής χρήσης στην αγορά της Νότιας Αφρικής, κάτι που σήμερα συνιστά κίνδυνο, λόγω της διαδεδομένης της χρήσης».

Η κατάσταση στην αγορά της Νότιας Αφρικής «ήταν εξαιρετικά δύσκολη» σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Τεράστιες ποσότητες του τυριού που παράγεται στη Νότια Αφρική ονομάζονται “φέτα” και με τη συμφωνία που επετεύχθη η ονομασία αυτή δεν θα θεωρείται πλέον γενικής χρήσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν τόνισε ότι «η εναλλακτική αντιμετώπιση θα ήταν να διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, γεγονός που θα σήμαινε καμία απολύτως προστασία για τη φέτα. Η νέα προστασία που κατοχυρώνεται στη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, αντιπροσωπεύει εμπορικές ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν πλέον να εισέλθουν στην αγορά της Νότιας Αφρικής έχοντας τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μοναδικής και αληθινής ελληνικής φέτας».

Ο ίδιος τόνισε ότι «εκτός από τις σχετικές προβλέψεις της συμφωνίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), η Επιτροπή παρουσίασε στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της γηραιάς ηπείρου, δήλωση, με την οποία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων που προβλέπονται στο σχετικό πρωτόκολλο και να αναλύσει το αποτέλεσμα της συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά το επίπεδο της προστασίας τους». Έτσι, εντός πενταετίας από την έναρξη ισχύος της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής, η Κομισιόν «δεσμεύεται να δρομολογήσει διαδικασία αναθεώρησης του σχετικού με τις ΓΕ πρωτοκόλλου (πρωτόκολλο 3), με στόχο να πετύχει το ίδιο επίπεδο προστασίας για όλες τις ΓΕ της ΕΕ που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο, συμπεριλαμβανομένης και της Φέτας».

Η Κομισιόν, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τις καταχωριμένες γεωγραφικές ενδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των εν εξελίξει αλλά και των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για εμπορικές συμφωνίες, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, κάθε εμπορικού εταίρου και τα συμφέροντα των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, αποκλείονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

* Παραγωγός στη Νότια Αφρική παράγει τυρί από αγελαδινό γάλα κι επιθυμεί να το διαθέσει στην αγορά ως «φέτα». Αυτό δεν είναι δυνατόν, επειδή η συγκεκριμένη ονομασία μόνη της προστατεύεται βάσει της συμφωνίας.

* Ο παραγωγός αποφασίζει να αποκαλέσει το προϊόν με άλλη ονομασία. Διαλέγει την ονομασία «φέτα Αθηνών». Αυτή η ονομασία υποδηλώνει ότι το τυρί παράγεται στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι δυνατόν, επειδή η συμφωνία απαγορεύει τις παραπλανητικές ενδείξεις όσον αφορά την προέλευση του προϊόντος.

* Ο παραγωγός στρέφεται στην ονομασία «σε στυλ φέτας» (Feta style), αλλά προσθέτει και εικόνες από ελληνικά νησιά και ελληνικά γράμματα. Ούτε και αυτό είναι δυνατόν, επειδή η συμφωνία προστατεύει από την επίκληση. Δηλαδή, όταν ο καταναλωτής κοιτάζει την ετικέτα, δεν πρέπει να σκέφτεται το πρωτότυπο ελληνικό προϊόν.

* Ο παραγωγός φτιάχνει μια απλή ετικέτα, παραλείποντας όμως να αναφέρει τον τόπο παραγωγής του τυριού ή ότι παράγεται από αγελαδινό γάλα. Ύστερα από πέντε χρόνια και αυτό θα σταματήσει, δεδομένου ότι η συμφωνία προβλέπει πως όλα τα τυριά θα πρέπει να αναφέρουν σαφώς στην ετικέτα το είδος του γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κ.λπ.) και τη χώρα προέλευσης.

«Στον παραγωγό απομένει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ετικέτα χωρίς αναφορά στην Ελλάδα, χωρίς ελληνικές εικόνες, ή άλλες επικλήσεις στην Ελλάδα, ετικέτα η οποία θα καθιστά σαφές στους καταναλωτές την πραγματική προέλευση και τον τύπο του χρησιμοποιούμενου γάλακτος. Αυτό διευκολύνει τον καταναλωτή να διακρίνει το προϊόν, ενώ οι πωλητές του αυθεντικού ελληνικού προϊόντος μπορούν να κάνουν σαφή διάκριση του προϊόντος στην αγορά» σημειώνει ο εκπρόσωπος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ δύο 15χρονων – Καυγάδισαν για μπουφάν, ο ένας έβγαλε μαχαίρι

Νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων αυτή την φορά στον Ωρωπό. Συνελήφθη ένας 15χρονος Αλβανός για τον τραυματισμό από μαχαίρι σε βάρος ενός 15χρονου Έλληνα χθες το βράδυ...

Κως: Ασφυξία από τροφή η αιτία θανάτου του βρέφους 

Ανατροπή σύμφωνα με τον ιατροδικαστή- Από ασφυξία που προήλθε μετά από κατάποση τροφής έχασε τη ζωή του το βρέφος, που εντοπίστηκε νεκρό στην Κω...
Ο ρόλος του Στυλιανού Παττακού που κατέβασε τα τανκς στην Αθήνα

Ο ρόλος του Στυλιανού Παττακού που κατέβασε τα τανκς στην Αθήνα (Βίντεο)

Ο Στυλιανός Παττακός γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1912 στην Κρήτη. Το 1934 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων, όπου γνωρίστηκε με τους μελλοντικούς πραξικοπηματίες Γεώργιο...

Tέλος η ΠΥΡΚΑΛ! Θα γίνει «υπουργούπολη»! Με τροπολογία πωλούν τα υπάρχοντά της!

Με υπουργική τροπολογία επιταχύνεται το real estate στην ΠΥΡΚΑΛ, όπου η κυβέρνηση απορρίπτει παραγγελίες για παραγωγή όπλων προκειμένου να φτιάξει «υπουργούπολη» και να τελειώσει...

Η Φωτογραφία της ημέρας

21η Απριλίου 1967 - Η Ελλάδα στον «γύψο», η δημοκρατία στο απόσπασμα 21 Απριλίου 2024

Σάλος στην Σπερχειάδα: Ύψωσαν σημαία της Χούντας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό(βίντεο)

Aντιδράσεις προκλήθηκαν χθες (20/04) στην Σπερχειάδα όταν, λίγες ώρες πριν από την μαύρη επέτειο της Χούντας των συνταγματαρχών το 1967 – του Πραξικόπηματος της...

21η Απριλίου: Πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε στον γύψο – Από το 1957 προετοιμαζόταν η...

21η Απριλίου σήμερα κι ο νους γυρίζει 56 χρόνια πίσω, όταν μια μέρα σαν σήμερα μια ομάδα επίορκων αξιωματικών κατέλυσαν την Δημοκρατία στην Ελλάδα. Από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Απριλίου το νησί Έλις ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1890 το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων...

Οι Έλληνες της διασποράς τραγουδούν τον εθνικό ύμνο έξω από την όπερα του Σίδνεϊ

Ολόκληρος ο ελληνισμός σε κάθε γωνιά του πλανήτη γιορτάζει την εθνική επέτειο της 25ης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Μαρτίου oι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1821 oι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν!

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα λίγους μήνες...