Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Η ξηρασία επηρεάζει τον τουρισμό στη Νότια Ευρώπη

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και η ξηρασία απειλεί κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη Νότια Ευρώπη, από την Ιταλία μέχρι την Ισπανία.

Όποιος επισκέπτεται την παραλία της Βαρκελώνης αυτές τις μέρες, με θερμοκρασίες που ήδη ξεπερνούν κατά πολύ τους 20 βαθμούς, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να περιμένει στην ουρά για να κάνει ντους, αφού η πρωτεύουσα της Καταλονίας διαθέτει μόνο ένα ντους ανά παραλία σε λειτουργία. Ο λόγος, φυσικά, η ακραία ξηρασία που διαρκεί πολλούς μήνες και έχει οδηγήσει πλέον ακόμη και σε περιορισμούς στην κατανάλωση νερού σε περισσότερους από 200 δήμους της περιοχής στη βορειοανατολική Ισπανία.

Παρόμοια, αν και λιγότερο σοβαρά, προβλήματα αντιμετωπίζει η Ανδαλουσία, καθώς και άλλοι ευρωπαϊκοί παράδεισοι διακοπών.

Οι ανησυχίες δεν είναι αδικαιολόγητες: Στην Καταλονία, οι υδατοδεξαμενές είναι γεμάτες μόνο κατά 26% κατά μέσο όρο. Πριν από ένα χρόνο, ήταν περίπου 58%. Ήδη από το φθινόπωρο του 2021 έχουν σημειωθεί εξαιρετικά λίγες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Οι ειδικοί μιλούν για τη χειρότερη ξηρασία στην Καταλονία από την έναρξη των καταγραφών το 1914 και οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός σε μεγάλο βαθμό στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

“Λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι ξηρασίες θα είναι ακόμη πιο συχνές, έντονες και παρατεταμένες τις επόμενες δεκαετίες”, προειδοποιεί ο Χαβιέρ Μαρτίν Βιντέ, καθηγητής φυσικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, λέει, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. “Δεν υπάρχει ορατό τέλος αυτής της ξηρασίας”.

Παρά τα μέτρα εξοικονόμησης νερού που υιοθετήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, τα επίπεδα συνεχίζουν να μειώνονται ραγδαία. Οι αγρότες πρέπει να καταναλώνουν 40% λιγότερο νερό και η βιομηχανία 15%. Οι απαγορεύσεις περιλαμβάνουν το πότισμα δημόσιων και ιδιωτικών χώρων πρασίνου και τον καθαρισμό δρόμων με πόσιμο νερό. Τα σχέδια για την απαγόρευση του γεμίσματος των πισίνων στα ξενοδοχεία και των κολυμβητικών δεξαμενών αναβλήθηκαν πρόσφατα. Αλλά τα ιδιωτικά νοικοκυριά στις πληγείσες περιοχές, με συνολικά έξι εκατομμύρια κατοίκους, δύσκολα θα μπορούν να απολαμβάνουν το μπάνιο στις πισίνες τους, μεταξύ άλλων, λόγω του ορίου κατανάλωσης των 230 λίτρων ανά κάτοικο την ημέρα.

Αν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα τώρα, πώς θα είναι το καλοκαίρι, όταν έτσι κι αλλιώς βρέχει λιγότερο, οι τουρίστες καταφθάνουν μαζικά και η κατανάλωση νερού εκτοξεύεται και πάλι στα ύψη; Ειδικά από τη στιγμή που η Ισπανία αναμένει ρεκόρ επισκεπτών το 2023. Στο Lloret de Mar, έναν δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό, 100.000 τουρίστες θα προστεθούν στους 40.000 κατοίκους το καλοκαίρι. Σε ολόκληρη την Costa Brava, ο πληθυσμός αυξάνεται τον Αύγουστο από 265.000 σε περίπου 1,2 εκατομμύρια.

Η κατάσταση σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς δεν είναι πολύ καλύτερη. Στην Ιταλία, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στο βορρά. Η λίμνη Γκάρντα, η οποία είναι δημοφιλής στους τουρίστες, και ο Πο, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας, πλήττονται από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα νερού. Ενώ η τουριστική βιομηχανία διαμαρτύρεται για την “εκστρατεία ξηρασίας”, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια ζημιά στην εικόνα της περιοχής και σε πτώση του αριθμού των επισκεπτών.

“Κανείς δεν κρύβει το γεγονός ότι πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση, αλλά η τρέχουσα στάθμη του νερού της λίμνης Γκάρντα δεν θέτει σε κίνδυνο καμία από τις κύριες τουριστικές ή αθλητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εδώ”, ανέφερε εκπρόσωπος του τουριστικού οργανισμού της περιοχής. Οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι, ωστόσο, καλούνται να κάνουν εξοικονόμηση νερού.

Εν τω μεταξύ, η ξηρασία δημιουργεί και νέα αξιοθέατα. Το περασμένο καλοκαίρι, οι αρχές της Καταλονίας αναγκάστηκαν να περιορίσουν την πρόσβαση στο Sau Reservoir, βόρεια της Βαρκελώνης, λόγω του πλήθους των ανθρώπων που συνέρρεαν για να δουν την εκκλησία Sant Romá του 11ου αιώνα, η οποία είχε “βυθιστεί”.

Στη λίμνη Γκάρντα, το νησί San Biagio έγινε ξαφνικά προσβάσιμο με τα πόδια νωρίτερα φέτος, προκαλώντας τον ενθουσιασμό πολλών, λόγω της έλλειψης νερού.

Όμως το ότι ο τουρισμός αυξάνει την πίεση στη βιοποικιλότητα και τους υδάτινους πόρους είναι αδιαμφισβήτητο. Στη Γαλλία, επίσης, οι περισσότεροι παραθεριστές έρχονται ακριβώς όταν το νερό είναι πιο λιγοστό το καλοκαίρι. Σε ένα τμήμα του Εθνικού Πάρκου Calanques κοντά στη Μασσαλία, ο συνωστισμός των επισκεπτών έχει οδηγήσει σε σοβαρή διάβρωση. Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη στον κόλπο Sugiton μπορεί να γίνει μόνο με κράτηση.

Ωστόσο, ο κλάδος είναι αισιόδοξος. “Ήδη από πέρυσι, η ξηρασία ήταν ανησυχητική και όμως, ειδικά οι επαγγελματίες των υδάτινων δραστηριοτήτων ήξεραν πώς να προσαρμοστούν. Η σεζόν ήταν πολύ καλή”, δήλωσε ο François de Canson, πρόεδρος της γαλλικής τουριστικής ένωσης ADN Tourisme.

Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία, αναλαμβάνει δράσεις για βιώσιμο τουρισμό, με την τουριστική βιομηχανία να επιδιώκει να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της -όπως κάνει, μεταξύ άλλων, και το ισπανικό νησί της Μαγιόρκα- και να επενδύσει περισσότερο σε βιώσιμες τουριστικές υποδομές.

Η Ελλάδα, από την άλλη, δεν έχει πληγεί υπερβολικά από την ξηρασία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Οι δεξαμενές νερού που τροφοδοτούν την πρωτεύουσα είναι γεμάτες. Σε ορισμένα νησιά στο νότιο Αιγαίο, ωστόσο, η ξηρασία αποτελούσε πάντα πρόβλημα γι’ αυτό κι εκεί χρησιμοποιούνται συστήματα για να μετατρέψουν το θαλασσινό νερό σε πόσιμο. Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες ειδικοί διαμαρτύρονται επίσης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ακραίοι καύσωνες, έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σικάγο, απεργία, 1886,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαΐου ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1886.... Ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών που ζητούν οκτάωρο. Σε ανάμνηση της εξέγερσης στο Σικάγο, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής...

Μάτι: Στον Εισαγγελέα Εφετών έφτασε η αίτηση έφεσης 39 συγγενών θυμάτων

39 συγγενείς θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 κατέθεσαν έφεση μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου...
New York Times,

New York Times: Ελλάδα και Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από τους ισχυρούς όπως η Γερμανία

«Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία: Οι χώρες του Νότου που παραλίγο να διαλύσουν το νομισματικό μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής...

Γάζα: Μέχρι την Τετάρτη η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να απαντήσει το Ισραήλ σε πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς, που συζητείται στο Κάιρο. Όπως δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, το...

Μαρούσι: Τρεις συλλήψεις για το επεισόδιο με έναν νεκρό έξω από κέντρο – Ένταλμα...

Σε τρεις συλλήψεις για το επεισόδιο με έναν νεκρό τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής έξω από κέντρο διασκέδασης στο Μαρούσι προχώρησε η ΕΛΑΣ. Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ,...

Μείωση 50% των προμηθειών στα POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ

Την μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Εθνικής...

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019

Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης,Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

«Καμπανάκι» ειδικών για την ξηρασία στην Ελλάδα – Οι περιοχές που κινδυνεύουν με ερημοποίηση

Συνθήκες ξηρασίας επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας την ώρα που τα...

Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Από εντεινόμενη ξηρασία και ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεαστεί η Μεσόγειος τα επόμενα χρόνια....

Η Λειψυδρία προ των πυλών της Ευρώπης

Για ακόμη ένα καλοκαίρι ξηρασίας αλλά και κρίση λειψυδρίας προειδοποιούν οι ειδικοί στην Ευρώπη....

Κίνα: Με ξηρασία απειλείται η μισή χώρα – Λειψυδρία στο Θιβέτ

Η μισή επικράτεια της Κίνας αντιμετωπίζει ξηρασία, αλλού πιο έντονη και αλλού λιγότερο, λόγω...