ΙΟΒΕ: Πως η Ελληνική οικονομία θα έμπαινε εξ αρχής στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

45
ΙΟΒΕ, μεταρρυθμίσεις,

18 δις ευρώ θα εξοικονομούσε η ελληνική οικονομία αν εξ αρχής ακολουθούσε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τονίζει σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Βέττας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι απώλειες της ελληνικής οικονομίας, το διάστημα 2008-2015, θα ήταν περίπου 18 δισ. ευρώ μικρότερες, αν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως οι μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Βέττας η ακραία αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε για τις προοπτικές της οικονομίας, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ αλλά και η έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης που μαζί με την αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων απομάκρυνε τις επενδύσεις και απέτρεψε την αύξηση των εξαγωγών, είναι στο επίκεντρο αυτών των απωλειών.

«Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τον δρόμο που είχε χαραχτεί από τις αρχές τις κρίσης στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, η ελληνική ύφεση δεν διέφερε και πολύ από των άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης», σημειώνει ο κ. Βέττας δείχνοντας ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, και όχι μόνο ο υφεσιακός δρόμος των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και της υπέρμετρης φορολογίας.

Διαβάστε επίσης:  Άγριο "φοροκυνηγητό" σε 580.000 πολίτες για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ