Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος

«Η δημοκρατία νίκησε», δηλώνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ πως «η δημοκρατία νίκησε».

Ημέρα Δημοκρατίας και ημέρα ελπίδας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καλώντας όλους τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τα προβλήματα και να διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας. Τόνισε την ανάγκη να γίνει και πάλι η Αμερική η «ηγέτιδα του καλού στον κόσμο».

Στην ομιλία του, αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε με αφορμή και την εισβολή στο Καπιτώλιο ότι απεδείχθη πως «η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η δημοκρατία είναι εύθραυστη αλλά είναι εδώ και έχει επικρατήσει».

Μιλώντας για ιστορική στιγμή επισήμανε την ανάγκη όλοι μαζί ενωμένοι να δράσουν από κοινού και ξεκινώντας από την αρχή να τεθούν οι βάσεις για την προσπάθεια που απαιτείται ώστε να γίνουν οι αλλαγές και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που και η πανδημία προκάλεσε κλείνοντας επιχειρήσεις και δημιουργώντας νέους ανέργους.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον κορονοϊό και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει προκαλέσεις τόσους θανάτους όσους και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος για τις ΗΠΑ και υπογράμμισε πως στόχος είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και των προβλημάτων με στήριξη των πολιτών και της μεσαίας τάξης.

«Είδαμε βία» είπε «ταρακουνήθηκαν τα θεμέλια αλλά είμαστε εδώ και συνεχίζουμε» και συμπλήρωσε πως η αμερικανική ιστορία και πορεία δεν εξαρτάται από έναν αλλά από όλους.

«Θα είμαι πρόεδρος όλων» είπε και «θα αγωνιστώ για όλους, και αυτούς που με ψήφισαν και για όσους δεν με ψήφισαν» προσθέτοντας.

«Το όνειρο της δικαιοσύνης είναι εδώ και θα επικρατήσει» για να σημειώσει ότι θα «κατατροπώσουμε» τα ψέματα, τις αδικίες τις διακρίσεις, φυλετικές και άλλες.

«Κατανοώ τα προβλήματα όλων» πρόσθεσε αλλά «δεν πρέπει να λειτουργούμε ως φατρίες. Πρέπει να σταματήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να έχουμε ενότητα».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανώς συγκινημένος, έφτασε στον χώρο της τελετής φορώντας μάσκα, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι, και ανέβηκε τα σκαλιά του Καπιτωλίου, μαζί με τη σύζυγό του Τζιλ, που στέκεται διαρκώς στο πλευρό του.

Τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ τραγούδησε η Lady Gaga

Νωρίτερα, η Lady Gaga ερμήνευσε εκπληκτικά τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Η διάσημη τραγουδίστρια πέρασε πλέον στην Ιστορία, καθώς ήταν παρούσα σε αυτήν την πολύ ξεχωριστή στιγμή για τις ΗΠΑ όπου αποχαιρετούν από την προεδρία τον Ντόναλντ Τραμπ, υπό τη σκιά των γεγονότων στο Καπιτώλιο και υποδέχονται τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις. H Lady Gaga έψαλε τον εθνικό ύμνο χρησιμοποιώντας ένα χρυσό μικρόφωνο, ενώ είχε μια χρυσή καρφίτσα σε σχήμα περιστεριού καρφωμένη στο παλτό της.

Το τρυφερό μήνυμα Μπάιντεν στη σύζυγό του για το “ταξίδι” που ξεκινάει

Ένα τρυφερό μήνυμα έστειλε ο Τζο Μπάιντεν στη σύζυγό του, Τζιλ, λίγες στιγμές αφού έφτασε στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στον λογαριασμό του Τζο Μπάιντεν στο Twitter δημοσιεύτηκε ένα μήνυμα στη σύζυγό του, που θα γίνει Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. “Σε αγαπώ Τζιλ και δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ευγνώμων από το να κάνω μαζί σου αυτό το ταξίδι που ξεκινάει”. Στην ανάρτηση περιλαμβάνεται και ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο φαίνονται οι δυο τους να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου.

Η επόμενη μέρα

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συγκροτήσει μια ομάδα για την εξωτερική πολιτική που θα θυμίσει την οκταετία Ομπάμα (στη διάρκεια της οποίας, άλλωστε, είχε προσυπογράψει πολλές αποφάσεις στη διεθνή πολιτική, ως αντιπρόεδρος).

Χθες ξεκίνησαν οι ακροάσεις στη Γερουσία, των προσώπων που θα χαράξουν πολιτική στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στις σχέσεις με το Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα. Μεγάλες προκλήσεις θα είναι για τον νέο πρόεδρο η κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν, η διαχείριση των επιμέρους ζητημάτων σε αραβικές χώρες, το τέλος του πολέμου στην Υεμένη, η επόμενη ημέρα στη Συρία κ.λπ.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να επιστρέψει στη διεθνή συμφωνία με το Ιράν -που είχε υπογραφεί το 2015 από την κυβέρνηση Ομπάμα-, από την οποία αποχώρησε ο Τραμπ. Για τη νέα διοίκηση Μπάιντεν η επιστροφή σε μια ηπιότερη συνθήκη με την Τεχεράνη θα είναι μεγάλη πρόκληση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σκληρύνει η ιρανική στάση απέναντι στη Δύση.

Ο Αντονι Μπλίνκεν, που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, έχει βαρύ και δύσκολο έργο, αφού θα αναλάβει να αλλάξει την εικόνα της Αμερικής στον κόσμο – τόσο απέναντι στους συμμάχους της όσο και απέναντι σε δύσκολους συνομιλητές ή άσπονδους εχθρούς.

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του δεν συμμερίζονται τα αλλεπάλληλα φλερτ του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική αναμένεται να γίνει πιο σκληρή έναντι της Μόσχας, αν και σύντομα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το Κρεμλίνο για την παράταση της συνθήκης πυρηνικού αφοπλισμού Start.

Παρακολουθείστε σε ζωντανή μετάδοση

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος...