Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
30.7 C
Athens

Ισχυρά κίνητρα και μπόνους για e-συναλλαγές: Οι «χρυσές» αποδείξεις και οι επαγγελματίες που μπαίνουν στο στόχαστρο (λίστα)

Τη θέσπιση νέων κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, και την
καθιέρωση νέας διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί και όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι διατάξεις που θα αποφασιστεί να νομοθετηθούν θα περιληφθούν σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για την τόνωση του ενδιαφέροντος των φορολογουμένων να εξοφλούν τα καθημερινά τους έξοδα με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως οι πιστωτικές, οι χρεωστικές ή οι προπληρωμένες κάρτες και η ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking).

Τελικός στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω του εξαναγκασμού των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών να εμφανίζουν στην εφορία τις πραγματικές εισπράξεις τους από τις πωλήσεις αγαθών ή τις παροχές υπηρεσιών. Οι προτάσεις που έχουν τεθεί υπό εξέταση προβλέπουν:

  1. Συμμετοχή των e-αποδείξεων που θα εκδίδονται από ορισμένους κλάδους επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών υψηλής φορολογικής παραβατικότητας, με ποσά διπλάσια ή τριπλάσια της αναγραφόμενης αξίας τους στο συνολικό ποσό των συναλλαγών που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστών έως 30% επί των ετήσιων εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Εξετάζεται, για παράδειγμα, οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, μαραγκούς, επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες επισκευών, κομμωτήρια, γυμναστήρια, φυσιοθεραπευτήρια κ.λπ., εφόσον εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, να «μετρούν», ως προς τα ποσά που αναγράφουν, εις διπλούν ή ακόμη και εις τριπλούν στο άθροισμα των δαπανών οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσοστό (έως 30%) επί του ετήσιου εισοδήματος.

  1. Επιστροφή στο φορολογούμενο ποσοστού έως και 10% της αξίας των συναλλαγών του με ηλεκτρονικά μέσα, εφόσον οι συναλλαγές αυτές αφορούν πληρωμές για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών από κλάδους επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Η επιστροφή θα μπορούσε να έχει τη μορφή καταβολής μετρητών στο τέλος κάθε χρόνου ή μείωσης του φόρου εισοδήματος.

Ηδη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε αναζήτηση τεχνογνωσίας για την εφαρμογή αυτού του κινήτρου, πραγματοποιώντας επαφές και συζητήσεις με τις τράπεζες, οι οποίες ήδη εφαρμόζουν προγράμματα επιβράβευσης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πελατών τους.

Στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες για τους οποίους εξετάζεται να ισχύσει το συγκεκριμένο κίνητρο είναι μεταξύ άλλων κομμωτήρια, γυμναστήρια, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, υπηρεσίες επισκευών και συντήρησης οχημάτων, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

  1. Αλλαγές στους κανόνες διεξαγωγής των δημόσιων κληρώσεων, των λεγόμενων «φορολοταριών». Σήμερα κληρώνονται κάθε μήνα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς. Οι κληρώσεις γίνονται με τη συμμετοχή «λαχνών» που πιστώνονται σε κάθε νοικοκυριό ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών που εξοφλεί κάθε μήνα με πιστωτικές ή χρεωστικές τραπεζικές κάρτες.

Εξετάζεται το μέτρο να επανασχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν μεν λιγότεροι νικητές ανά μήνα, αλλά να δίδονται σ’ αυτούς μεγαλύτερης αξίας έπαθλα. Εναλλακτικά, μελετάται το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στις κληρώσεις «λαχνοί» προερχόμενοι μόνο από ηλεκτρονικά εξοφληθείσες συναλλαγές με επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Στόχος είναι να θεσπιστούν τέτοιας αξίας έπαθλα ώστε οι καταναλωτές να θεωρούν ότι «αξίζει τον κόπο» να πληρώσουν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ηλεκτρονικά μέσα και να τους εξαναγκάσουν να εκδώσουν αποδείξεις παρά να γλιτώσουν τον ΦΠΑ πληρώνοντας με μετρητά και μη ζητώντας απόδειξη. Κίνητρα για την αποδοχή πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα και την έκδοση αποδείξεων σχεδιάζεται να εφαρμοστούν, μέσω του ανασχεδιασμού των κανόνων της «φορολοταρίας», και για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται και γι’ αυτούς η συμμετοχή στις κληρώσεις για τα πολύ μεγάλης αξίας έπαθλα με «λαχνούς» που θα προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχουν εκδώσει.

  1. Επαναφορά της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος ενός ποσοστού των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εφόσον οι πληρωμές των δαπανών αυτών πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.

Πέραν των κινήτρων για την αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, στο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και ρύθμιση για:

  1. Νέα διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, με στόχο τη μείωση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, οι οποίες εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 10.000. Θα προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού –μόνιμων επιτροπών – που θα αναλαμβάνουν να εξετάζουν τις υποθέσεις και να προτείνουν στους φορολογούμενους ευνοϊκούς τρόπους περαίωσης των υποθέσεων. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα καταφέρει να εισπράξει περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΗΠΑ: Βίντεο δείχνει πως γλίτωσε από τη σφαίρα ο Ντόναλντ Τραμπ

Νέο βίντεο δείχνει πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γλίτωσε από τα πυρά του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς στην Πενσυλβάνια το Σάββατο (13/7). Την στιγμή που ο...

Νίκος Δένδιας: Σκληρή απάντηση στην αήθη επίθεση των Τούρκων για το Κυπριακό

Δηκτική και σκληρή ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας που κατηγορεί τον Νίκο Δένδια πως υπονομεύει τις...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξειδίκευση των μέτρων για την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τον υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη. Αποφασίσαμε...

Οριστικοποιήθηκε το ποσό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο – Η λίστα των...

«Κλείδωσε» οριστικά το ποσό που θα διατεθεί με τη μορφή έκτακτης παροχής στους απόμαχους της δουλειάς τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Με χθεσινή τροπολογία του υπουργείου...

Καιρός: «Καυτό» διήμερο με θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς

Το κύμα καύσωνα φτάνει στην κορύφωσή του σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, και αύριο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει...

Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιο αναλυτικά: Για Τραμπ: Άγριο συμβάν η απόπειρα...

Τα ακριβά εισιτήρια, το υψηλό κόστος των διακοπών αποθαρρύνει τους Έλληνες

Η Ελλάδα των σαγηνευτικών νησιών και της απίστευτης ομορφιάς, πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, φαίνεται να αποτελεί μακρινό όνειρο για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χατζηδάκης: Καταργείται το τέλος χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές – Τι αλλάζει

Την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου για πάνω από 600 συναλλαγές και την αντικατάσταση του...

Καταβάλλεται σήμερα το “μπόνους” των 300 ευρώ σε επιπλέον 10.290 μακροχρόνια ανέργους

Καταβάλλεται σήμερα, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) η εφάπαξ...

Ηλεκτρονικά οι συναλλαγές άνω των 200 ευρώ

Φρένο στην χρήση των μετρητών στις συναλλαγές για αγορές αγαθών η παροχή υπηρεσιών και...

Μπόνους στους γιατρούς του ΕΚΑΒ

Tην χορήγηση μπόνους ύψους 250 ευρώ το  μήνα σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ,...