Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021
33.3 C
Athens

Σαν σήμερα “έφυγε” ο Γιώργος Σεφέρης (Φώτο)

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης. Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Γραμματολογικά ανήκει στη «Γενιά του '30». https://www.youtube.com/watch?v=v851rSIZbBQ Ο...

Ισχυρά κίνητρα και μπόνους για e-συναλλαγές: Οι «χρυσές» αποδείξεις και οι επαγγελματίες που μπαίνουν στο στόχαστρο (λίστα)

Τη θέσπιση νέων κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, και την
καθιέρωση νέας διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί και όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι διατάξεις που θα αποφασιστεί να νομοθετηθούν θα περιληφθούν σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για την τόνωση του ενδιαφέροντος των φορολογουμένων να εξοφλούν τα καθημερινά τους έξοδα με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως οι πιστωτικές, οι χρεωστικές ή οι προπληρωμένες κάρτες και η ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking).

Τελικός στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω του εξαναγκασμού των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών να εμφανίζουν στην εφορία τις πραγματικές εισπράξεις τους από τις πωλήσεις αγαθών ή τις παροχές υπηρεσιών. Οι προτάσεις που έχουν τεθεί υπό εξέταση προβλέπουν:

  1. Συμμετοχή των e-αποδείξεων που θα εκδίδονται από ορισμένους κλάδους επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών υψηλής φορολογικής παραβατικότητας, με ποσά διπλάσια ή τριπλάσια της αναγραφόμενης αξίας τους στο συνολικό ποσό των συναλλαγών που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστών έως 30% επί των ετήσιων εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Εξετάζεται, για παράδειγμα, οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, μαραγκούς, επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες επισκευών, κομμωτήρια, γυμναστήρια, φυσιοθεραπευτήρια κ.λπ., εφόσον εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, να «μετρούν», ως προς τα ποσά που αναγράφουν, εις διπλούν ή ακόμη και εις τριπλούν στο άθροισμα των δαπανών οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσοστό (έως 30%) επί του ετήσιου εισοδήματος.

  1. Επιστροφή στο φορολογούμενο ποσοστού έως και 10% της αξίας των συναλλαγών του με ηλεκτρονικά μέσα, εφόσον οι συναλλαγές αυτές αφορούν πληρωμές για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών από κλάδους επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Η επιστροφή θα μπορούσε να έχει τη μορφή καταβολής μετρητών στο τέλος κάθε χρόνου ή μείωσης του φόρου εισοδήματος.

Ηδη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε αναζήτηση τεχνογνωσίας για την εφαρμογή αυτού του κινήτρου, πραγματοποιώντας επαφές και συζητήσεις με τις τράπεζες, οι οποίες ήδη εφαρμόζουν προγράμματα επιβράβευσης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πελατών τους.

Στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες για τους οποίους εξετάζεται να ισχύσει το συγκεκριμένο κίνητρο είναι μεταξύ άλλων κομμωτήρια, γυμναστήρια, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, υπηρεσίες επισκευών και συντήρησης οχημάτων, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

  1. Αλλαγές στους κανόνες διεξαγωγής των δημόσιων κληρώσεων, των λεγόμενων «φορολοταριών». Σήμερα κληρώνονται κάθε μήνα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς. Οι κληρώσεις γίνονται με τη συμμετοχή «λαχνών» που πιστώνονται σε κάθε νοικοκυριό ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών που εξοφλεί κάθε μήνα με πιστωτικές ή χρεωστικές τραπεζικές κάρτες.

Εξετάζεται το μέτρο να επανασχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν μεν λιγότεροι νικητές ανά μήνα, αλλά να δίδονται σ’ αυτούς μεγαλύτερης αξίας έπαθλα. Εναλλακτικά, μελετάται το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στις κληρώσεις «λαχνοί» προερχόμενοι μόνο από ηλεκτρονικά εξοφληθείσες συναλλαγές με επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

Στόχος είναι να θεσπιστούν τέτοιας αξίας έπαθλα ώστε οι καταναλωτές να θεωρούν ότι «αξίζει τον κόπο» να πληρώσουν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ηλεκτρονικά μέσα και να τους εξαναγκάσουν να εκδώσουν αποδείξεις παρά να γλιτώσουν τον ΦΠΑ πληρώνοντας με μετρητά και μη ζητώντας απόδειξη. Κίνητρα για την αποδοχή πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα και την έκδοση αποδείξεων σχεδιάζεται να εφαρμοστούν, μέσω του ανασχεδιασμού των κανόνων της «φορολοταρίας», και για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται και γι’ αυτούς η συμμετοχή στις κληρώσεις για τα πολύ μεγάλης αξίας έπαθλα με «λαχνούς» που θα προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχουν εκδώσει.

  1. Επαναφορά της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος ενός ποσοστού των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εφόσον οι πληρωμές των δαπανών αυτών πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά.

Πέραν των κινήτρων για την αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, στο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και ρύθμιση για:

  1. Νέα διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, με στόχο τη μείωση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, οι οποίες εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 10.000. Θα προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού –μόνιμων επιτροπών – που θα αναλαμβάνουν να εξετάζουν τις υποθέσεις και να προτείνουν στους φορολογούμενους ευνοϊκούς τρόπους περαίωσης των υποθέσεων. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα καταφέρει να εισπράξει περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Πόσο θα πληρώσουμε φέτος με τις νέες αντικειμενικές τιμές

Σταϊκούρας: Σε 6 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ

Τη δυνατότητα να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του Οκτωβρίου, χωρίς την όποια επιβάρυνση, θα έχουν οι φορολογούμενοι, όπως ανακοίνωσε...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το μαρτύριο των Ελλήνων στο ΄Ελις Αϊλαντ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Το μαρτύριο των Ελλήνων στο ΄Ελις Αϊλαντ

Οι πρώτοι Έλληνες που πήγαν μετανάστες στην Αμερική το 1768, πριν από 253 χρόνια ήταν αγρότες και ναυτικοί, από τα νησιά του Αιγαίου και...
"Μαύρη τρύπα" στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τετάρτη αναρτώνται τα ειδοποιητήρια φόρου ακινήτων για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες στο Taxis

Στην έκδοση των εκκαθαριστικών φόρου ακινήτων για 6,3 ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρά σήμερα και αύριο  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  με τον καθορισμό των εκπτώσεων...
Έκπτωση 40% στα ενοίκια των φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν εκτός του τόπου διαμονής τους

Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα

Ανοίγει ξανά από σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι ενδιαφερόμενοι και δικαιούχοι, που...

Μια “ανάσα” από το Καστελόριζο το YUNUS – S

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος YUNUS – S βρέθηκε μια «ανάσα» το πρωί της Κυριακής πολύ κοντά στις ακτές του Καστελόριζου. Μία ημέρα μετά τις οδηγίες...
Κορωνοϊός: Μαύρη μέρα με 3.465 κρούσματα, 56 θανάτους και 630 διασωληνωμένους

Κορωνοϊός: 689 νεκροί σε 18 μέρες

Θερίζει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, που μέσα σε μόλις 18 μέρες, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 18 του ίδιου μήνα, μετρά 689...

Αναδρομικά: Το καλεντάρι των πληρωμών και στο… βάθος νέες διεκδικήσεις

Τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανοίξουν οι κρουνοί για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις σε χιλιάδες απόμαχους της εργασίας. Η διαδικασία έχει αργήσει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε ισχύ φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους

Για πρώτη φορά θεσπίζονται από την Ελληνική Πολιτεία φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους. Η Κοινή...

Ακίνητα: Έρχεται φορο-μπόνους για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η υπουργική απόφαση με...

Πολλαπλάσιες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2020 σε σχέση με το 2018

Έτος – σταθμό αποτέλεσε το 2020 για την διασύνδεση μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών του...

Ψηφιακά πορτοφόλια: η νέα τάση των ανέπαφων συναλλαγών

Σε μια περίοδο που η πανδημία του COVID-19 οδήγησε τους καταναλωτές στην ολοένα και συχνότερη...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή