”Σφραγίζει” Αιγαίο και Α. Μεσόγειο το ΠΝ: Σε ετοιμότητα ο στόλος με 30 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια

166
Αιγαίο: Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις για θερμό επεισόδιο

Θέσεις στο Αιγαίο λαμβάνουν μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του ΠΝ. Φρεγάτες και υποβρύχια του ΠΝ έχουν απλωθεί και ελέγχουν όλα τα στρατηγικής σημασίας θαλάσσια σταυροδρόμια για τον έλεγχο του Αιγαίου.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.O Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει με την ισχυρή παρουσία του στις τουρκικές προκλήσεις και αποδεικνύει πως δύναται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή βρεθεί απέναντί μας.

Η Άγκυρα προκαλεί σε όλα τα επίπεδα και το ΠΝ είναι έτοιμο να απαντήσει όποτε και εάν χρειαστεί.

Τουλάχιστον 30 Μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο αλλά ακόμη και πιο μακριά έως την Κύπρο και την Ιταλία.

Τουλάχιστον δύο μεγάλες ασκήσεις του Στόλου βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα όμως η δράση του Πολεμικού Ναυτικού με δεκάδες πλοία και υποβρύχια να βρίσκονται εν πλω μακριά από τους ναυστάθμους εκπέμπει και μια σειρά από μηνύματα. Τόσο ο χρόνος όσο και οι περιοχές όπου επιχειρούν μόνο τυχαίες επιλογές δεν είναι.

Η πρώτη άσκηση με την ονομασία ‘’ΛΟΓΧΗ’’ εκτυλίσσεται στην περιοχή του Μυρτώου Πελάγους με συμμετοχή Μονάδων κρούσης και μάλιστα με εκτεταμένη χρήση πυρών. Περιοχή στην οποία δίνεται η δυνατότητα για ασκήσεις με πυρά αλλά την ίδια ώρα βρίσκεται κοντά και στην Κρήτη και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Πετράκη στο Κρητικό Πέλαγος βγήκαν τα υποβρύχια του Στόλου. Η άσκηση ‘’ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ’’ πραγματοποιείται γύρω από την Κρήτη και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από τους σιωπηλούς φρουρούς του Αιγαίου έχουν καταδυθεί και στη θαλάσσια περιοχή την οποία αμφισβητεί η Άγκυρα με το ψευτομνημόνιο Τουρκο-Λιβυκής συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης:  Η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την Αγιά Σοφία

Τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει πολλές φορές σπεύσει το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να δεσμεύσει το τελευταίο διάστημα με προκλητικές και παράτυπες ναυτικές οδηγίες για υποβρύχια(Sub notam). Ενέργειες που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας στο ΝΑΤΟ καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να δεσμεύσει τεράστιες περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί και στο τραπέζι των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οι οποίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εκτός όμως από τις δύο μεγάλες ασκήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, στο Αιγαίο κατά πάγια τακτική του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί και επιτηρούν Μονάδες του Στόλου από τη Σαμοθράκη έως και το Καστελόριζο.

Ταυτόχρονα άλλα πλοία λαμβάνουν μέρος σε συμμαχικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φρεγάτα ‘’ΨΑΡΑ’’ η οποία από την περασμένη Δευτέρα ενσωματώθηκε στην αρμάδα η οποία συνοδεύει το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μονάδες του Στόλου αναμένεται να συμμετάσχουν τις επόμενες ημέρες και στην μεγαλύτερη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο την ‘’DYNAMIC MANTA 2020’’ στην περιοχή της Σικελίας.

Σε κάθε περίπτωση χρόνος στο Πολεμικό Ναυτικό για χαλάρωση δεν υπάρχει ακόμα και για το τελευταίο πλοίο του Στόλου. Κάθε Μονάδα πλέον όπως τονίζουν εμφατικά οι Επιτελείς είναι απαραίτητη και τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος καράβια και υποβρύχια ήταν εν πλω έξω από το ναύσταθμο περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το τελευταίο διάστημα. Που και πότε τα πλοία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη πρόκληση όπως έκανε πρόσφατα ο ‘’ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ’’ αποτελούν ερωτήματα τα οποία καθημερινά απασχολούν το Επιτελείο που αναλύει την κατάσταση και λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα.