Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Ισραήλ: Προχωρά με σταθερά βήματα στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ προχωράει βαθύτερα, αλλά με προσεχτικά βήματα, στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να αφανίσει από προσώπου γης τη Χαμάς.

Παράλληλα έχει να αντιμετωπίζει δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, όπως τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο, αλλά και εξτρεμιστικές οργανώσεις της Συρίας. Παρόλα αυτά το Ιράν – και ενώ προειδοποιεί ότι το Τελ Αβίβ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές – δεν έχει ακόμη εμπλακεί απευθείας στον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσης καμία πρόθεση να στείλουν στρατεύματα μάχης σε Ισραήλ ή Γάζα, ξεκαθάρισε και η Καμάλα Χάρις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ και η Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι κάθε ώρα, η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ και ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μεσόγειο 

Από την πλευρά του οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία πιθανή εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Όπως δήλωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν στο CBS, η Ουάσινγκτον βλέπει «αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που, αν συμβεί, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, Αμερικανοί πεζοναύτες της δύναμης ταχείας επέμβασης μεταφέρονται στην περιοχή της Μεσογείου, με την εντολή να αναμένουν οδηγίες.

«Είμαστε σε εγρήγορση, γιατί βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε» τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν στην εκπομπή «Face the Nation».

Τουλάχιστον 1000 παιδιά θαμμένα στα ερείπια στην Γάζα

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ξεπέρασε τον ετήσιο αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019, ανέφερε την Κυριακή η οργάνωση Save the Children. “Με άλλα 1.000 παιδιά που έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα στη Γάζα και θεωρούνται θαμμένα κάτω από τα ερείπια, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος”, πρόσθεσε.

Επιθέσεις σε 600 στόχους

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία υποστηρίζει ότι επιτέθηκε σε περίπου 600 στόχους την τελευταία ημέρα, μεταξύ των οποίων και “στην περιοχή του πανεπιστημίου Al-Azhar”, από όπου, όπως είπε, επρόκειτο να εκτοξευθεί αντιαρματικός πύραυλος. Συμφωνα με την ανακοίνωση της στοχοποιήθηκαν “αποθήκες όπλων, κρυψώνες και συγκεντρώσεις στελεχών της Χαμάς και θέσεις αντιαρματικών”. Το πανεπιστήμιο Al-Azhar είναι ένα δημόσιο Παλαιστινιακό πανεπιστήμιο κοντά στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Νέα επιδρομή στη Τζενίν

Πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες  για μία ακόμη επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους να θεωρούνται νεκροί . Οι διαθέσιμες λεπτομέρειες είναι, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιογραφικά μέσα περιορισμένες και ενίοτε αντικρουόμενες.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Τζενίν, Βισσάμ Μπάκε έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο ανδρών που φέρονται να σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, μετέδωσε το Al Jazeera. Η Jerusalem Post επιβεβαιώνει τις συγκρούσεις, σημειώνοντας ότι “οι ισραηλινές ενοπλες δυνάμεις  και Παλαιστίνιοι τρομοκράτες αντάλλαξαν πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν”. Ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι οικογένειες σε ένα κτίριο κατοικιών στην Τζενίν αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους από τις ισραηλινές δυνάμεις και ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί. Το παλαιστινιακό WAFA μεταδίδει,  ότι περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα και τουλάχιστον μία μπουλντόζα είχαν εισέλθει στην πόλη, ενώ ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή. Οι IDF δεν έχουν σχολιάσει τις επιχειρήσεις στην Τζενίν.

Επίθεση στη Συρία 

Η συριακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει σήμερα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν δύο στρατιωτικές θέσεις στη Νταράα, όπως μετέδωσε το Reuters.
Οι επιδρομές οδήγησαν σε ” υλικές καταστροφές”, σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης.

Εισήλθαν στη Γάζα 33 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Τριάντα τρία φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, επεσήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομβόι που έχει καταφέρει να εισέλθει μέχρι στιγμής στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία, από τις 21 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε το Ocha.

«Αν και αυτή η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, ένας πολύ μεγαλύτερος όγκος βοήθειας είναι απαραίτητος σε τακτική βάση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης, περιλαμβανομένων των ταραχών», επεσήμανε η υπηρεσία στην τακτική της ενημέρωση για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η είσοδος επειγόντως καυσίμων ώστε να λειτουργήσει ο ιατρικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις υδροδότησης και υγιεινής είναι ιδιαίτερα απαραίτητη», συνέχισε η έκθεση.

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, ισχυριζόμενο ότι θα τα εκμεταλλευθεί η Χαμάς προκειμένου να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 όταν ανήλθε στην εξουσία η Χαμάς, διακόπηκε μετά την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ, η οποία κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Συνολικά 117 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν καταφέρει να εισέλθουν στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο Ocha, τα περισσότερα από τα οποία (70) μετέφεραν ιατρικά εφόδια. Τα 60 περιείχαν τρόφιμα και προϊόντα διατροφής και 13 νερό και εξοπλισμό υγιεινής.

Πριν την 7η Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακα εισέρχονταν περίπου 500 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια και άλλα εμπορεύματα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατ. άνθρωποι – εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένοι– έχουν καταστραφεί ολοσχερώς χιλιάδες κτίρια.

Προτού φτάσουν στη Ράφα τα φορτηγά επιθεωρούνται στο συνοριακό πέρασμα Νιτζάνα, μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Ράφα, επεσήμανε το Ocha.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «το Ισραήλ δεσμεύθηκε να τροποποιήσει τη διαδικασία ελέγχου ώστε να μπορούν να επιθεωρούνται 100 φορτηγά την ημέρα».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, τα 33 φορτηγά περιείχαν κρεβάτια, τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και είδη υγιεινής. Τα 12 φορτηγά μετέφεραν ιατρικές προμήθειες και τρία φορτηγά μετέφεραν ιατρικές προμήθειες και άλλα είδη. Άλλα δύο μετέφεραν προμήθειες νερού, υγιεινής και αποχέτευσης.
“Όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και το προσωπικό αντιμετώπισαν σημαντικούς περιορισμούς στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, των περιορισμών μετακίνησης και των ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, νερό, φάρμακα και άλλα βασικά είδη. Οι ανθρωπιστικοί εταίροι δεν μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στις αποθήκες όπου αποθηκεύονται προμήθειες βοήθειας”.

“Αν και περιορισμένες σε όγκο, οι μέχρι τώρα προμήθειες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της αντιμετώπισης του τραύματος και στη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών υγείας”, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) την Κυριακή.

“Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες έχουν εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών υγείας στη Γάζα, αναγκάζοντας τα νοσοκομεία να λειτουργούν με λιγότερο από το ένα τρίτο του κανονικού τους προσωπικού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη καυσίμων, που οδηγεί σε αυστηρό δελτίο και περιορισμένη χρήση των γεννητριών μόνο για τις πιο βασικές λειτουργίες. Επιπλέον, η συντήρηση και η επισκευή των εφεδρικών γεννητριών, που αρχικά δεν προορίζονταν για συνεχή λειτουργία, γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών” αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δήλωσαν στο Associated Press ότι η βοήθεια εξακολουθεί να υπολείπεται απελπιστικά από ό,τι χρειάζεται Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ έχει “ενεργές έρευνες σε εξέλιξη” για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ο εισαγγελέας πρόσθεσε: “Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο στις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνουν στους … αμάχους”. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο σοβαρά, μετά την έφοδο πλήθους σε αεροδρόμιο στο Νταγκεστάν, σε αναζήτηση Εβραίων επιβατών από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχουν σταλεί 26 τόνους ιατρικού υλικού με αεροπλάνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αίγυπτο. “Οι ιατρικές προμήθειες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για 800 χειρουργικές επεμβάσεις και προορίζονται για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές”, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ντουμπάι: Έργο – μαμούθ 35 δισ. για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Πράσινο φώς άναψε ο ηγέτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ για τον νέο τερματικό επιβατικό σταθμό στο διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum αξίας...

Γερμανία: Οι κατάσκοποι γυρίζουν στο Βερολίνο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την επανένωση της χώρας τους, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τους εχθρούς. Κάπως έτσι «ξεφορτώθηκαν»...
Καιρός: Αγριεύει o καύσωνας τις επόμενες μέρες

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η...

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια...

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπήρξε στην αρχαιότητα πυρηνικός πόλεμος;

Στο παρελθόν έχουν γίνει θερμοπυρηνικές εκρήξεις!!! 3.000 χρόνια π.χ. έως και 12.500 χρόνια π.χ.!!! ο...

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση...